Muuseumiööl kuuleb Jõhvi kirikus Soome gospelkoori ja von Taubede perekonnalugu

Sirle Sommer-Kalda
, ajakirjanik
Copy
Laupäeval kell 17 annab kontserdi Soome Lempäälä koguduse kirikukoor Pietari & Kalat, kes esitab valdavalt gospelmuusikat. Seejärel avaneb võimalus kohtuda ühe tuntuma keskaegse vasallisuguvõsa von Taubede otsese järeltulija Timo Hellenbergiga, kes koos ajaloolane Vallo Reimaaga tutvustab selle uhke suguvõsa ajalugu.
Laupäeval kell 17 annab kontserdi Soome Lempäälä koguduse kirikukoor Pietari & Kalat, kes esitab valdavalt gospelmuusikat. Seejärel avaneb võimalus kohtuda ühe tuntuma keskaegse vasallisuguvõsa von Taubede otsese järeltulija Timo Hellenbergiga, kes koos ajaloolane Vallo Reimaaga tutvustab selle uhke suguvõsa ajalugu. Foto: Erakogu

Traditsioonilisel muuseumiööl, laupäeval, 20. mail kella 17-22 ootavad Jõhvi kindluskirik ning muuseum muusika- ja ajaloohuvilisi oma keskaegsete võlvide alla.

Jõhvi muuseumiööl on Jõhvi Mihkli kirikus võimalus kohtuda ühe tuntuma keskaegse vasallisuguvõsa von Taubede otsese järeltulija Timo Hellenbergiga, kes koos ajaloolane Vallo Reimaaga tutvustab selle uhke suguvõsa ajalugu, mis ulatub jüriöö ülestõusu päevadeni. Ülevaadet von Taubede perekonnaloo algusajast vanal Alutagusemaal kuuleb kell 17.30.

"Taubede ehitatud on nii Edise kui Purtse loss ning neile kuulus keskajal ka Püssi mõis, kus tõenäoliselt asus samuti kindlustatud mõisahoone. Taubede suguvõsa vanim teadaolev vapikujutis paikneb tänase päevani Jõhvi kiriku peasissekäigu kohal. Ajaloolane Villem Raami arvates sai Jõhvi kiriku tekkelooga seotud kuulus kahe venna legend inspiratsiooni just Taubest," rääkis Jõhvi muuseumi seltsi eestvedaja Anne-Ly Reimaa.

Koori- ja orelimuusika

Kuna kuulsa suguvõsa üks esindajaid on Rootsi tuntud rahvalike lugude looja Evert Taube, kuulub Jõhvi muuseumiöö kavasse ka muusika. Tänu Timo Hellenbergile annab kell 17 kontserdi Soome Lempäälä koguduse kirikukoor Pietari & Kalat. Koori repertuaaris on valdavalt gospelmuusika. Koor on esinenud nii Soomes, Eestis, Rootsis kui ka Suurbritannias.

Traditsiooniliselt on muuseumiööl algusega kell 19 võimalus kuulata orelimuusikat Svetlana Kekiševa esituses. Kunstnik Aarne Hanni kaasabil on Jõhvi Mihkli kirikus välja pandud Kohtla-Järve kunstide kooli õpilaste lõputööde näitus "Lõpp või algus". Jõhvi muuseumi selts eksponeerib kirikus näitust Jõhvi tuntud inimestest.

Lisaks pakub selts ajaloohuvilistele ja peredele kirikaias viktoriini, mis algab kell 18.30, nagu ka noortele mõeldud põnev orienteerumismäng, mida veavad kaitseliidu Alutaguse maleva Jõhvi malevkonna noorkotkad.

Öös on liikumist

Kella 17-22 on avatud Jõhvi kindluskiriku muuseum ning huvilistel on ligipääs kirikutorni müürikäikudesse ja võlvidepealsele. Sissepääs on tasuta.

Muuseumiöö kannab sel aastal pealkirja "Öös on liikumist". Rahvusvahelisel muuseumiööl avavad oma uksed rohkem kui 150 muuseumi ja mäluasutust üle Eesti.

Ida-Virumaal ootavad veel külla Iisaku kihelkonna muuseum, Kohtla-Järve põlevkivimuuseumi valge saal, Kukruse polaarmõis, Narva Aleksandri kirik, Narva motomuuseum MotoNurk, Narva muuseumi kunstigalerii, Narva-Jõesuu koduloomuuseum ja Sillamäe muuseum. 

Muuseumiöö programm mujal Ida-Virumaal

Iisaku kihelkonna muuseum

Ringi saab vaadata nii Iisaku muuseumis kui ka muuseumi territooriumil. Ilusa ilma korral on plaanis Alutaguse ajaloo ja teadmiste mäng õues. Vihmase ilmaga on muuseumi ruumides mäng "Kinnita kussak ja hoia pavoid". Sissepääs muuseumisse 1 euro.

Kohtla-Järve põlevkivimuuseumi valge saal

Orienteerumismäng "Tunne oma kodulinna", töötoad ja meistriklassid, kohtumine kunstnikega, võimalus tellida portreed, kantritantsude töötuba ja ühistantsimine jm. Põlevkivimuuseumi õues toimub põlevkiviõliga maalimise meistriklass.

Kukruse polaarmõis

Muuseumi külastamine kella 18-21 on tasuta, lisateenused nagu tuši ja sulega kirjutamine ning rõivaste proovimine lisatasu eest.

Narva Aleksandri kirik

Saab ülevaate kiriku ajaloost ja kiriku sisustusest, osaleda giidiga ekskursioonil Narva Aleksandri kiriku muuseumis, tutvuda kiriku oreliga ja kirikumuusikaga, näha videoinstallatsiooni "Taevas Narva kohal".

Narva motomuuseum MotoNurk

Muuseumiööl saab imetleda autentseid sõjaeelseid ja sõjaaegseid Saksamaa mootorrattaid, meenutada Nõukogude Liidu aegset tehnikat.

Narva muuseumi kunstigalerii

Püsiekspositsiooni "Elu või karma" külastus kella 18-23 (1 euro), ekskursioon Narva linna maketi näitusel, töötuba lastele ja püsiekspositsiooni külastus (4 eurot).

Narva-Jõesuu koduloomuuseum

Muuseumiööl on maja avatud kella 16-19 ja saab liikuda mööda Narva-Jõesuu kalanduse ajalugu ehk kuidas kalurikülast sai kuurort ja kuurordist kalandusettevõtete paik.

Sillamäe muuseum

Kella 18-22 saab muuseumi külastada tasuta: ekspositsioonid ja nelja kunstniku installatsioon "Pimeduses asju hoides", töötuba näituse autoritelt, otsingumäng "Vernanda".

Täpse programmi leiab https://www.muuseumioo.ee/

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles