Narvas algab Jevgeni Mravinski muusikafestival

Irina Kiviselg
, ajakirjanik
Copy
Ühes Narva sümfooniaorkestriga astub Mravinski festivalil üles maailmakuulus viiuldaja Anna-Liisa Bezrodny.
Ühes Narva sümfooniaorkestriga astub Mravinski festivalil üles maailmakuulus viiuldaja Anna-Liisa Bezrodny. Foto: Kaupo Kikkas

Pühapäeval, 13. novembril kell 17 avatakse Narva Geneva kontserdimajas XXVIII rahvusvaheline Jevgeni Mravinski nimeline klassikalise muusika festival. Koos Narva linna sümfooniaorkestriga astub üles maailmakuulus Eesti-Soome viiuldaja Anna-Liisa Bezrodny.

Traditsiooniline muusikafestival on pühendatud 20. sajandi silmapaistvale dirigendile ja professorile Jevgeni Mravinskile, kes veetis suure osa oma suvedest Narvas ja Narva-Jõesuus.

Narva sümfooniaorkestri dirigent ja festivali kunstiline juht Anatoli Štšura rõhutas, et väljapaistva muusiku mälestust hoides säilitame me ühtlasi omaenda kultuuri.

Sümfooniaorkestri saatel astub Narvas üles maailmakuulus Eesti-Soome viiuldaja Anna-Liisa Bezrodny, kes esitab Tšaikovski kuulsa viiulikontserdi D-duur op. 35.

Anna-Liisa Bezrodny sündis Moskvas muusikute peres ning hakkas juba 9aastaselt Helsingis Sibeliuse akadeemias oma vanemate, professorite Igor Bezrodny ja Mari Tampere-Bezrodny käe all viiulit õppima. Ta lõpetas kuldmedaliga Londoni Guildhalli muusika- ja teatrikooli ning on esinenud paljudes mainekates saalides üle kogu maailma.

Bezrodny on paljude rahvusvaheliste konkursside laureaat ning teinud koostööd paljude dirigentidega, teiste seas näiteks Paavo Järvi, Juha Kangase, Nikolai Aleksejevi ja Leif Segerstamiga. Tema kammermuusikapartnerid on olnud Sarah Chang, Alexander Sitkovetsky, Chloe Hanslip, Maxim Rysanov, Martti Rousi, Nigel Hutchison, Ivari Ilja ja paljud teised. Muusikakriitikud on Bezrodny kohta kirjutanud, et ta on tehniliselt geniaalne ning iga tema esitus on tohutult väljendusrikas etendus.

Omamoodi epigraafina eelseisvale programmile, austusavaldusena põhjamaisele loodusele kõlab Edvard Griegi "Hommikumeeleolu" Mravinski lemmiksüidist nr 1 "Peer Gynt".

Pidulikku atmosfääri lisab kontserdiõhtule Mozarti sümfoonia nr 35 "Haffner".

Festivali kontserdid jätkuvad 26. novembril ja 10. detsembril samuti Narvas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles