Jüriööl matkatakse tõrvikuvalgel Alulinnast Saka mõisa

Sirle Sommer-Kalda
, ajakirjanik
Copy
Jüriöö matka kogunemiskohaks on Saka mõis, kust ühisbuss viib Alulinna.
Jüriöö matka kogunemiskohaks on Saka mõis, kust ühisbuss viib Alulinna. Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Laupäeva, 22. aprilli õhtul korraldab Alutaguse matkaklubi jüriöö matka, kus ajaloolane Vallo Reimaa valgustab muistse maalinna ja Saka mõisa vahele jääva ala ajajälgi. Jüripäeval kutsub Kaevuri maja matkale Tammiku kaevandusmäkke ja hiide.

"Minu meelest on Alulinn nii unustuse hõlma vajunud, aga tegelikult on ju kogu Alutaguse sellest nime saanud. Sellest tekkiski jüriöö matka mõte," selgitas Alutaguse matkaklubi juht Ingrid Kuligina.

Kas Alulinna ehitas Kalevipoeg, kui tema härjad seal allikale jäid, või siiski kogukond, kes otsis soosaarelt rasketel aegadel kaitset? Ajaloolane Vallo Reimaa pajatab nii muistse maalinna tekkest kui ka Jüriöö ülestõusu olulisusest ja sellest, kuidas see mõjutas järgnevat ajaloo kulgu.

Kehakinnitus lõkkevalgel

"Rännaku teeme tõrvikuvalgel ja jalgsimatka lõpus ootab soovijaid mõisnike poolt kehakinnitus, mida saab nautida lõkkevalgel," rääkis Ingrid Kuligina.

Kogunemiskohaks on kell 19 Saka mõisa parkla, kuhu saab jätta isiklikud autod. Alulinna viib ühisbuss ja üheskoos matkatakse tagasi Sakale, kuhu jõutakse kella kümne paiku.

Matka osavõtutasu on 15 eurot osaleja kohta; toitlustuse hind Saka mõisas ühele inimesele 12 eurot (soovi korral). Vajalik on eelregistreerimine Alutaguse matkaklubi kodulehel. Ettevõtmist toetab keskkonnainvesteeringute keskus.

Tammikus süttib jüriöö märgutuli

Jüriööd tähistab ka Tammiku alevikus asuv Kaevuri maja, kes ühineb ülemaalise jüriöö märgutulede kui vabaduse tulede süütamisega, millega saab näidata, et Eestimaa elab. Kaevuri maja lõkkeplatsil süttib jüriöö märgutuli kell 21; kaasa võib võtta piknikukorvi ja puunoti lõkkesse.

Pühapäeval kell 11 on aga plaanis matk Tammiku kaevandusmäkke ja hiide. "Kõnnime jüripäeval Kaevuri majast Tammiku kaevandusmäkke ja Tammiku hiide ning tagasi Kaevuri majja. Võtame seda kui mõnusat võimlemist: naudime vaateid mäe otsast, proovime ära alles sel kevadel paigaldatud trepi ja kogume hiies jõudu," selgitas Kaevuri maja peremees Aare Rebban.

Matk võtab aega kaks kuni kaks ja pool tundi ning pikkus on 6-7 kilomeetrit. Retke maksumus on 5 eurot, alla 12aastastele lastele tasuta. Täpsema info leiab Kaevuri maja Facebooki lehelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles