"Ööbikuööde" jutuvestmisfestival ootab lugusid kuulama ja leili viskama

Sirle Sommer-Kalda
, ajakirjanik
Copy
Vasaveresse Sõstra kodu aeda tuleb oma mõtteid jagama kirjanik ja luuletaja Lauri Räpp, kes võtab kaasa luuletaja Anne-Mai Tevahi.
Vasaveresse Sõstra kodu aeda tuleb oma mõtteid jagama kirjanik ja luuletaja Lauri Räpp, kes võtab kaasa luuletaja Anne-Mai Tevahi. Foto: Margus Ansu / Postimees

Jutuvestmisfestivalist "Ööbikuööd" saab järgmisel nädalal osa mitmes kohas: Jõhvi keskraamatukogu kutsub oma õuele sauna; Alutaguse vallas kuuleb nii tõestisündinud lugusid kui ka muinasjutte.

Eesti rahvakultuuri keskuse korraldatud jutuvestmisfestival hõlmab seekord kümmet maakonda, esimest korda ka Ida-Virumaad. Pärimuslike lugude, muusika ja maagilise miljöö festivali iga üritus on eriilmeline, kuid peamine eesmärk on anda oma panus jutuvestmise säilimisse ning väärtustamisse.

"Kuuldes eelmise aasta sügisel sellisest sündmusest, süttis meil Illuka kandis kohe soov sellega liituda. Ideid oli mitmeid ja esialgne mõte isegi avaram, kuid leidsime, et teeme siin kandis algust esialgu ühe vestlusõhtuga. Ja ehkki ka meie endi hulgas on mitmeid, kel oleks palju pajatada või oma loomingut jagada, kutsusime seekord hoopis külalise kaugemalt," rääkis Vasavere vestlusõhtu korraldaja Ene Raudar.

Metsa ja mäele

Vasaveresse tuleb 17. mail kell 18 oma mõtteid jagama kirjanik ja luuletaja Lauri Räpp. "Ta on viimase kahe aasta jooksul pugenud oma kaunilt kujundatud lihtsate mõtetega paljude südameisse ja koos luuletaja Anne-Mai Tevahiga moodustavad nad südamliku tandemi," rääkis Ene Raudar.

"Sõstra kodu perenaine Ivi oli lahkesti nõus külalisi oma aeda kutsuma ning Illuka küla maitsete meister Helen neid kohvi ja koogiga kostitama," lisas ta.

Kiikla rahvamaja juurde on põhjust koguneda lausa kahel õhtul: 16. mail kell 19 räägitakse Ropka vanaema metsas metsamuinasjutte, 17. mail kell 20 jutustatakse Peebuse mäel tõestisündinud lugusid Kiikla põliselanike meenutuste põhjal. Mõlemal päeval algab teekond Kiikla rahvamaja eest.

Jõhvis vannutatakse ametisse saunaminister

Jõhvi keskraamatukogu korraldab jutuvestmisfestivali raames laupäeval, 20. mail saunapäeva.

Jõhvi keskraamatukogu saunapäeva juhib Rabatalu peremees Ronaldo Sildnik.
Jõhvi keskraamatukogu saunapäeva juhib Rabatalu peremees Ronaldo Sildnik. Foto: Erakogu

"Just nii me teeme: paneme raamatukogu ees saunad püsti ja kutsume rahva sauna, tulge aga," sõnas raamatukogu arendusjuht Tiia Linnard. "Kohale sõidab Ida-Virumaal populaarne Orava saun, kes võtab kaasa ka külmaveebasseini − hea saunalavalt sisse sulpsata −, ja tuleb Rabatalu telksaun ning tünnisaun. Rabatalu peremees Ronaldo Sildnik seda saunapäeva ka juhib."

Saunapäevast tulevad osa saama ka saunapealinna Kadrina mehed eesotsas sauna-aasta algataja Rein Sikuga. "Ja tema vannutame me pidulikult saunaministriks, sest vabariigi valitsus on teinud suure vea ning jätnud nii tähtsa ministri ametisse määramata," muigas Linnard.

Saunapäevale on oodatud ka Olutsilla saunaklubi liikmed Soomest.

Saunapäev algab kell 13 raamatukogu sees Rein Siku ja Kadrina saunaklubi meeste saunajuttude ning õpetussõnadega näiteks sellest, kuidas teha häid vihtasid. Kell 14 toimub raamatukogu ees Rein Siku saunaministriks vannutamise tseremoonia ning seejärel soovitakse kõikidele saunalistele hüva leili.

"Saunalistel on aastate jooksul kogunenud igasuguseid põnevaid pilte, küll jääaugus suplemisest, küll saunamaratonidelt, kuid 20. mail saab seda kollektsiooni täiendada ägedate piltidega keset linna saunas käimisest, nii et see on harukordne võimalus," tõdes Linnard.

Saunapäev raamatukogu ees kestab kella 16ni ja on tasuta, üritust toetab Eesti rahvakultuuri keskus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles