Kolm kuulsat kunstnikku ja nende muusad tulevad Narva

Irina Kiviselg
, ajakirjanik
Copy
Näituse avamisel kõnelevad Eduard Zentšik, Juri Horev ja Tauno Kangro oma inspiratsiooniallikaist.
Näituse avamisel kõnelevad Eduard Zentšik, Juri Horev ja Tauno Kangro oma inspiratsiooniallikaist. Foto: Erakogu

Reedel, 14. aprillil kell 17 avatakse Narvas galeriis A-Art näitus "Muse/Muusa", kus on väljas Tauno Kangro, Eduard Zentšiku ja Juri Horevi nelikümmend tööd. Sissepääs on tasuta.

Kahe maalikunstniku ja ühe skulptori ebatavaline projekt on kestnud juba viis aastat. Samasugused näitused on väljas olnud Tallinnas ja Riias ning kõikjal on neid saatnud edu.

"Ehkki pealkiri on igal pool üks, on kõik need ekspositsioonid erinevad. Mitte ainult sellepärast, et nad näevad eri galeriides erinevad välja, vaid ka seepärast, et iga kord püüame välja panna kõige uuemad tööd," rõhutas Eduard Zentšik. "Käesolev väljapanek tuli mastaapne, sest meil kõigil on kogunenud palju uusi töid. Peale selle on Astri kaubanduskeskuse teisel korrusel paikneva galerii A-Art pind laienenud: üks naaberkauplustest pani uksed kinni ja meil lubati seda pinda kuni aasta lõpuni kasutada."

Juri Horevi sõnul peitub kunstnike ühisprojekti unikaalsus ka selles, et möödunud sajanditel populaarne formaat "Kunstnik ja tema muusa" on tänapäeva kunstis haruldane.

"Hämmastav on ka see, et meil on välja kujunenud oma konglomeraat − viimasel ajal oleme me kõik pidevalt selles žanris töötanud. Tauno Kangro tegi varem peamiselt loomaskulptuure, mina maalisin maastikke ja natüürmorte ning Zentšik oma fantaasiakompositsioone. Viimased viis aastat aga oleme me kõik muusadelt inspiratsiooni ammutanud."

Horevi sõnul on kõigil kolmel kunstnikul oma muusa. "Mina tutvusin enda omaga viis aastat tagasi sellessamas Narva galeriis ja sidusin temaga oma loometee. Kõik see intrigeerib ning ma tean, et inimesed hoiavad meie tegevusel silma peal, seepärast ootame näituse avamisele võimalikult palju inimesi. Luban, et sellest ei tule tavaline sündmus."

Autorite sõnul ongi nende uus näitus ood muusadele ja tunnustus nende osalusele loomeprotsessis.

Näituse avamisel kõneleb Horev publikule oma muusadega suhtlemise muljetest ja emotsioonidest. Õhulised vormid, puhtad värvid, harva silmapaistva autorižesti skemaatilisus annavad võimaluse tunnetada kangelaste terviklikku iseloomujõudu. Horevi naised ei ole viidud oma kehalisuse ja ilu joonteni − igaühel neist on isiksus, lugu ja maailmahinnang.

Eduard Zentšik pakub võimaluse sukelduda maagiliste portreede maailma. Zentšik ei varja oma muusade elukohta − Fairy võlumaailm ja müütiliste maailmade pimedad umbtänavad. Erinevate tööde seeriaid ühendab ikoonisarnasus − nad toovad kaasa mälestusi klassikalisest modernist ja prerafaeliitidest.

Tauno Kangro arendab muusade taevase päritolu ja kerguse teemat ning lisab oma plastiliste töödega mahulisust. Skulptori meisterlikkust, mis kogu selle füüsilise raskuse juures annab metallile paindlikkuse ja kerguse, võib võrrelda jumaliku hingestamisega. Kangro kunstitöödes kinni püütud muusad on vaatajatele justkui kivistunud, et publik näeks ka kõige peenemaid inspiratsiooni kinkivaid detaile.

Käesolev väljapanek pakub kindlasti huvi nii teadlikele kunstihuvilistele kui ka laiemale publikule, keda ilu, esteetika ja loomeprotsessid kõnetavad. Näitus jääb galeriis A-Art avatuks 15. juunini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles