Kogupereetenduses "Vaeslapse käsikivi" mängivad nii näitlejad kui vaatajad

Irina Kiviselg
, ajakirjanik
Copy
"Vaeslapse käsikivi" on liigutav lugu heast ja kurjast.
"Vaeslapse käsikivi" on liigutav lugu heast ja kurjast. Foto: Erakogu

Pühapäeval, 26. veebruaril saab Kohtla-Järve kultuurikeskuses vaadata Tallinna teatrikeskuse Draakonipesa interaktiivset kogupereetendust "Vaeslapse käsikivi". Etendus on nii eesti kui vene keeles ning näitlejad kaasavad laval toimuvasse ka publiku.

Teatrikeskus Draakonipesa loodi Tallinnas umbes kaks aastat tagasi ning ühendab endas nukuteatrit Teater ProJekt, pereteatrit Flying Cow ja nukuteatrit Astrel. Üks keskuse asutajatest on mitu aastakümmet Jõhvi Tuuleveski teatris töötanud lavastaja, näitleja ja kunstnik Irina Marjapuu. Pärast pealinna kolimist ei ole ta sidet oma kodukandiga kaotanud ning toob siia sageli oma uusi lavastusi.

Friedrich Reinhold Kreutzwaldi muinasjutu ainetel valminud "Vaeslapse käsikivi" on kammeretendus, seetõttu näidatakse seda Kohtla-Järve kultuurikeskuse teise korruse fuajees.

"Kaasame laval toimuvasse ka vaatajaid, seetõttu tahame, et publik näitlejatele lähedal oleks," sõnas Marjapuu. "Mõned aastad tagasi juba tegime Kukruse mõisas selle muinasjutu ainetel lavastuse, kuid aastate jooksul on see läbinud suuri muutusi ja saanud uue kuue. Kasutame nii väikesi kui suuri õlgedest nukke, samuti varjuteatri elemente."

Peaaegu kõik Draakonipesa kammeretendused on nii vene kui eesti keeles: näitlejad kasutavad erinevaid sõnu ja fraase vaheldumisi mõlemas keeles. Sõnu on etenduses tegelikult vähe − rohkem on tegevust −, tänu sellele saavad kõik vaatajad laval toimuvast aru.

Kohtla-Järve kultuurikeskuse töötaja Marina Joutsi sõnul meeldib Draakonipesa lavastuste ebatavaline formaat publikule väga ning saal on nende etenduste ajal alati täis.

"Meil on peamajas ja Sompas olnud juba kuus etendust. Vastukaja on alati olnud suurepärane ning linlased ootavad uusi kohtumisi," rääkis Joutsi. "Draakonipesal on lavastusi eri vanusegruppidele, sealhulgas ka täiskasvanutele. Plaanime hakata korraldama regulaarseid kohtumisi ning kutsuda teatrisõpru iga kahe kuu tagant meie hubasesse kohvikusse, mis sobib kammeretenduste näitamiseks suurepäraselt."

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles