Juri Horevi õpilased väljendavad oma tundeid maalides

Irina Kiviselg
, ajakirjanik
Copy
Matemaatikaõpetaja Ljudmila Rogatš on Juri Horevi stuudios harjutamas käinud kümme aastat, katsetanud siin erinevaid kunstivorme ning ei kavatse saavutatul peatuma jääda.
Matemaatikaõpetaja Ljudmila Rogatš on Juri Horevi stuudios harjutamas käinud kümme aastat, katsetanud siin erinevaid kunstivorme ning ei kavatse saavutatul peatuma jääda. Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik

Kohtla-Järve kunstide kooli galeriis Ruut avati Juri Horevi täiskasvanute stuudio õpilastööde näitus. Horev on täiskasvanutele teed kunstimaailma juhatanud juba üle kümne aasta.

Juri Horevi stuudios on kunsti põhitõdesid omandanud kümned täiskasvanud, kellest enamik on värvid ja pliiatsid esimest korda kätte võtnud alles stuudiosse tulles. Vanusepiiranguid siin pole: harjutamas käivad 16-80aastased ja vanemadki. "Kunagi pole hilja alustada. Värvide abil saab väljendada seda, mida on raske ja mõnikord võimatugi sõnades kirjeldada," teab Horev.

Tema sõnul võib anne avalduda igas vanuses ning praegugi valmistuvad kaks tema õpilast Kohtla-Järve kunstnike ühenduse liikmeks astuma.

Mis ajendab täiskasvanud inimesi kunstitundides käima? Eelkõige soov oma vaba aega sisustada ja end teostada.

Tulemused avaldavad muljet

Sotsiaaltöötaja Anastassia Paalonen on Juri Horevi stuudios harjutanud neli aastat ning pani nüüd näitusele välja oma uute, abstraktsete tööde kogu.

"Maalimine aitab mul oma ohjeldamatut energiat välja elada," ütles ta. "Tore, et inimesed mõistavad minu pealtnäha arusaamatuid otsinguid ja katsetusi. Kui me neid maale üles panime, astus mu juurde üks tüdruk ja rääkis mulle, mida ta neil piltidel näeb − hämmastav, kuidas meie mõtted kokku langesid!"

Ühe Kohtla-Järve kaupluse perenaine Jelena Beljajeva on stuudios harjutanud viis aastat. Näitusel on väljas tema uhked linnavaated: nii kodulinna kui ka Istanbuli tänavad.

Matemaatikaõpetaja Ljudmila Rogatš on pärit Jõhvist ning kunstiloomele aega pühendanud juba kümme aastat, ent tunnistab, et praegu tahab ta rohkem dekoratiivseid töid luua.

"Maalimine ei ole üksnes nauding," tunnistas ta. "Kui palju pisaraid ma valan, kui miski ei õnnestu nii, nagu mina tahan! Mul on koju kogunenud kümneid töid, kuid mitte ühtegi neist ei ole ma maha müünud − kahju on, neis on mu hing sees."

Sel aastal alustas Horevi stuudios õpinguid üksteist kunstihuvilist, lõpuni välja jõudis kuus. Kunstide kooli õpetajate sõnul avaldavad tulemused muljet: erinevad stiilid ja tehnikad, valminud töödega võiks kogu galerii ära kaunistada. Käesoleval näitusel on väljas sel õppeaastal stuudios valminud tööd.

Raske, kuid huvitav töö

"Meil on hea meel seda näitust võõrustada: nii näevad ka lapsed, milleni jõupingutused viivad," rõhutas kunstiosakonna juhataja Aarne Hanni.

Juri Horevi sõnul on täiskasvanute õpetamine keeruline, kuid huvitav. Aastatega on tal välja töötatud oma süsteem, mis kätkeb eelkõige individuaalset lähenemist.

"Esimesel aastal püüan piire kombata ning aru saada, mis algajale kunstnikule jõukohane on ja huvi pakub. Me ei sea endale ülesandeks saavutada midagi uskumatut, vaid õpime üheskoos mõistma meid ümbritsevat maailma ning nägema seda läbi paljude asjade prisma. Minu arvates ei ole oluline mitte niivõrd tehnika, kuivõrd suhtumine, teadmised, esitusoskus. Ilusa maali võib teha igaüks, kunstnik aga püüab värvide ja kompositsiooni kaudu edasi anda oma nägemust," selgitas ta.

Juri Horevi stuudio õpilaste tööde näitus jääb Kohtla-Järve kunstide koolis avatuks 18. aprillini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles