Galina Jegorova elus käivad kunst ja muusika käsikäes

Irina Kiviselg
, ajakirjanik
Copy
Galina Jegorova ütleb, et on harrastuskunstnik. Kui ongi, siis igatahes väga andekas.
Galina Jegorova ütleb, et on harrastuskunstnik. Kui ongi, siis igatahes väga andekas. Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik

Kohtla-Järve keskraamatukogu lugemissaalis on avatud Kiviõli muusikaõpetaja ja kunstniku Galina Jegorova maalide näitus. Mitmekesises ekspositsioonis leidub nii maastikumaale, portreid, natüürmorte kui ka loomapilte.

Galina Jegorova elus on kunst ja muusika alati käsikäes käinud: ta on muusik ning õpetab Kiviõli kunstide koolis juba nelikümmend aastat akordioni, ent on varasest lapsepõlvest saati ka joonistada armastanud.

Jegorova on lõpetanud Tartu muusikakooli ja umbes kümme aastat tagasi Viljandi kultuuriakadeemia.

"Muusika on kogu mu elu, aga maalida olen ka alati armastanud. Lapsepõlves õppisin Vladimir Beljajevi juures Kohtla-Järvel, pärast kooli sain isegi tunnistuse, et võin kujundajana töötada. Unistasin toona õlivärvidega maalimisest, kuid ei julgenud vanematele sellest iitsatadagi − tollal oli neid keeruline saada ja kallid olid need ka..."

Muinasjutuline Tallinn, mille tänavad lausa kutsuvad kõndima.
Muinasjutuline Tallinn, mille tänavad lausa kutsuvad kõndima. Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik

Katsetab eri stiile

Jegorova võttis värvid kätte 2016. aastal Tallinnas Viktoria Koltsova stuudios. Viis aastat käis ta nädalavahetustel pealinnas õppimas, siis aga tuli Kiviõli kunstide kooli kunstnik Aivar Rihkrand ja hakkas seal täiskasvanuid õpetama.

"Viimastel aastatel olengi tema juures õppinud," rääkis Jegorova. "Ta on suurepärane õpetaja, kes annab meile tegutsemisvabaduse, osutades vaid mõnikord peenelt vigadele või andes nõu, kuidas soovitud tulemust saavutada. Kõik, mida mu maalidel näeb, tuleb mul hingest: isegi kui võtan aluseks mõne foto internetist, lisan süžeele kindlasti ka midagi oma."

Jegorova lisab, et hobi jaoks jääb tal vähe aega, seetõttu sünnib maale vähe: kaks-kolm tükki aastas. Ent isikunäituse jagu on neid siiski juba kogunenud.

Tundub, nagu oleksid lilled ses kimbus elus.
Tundub, nagu oleksid lilled ses kimbus elus. Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik

Lugemissaali juhataja Larissa Ladanjuk on uuest näitusest vaimustuses. "Meil on siin näitusi üsna tihti, kuid nii mitmekesist ekspositsiooni pole meil veel vist olnudki," sõnas ta. "Tundub, et Galina püüab katsetada absoluutselt kõike: siin on maastikke, portreid, natüürmorte, loomapilte..."

Galina Jegorova kinnitab, et nii see ongi ning et ta maalib ainult seda, mida hing ihkab.

Andekal kunstnikul on, millega üllatada

Kolleeg stuudiost Aleksandr Maierov imetleb Jegorova põhjalikkust ja visadust, seda, kuidas ta iga oma pintslitõmmet viimistleb. "Tänu sellele on tema maalid otsekui elus: vesi loksub, lilled õõtsuvad ja leopard tundub niivõrd reaalne, et teda tahaks pärikarva silitada."

Oma töid Jegorova ei müü, mõnikord harva aga kingib küll.

"Olen nendesse maalidesse pannud nii palju tööd ja rõõmu, et ei suuda neist lahkuda," sõnas ta. "Võib-olla müün tulevikus "Jaaguari" ja "Baleriini" maha, sest need on minu korteri jaoks liiga suured."

Lisaks maalimisele on Galina Jegoroval teisigi andeid − nimelt õmbleb ta kangatükkidest imelisi maale. Larissa Ladanjuk kinnitab, et on valmis nendegi tööde jaoks galerii seintel koha leidma, sest sel andekal kunstnikul on, millega üllatada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles