Ida-Viru keldrite hämaruses on peidus inimeste lood

Irina Kiviselg
, ajakirjanik
Copy
Antropoloog Francisco Martinez ja kunstnik Viktor Gurov leidsid idavirulaste keldritest ja kuuridest rohkelt põnevat, kuid enim huvi pakuvad neid esemeid saatvad lood.
Antropoloog Francisco Martinez ja kunstnik Viktor Gurov leidsid idavirulaste keldritest ja kuuridest rohkelt põnevat, kuid enim huvi pakuvad neid esemeid saatvad lood. Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik

Sillamäe muuseumis on avatud nüüdiskunstinäitus "Hoides asju hämaruses", mis sündis nelja kunstniku ühistööna Ida-Virumaa keldritest kogutud asjade ja muljete põhjal. Näitus taaselustab mälestusi ning ärgitab minevikule, olevikule ja tulevikule mõtlema.

Idee Ida-Virumaa elanike keldreid lähemalt uurida tuli antropoloog Francisco Martinezil. Ta tuli 12 aastat tagasi pooleks aastaks Tallinna ülikooli õppima, ent talle hakkas siin meeldima. Seda vaatamata sellele, et Eesti kliima erineb tema kodumaa Hispaania omast kõvasti. Nõnda ta siia jäigi. Praegu õpetab ta Tallinnas ja Helsingis ning viib läbi mitmesuguseid uuringuid. Tema huvi Ida-Virumaa vastu ei ole juhuslik.

"Kaks aastat tagasi korraldasin Kohtla-Nõmme kaevandusmuuseumis näituse, mis rääkis ökoloogiast ja siinse piirkonna hääbumisest. Näituseks valmistudes adusin, kuivõrd ebatavalised on siinne regioon, selle ajalugu ja elanikud."

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles