Sillamäe muuseumis saab vaadata kummimänguasjade näitust

Irina Kiviselg
, ajakirjanik
Copy
Kummimänguasju on muuseumis nüüd nii palju, et need on enda alla võtnud kõik sealsed riiulid ja lauad.
Kummimänguasju on muuseumis nüüd nii palju, et need on enda alla võtnud kõik sealsed riiulid ja lauad. Foto: Jelena Antuševa

Sillamäe muuseumis on avatud narvalanna Ljubov Jakovleva kogutud kummist mänguasjade näitus. Muuseumile kingitud mänguasjakogus on üle tuhande kummist lelu, mis pandi laiemale publikule vaatamiseks välja esimest korda.

Sillamäe muuseumi töötaja Jelena Antuševa sõnul kogus 2015. aastal siitilmast lahkunud narvalanna Ljubov Jakovleva kummist mänguasju veerand sajandit, tänavu aasta alguses aga tõid tema sugulased need lelud muuseumisse, et mänguasjakogu sel moel mälestusena talletada ning samas ka muuseumikülastajatele silmarõõmu pakkuda.

1980. aasta Moskva suveolümpia maskott karu Miša.
1980. aasta Moskva suveolümpia maskott karu Miša. Foto: Jelena Antuševa

"Siin on mitmesuguse suurusega ning eri riikide erinevates vabrikutes valmistatud kummist kasse, koeri, karusid... Väga palju on vanu mänguasju, aga suur osa neist on ka tänapäevased," rääkis Antuševa.

Tema sõnul pakutakse neile mitmesuguseid kollektsioone päris tihti, ent kuna neil muuseumis ruumi napib, ei võta nad sugugi kõike pakutavat vastu. Kummimänguasjade puhul aga köitis neid just materjal, millest need valmistatud on.

Antuševa usub, et muuseumi töötajad saavad neid mänguasju tulevikus ka mitmete teiste teemanäituste korraldamisel ära kasutada.

Kummimänguasjade näitust on Sillamäe muuseumis juba vaatamas käinud paljud linnaelanikud ja -külalised, koolivaheajal on võimalus seda uudistama minna kogu perega. Näitus jääb avatuks veebruari lõpuni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles