Aia talu pakub avatud talude päeval männikäbimoosi. Šoti mägiveiseid näitab ka

Sirle Sommer-Kalda
, ajakirjanik
Copy
Heldi Aia keedab männikäbimoosi viis päeva, iga päev 10-15 minutit korraga, siis lagunevad käbid ära.
Heldi Aia keedab männikäbimoosi viis päeva, iga päev 10-15 minutit korraga, siis lagunevad käbid ära. Foto: Sirle Sommer-Kalda / Põhjarannik

Kui Põhjarannik käis enne jaanipäeva Mäetagusel kaemas, kuidas Heldi Aia männikäbimoosi keedab, oli 14-liitrine pott tulel juba viiendat päeva.

Varem kasutas Heldi männilt toiduks üksnes võrseid, et siirupit teha. Kuni abikaasa Ardo mõned aastad tagasi aias mändidelt alumised oksad maha lõikas.

"Korjasin võrsed ära ja hakkasin guugeldama, kuidas siirupit täpsemalt teha, kui sattusin ühe video peale, kus tehti käbidest moosi. Mulle meenus, et okstel on nii palju rohelisi käbisid, ja mõtlesin, et muidugi kasutan need ära − Ardo ei olnud jõudnud veel oksi ära viia," räägib Heldi.

Algul ehmatas teda ära videos kuuldu, et männikäbimoosi tuleb keeta viis või kuus päeva. Selgus aga, et iga päev tuleb keeta ainult 10-15 minutit ja seejärel jahtuma jätta. Ja järgmisel päeval uuesti. Sest rohelised käbid on küll pehmed, aga vajavad ikkagi lagunemiseks aega.

Ida-Virumaal kutsub külla 14 majapidamist

15. ja 16. juulil ootavad külastajaid ligi 350 talu Eesti eri paigus. Nagu ikka, saab näha loomi, põllutehnikat, iluaedu, kodurestorane, turismitalusid ja palju muud põnevat.

Ida-Virumaal avab nädalavahetusel uksed 14 talu Narva-Jõesuust Rannapungerjani. Enamik ootab külastajaid nii laupäeval kui ka pühapäeval, mõned ainult ühel päeval. Talude ja nende programmiga saab tutvuda veebilehel avatudtalud.ee.

Avatud talude päev toimub sel aastal juba üheksandat korda, seda korraldavad regionaal- ja põllumajandusministeerium ning maaelu teadmuskeskus.

Kasutab ravi eesmärgil

Heldi sõnul peab moosikäbisid õigel ajal korjama, sõltuvalt kevadest kas mai lõpus või juuni esimeses pooles. Midagi peale vee ja suhkru ta käbidele ei lisa.

"Moos on hästi intensiivse maitsega ja hea hingamisteede haiguste ravimiseks. Kes käbi ennast ei kannata, võib vedelikku võtta," ütleb Heldi.

Kauaaegne loodusainete õpetaja leiab, et iga hädaga ei pea apteeki jooksma − palju abi saab ka oma koduaiast ja loodusest. "Angervaksasiirup on teine, mis võiks külmetushaiguste vastu igas kodus olemas olla, siis tead, et võib talve üle elada. Võib ka ennetavalt tarvitada, kui tunned, et tõbi hiilib ligi, või peres on juba keegi haigeks jäänud."

Nii männikäbimoosi kui ka angervaksasiirupit saab Mäetagusel proovida ja kaasa osta pühapäeval, 16. juulil avatud talude päeval. Kodukohvikus on müügil ka taimeteed, koduleivad juuretisega, küpsetised ja soe toit, samuti maheveise lihatooted: suitsuvorstid, grillvorstid, hakkliha, vinnutatud liha, maksapasteet jms.

Šoti mägiveised on Mäetaguse tammikut hooldanud juba kümme aastat.
Šoti mägiveised on Mäetaguse tammikut hooldanud juba kümme aastat. Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik

Lapsed saavad loomi toita

Kell 12 ja 14 viib pererahvas ringkäigule šoti mägiveiste juurde. "Nad tulevad alati Ardo vile peale kohale ja siis peab midagi andma. Enne ostame suurema koguse saia või leiba ja see on ka lastele elamus, et saab loomi toita. Vahepeal saab samuti veiseid vaadata, kui nad on karjamaal talu lähedal."

Šoti mägiveised saabusid Mäetaguse tammikut hooldama kümme aastat tagasi juunikuus. "Meil on väike juubel. Alustasime 5 loomaga ja nüüd on karjas 28 looma," räägib Heldi.

Pererahvas tutvustab ka talutehnikat ning on välja pannud näitused Eestis elavatest putukatest ja metsloomade tegevusjälgedest. Lastele on avatud loovusnurk.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles