Narva sümfooniaorkester ja kitarrist Kirill Ogorodnikov annavad ühiskontserdi

Irina Kiviselg
, ajakirjanik
Copy
2021. aastal tunnustati Kirill Ogorodnikovi kõrgetasemeliste kontsertide ja Eesti muusika esitamise eest Eesti kultuurkapitali helikunsti sihtkapitali aastapreemiaga. Mullu pälvis ta Eesti interpreetide liidu aasta interpreedi preemia.
2021. aastal tunnustati Kirill Ogorodnikovi kõrgetasemeliste kontsertide ja Eesti muusika esitamise eest Eesti kultuurkapitali helikunsti sihtkapitali aastapreemiaga. Mullu pälvis ta Eesti interpreetide liidu aasta interpreedi preemia. Foto: Carine Isand

26. märtsil kell 17 kõlab Geneva kontserdimajas Narva linna sümfooniaorkestri uus kava, mis kannab kuulajad Hispaania ja Brasiilia muusika eksootilisse ja kuuma atmosfääri. Ühes Narva orkestriga astub üles Eesti juhtivaid klassikalisi kitarriste Kirill Ogorodnikov.

Pühapäevasel kontserdil tuleb esitamisele Gabriel Fauré, Heitor Villa-Lobose, Tõnu Kõrvitsa ja Mihhail Glinka looming.

Narva sümfooniaorkestri dirigendi Anatoli Štšura sõnul kõlab proloogina ja omamoodi vihjena Hispaania kultuuri kuldajastule Gabriel Fauré galantne ja melanhoolne, Velázqueze maale meenutav "Pavaan". Epiloogiks on valitud Mihhail Glinka "Mälestused ühest Madridi suveööst", mis on originaalsete rahvaviiside tõlgendus ning kajastab helilooja muljeid tema Hispaania-reisidest.

Kontserdiõhtu keskmes on kaks silmatorkavat teost kitarrile ja orkestrile. Brasiilia helilooja Heitor Villa-Lobose kontsert kitarrile ja orkestrile, mis sai alguse tema pikaajalisest sõprusest legendaarse Hispaania kitarristi Andrés Segovia Torresega ja kõlas esimest korda tema esituses 1956. aastal Houstonis kolme tuhande kuulaja ees, on tänini esinejate magnet. Eesti helilooja Tõnu Kõrvitsa "Concerto semplice" kitarrile ja orkestrile aga esindas Eestit 1994. aastal UNESCO rahvusvahelisel heliloomingu foorumil Pariisis.

Ühes Narva sümfooniaorkestriga astub sel õhtul lavale Eesti juhtivaid klassikalisi kitarriste, rahvusvaheliste konkursside laureaat, uue põlvkonna kitarrivirtuoos Kirill Ogorodnikov. Ta on sündinud ja üles kasvanud Kohtla-Järvel, lõpetanud kiitusega Eesti muusika- ja teatriakadeemia ning paralleelselt õppinud Kölni muusikakõrgkoolis. 2021. aastal tunnustati Kirill Ogorodnikovi kõrgetasemeliste kontsertide ja Eesti muusika esitamise eest Eesti kultuurkapitali helikunsti sihtkapitali aastapreemiaga. Mullu pälvis ta Eesti interpreetide liidu aasta interpreedi preemia.

Anatoli Štšura sõnul on Ogorodnikovi esitusmaneerile iseloomulikud virtuoossus ning sensuaalse ja ratsionaalse tasakaal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles