Peipsimaa kutsub taas pöörasele öösöömingule

Sirle Sommer-Kalda
, ajakirjanik
Copy
Peipsimaa rahvas teab rääkida, et kes täiskuuööl ei söö, sellel on kuu aega kõht tühi.
Peipsimaa rahvas teab rääkida, et kes täiskuuööl ei söö, sellel on kuu aega kõht tühi. Foto: Taago Heinmaa

TäiskuuÖÖsöömingul laupäeval avavad 35 üheõhturestorani Iisakust Saaboldani oma õued, pakuvad lõkketoite ja jooke elava tule ning täiskuu paistel.

"Ootame toredaid külalisi osa saama pöörasest täiskuuÖÖsöömingust Peipsi toidu tänaval 4. veebruaril kella 17-01," ütles Peipsimaa kogukonnaköögi eestvedaja Triinu Akkermann.

"Üheõhturestoranide menüüd on talvised ja soojendavad ning täiskuu annab toitudele erilise väe. Kaasa on võimalik osta kõike, mida sahvrites veel leidub ja mille pererahvas on lauale toonud või ise käsitööna valmistanud," lisas ta.

Vaimujutud ja tuleviku ennustamine

Ida-Virumaal saab keha kinnitada viies õuerestoranis ja osaleda mitmesugustes tegevustes.

Iisaku muuseumi õuel tegutsevad leemekulbi liigutajad peeruvalgel, nemad pakuvad muu hulgas läätsesuppi ja kullakarvalist tervislikku sibulateed. Öö rosinaks on aga Alutaguse vanade vaimujuttude tuur päris pimedas muuseumis. Kell 21 ja 23 algavale tuurile pääseb ainult etteregistreerimisega.

"Muuseumis tavaliselt pimedas ei käida, ei räägita selliseid lugusid, mis hirmu võivad tekitada, ega ennustata tulevikku. Aga pimeduses avaneb hoopis teine maailm," tutvustab Iisaku muuseumi juht Mari Oolberg.

Kauksis neli söögikohta

Alutaguse rahvuspargi külastuskeskuse õuel Kauksis toitlustab osaühing Prowints, kostitades näiteks grillitud kohafilee ja lõkkel valmiva hernesupiga. Avatud on külastuskeskuse ekspositsioonisaal ja teabepunkt, lisaks elav muusika kohalikelt pillimeestelt, mootorsaani- ja kelgusõidud ning valgustatud kilomeetrine metsarada.

Kauksi rannahoone avab öösöömingul MiniMeltsi minipannkoogikohviku. Rannahoone õuelt algavad aga kell 15, 19 ja 23 Alutaguse matkaklubi retked, mis on eelneva registreerumisega.

"Rändame erinevate Kauksi loodusaarete vahel, vaatame üle talvised liivaluited, ürgse oja, ämblikmännid ja muidugi Peipsi järve oma ulatuslike jääväljadega. Tunnise jalutuskäigu järel on keres taas ruumi uute hõrgutiste jaoks," ütles Alutaguse matkaklubi juht Ingrid Kuligina.

Uuesti saab keha kinnitada sealsamas Kauksis. Rannahoone õuealal pakub lõkketoite Põhja Peipsi Köök, mis on avatud juba alates kella kahest ning keskendub peamiselt kalahõrgutistele alates kalasupist ja lõpetades suitsukalaga otse ahjust. Naaberõuel Kauksi puhkekülas avab aga uksed rikkaliku menüüga üheõhturestoran Kene.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles