Miks tulla Vabaduse festivalile Narva?

Katarina Tomps
Copy
Stseen lavastusest "Karistamatuse oaas".
Stseen lavastusest "Karistamatuse oaas". Foto: Erakogu

Tuleb tulla seetõttu, et see on viiel augustikuu päeval kõige lühem tee Kesk-Aasiasse!

Vaba Lava korraldab teist korda rahvusvahelist teatrifestivali "Vabaduse festival" ning sel aastal on programm pühendatud Kesk-Aasia teatritegevusele ja kultuurile.

Põranda alt rahvusvahelise publikuni

Osa teatritruppe on toodud Narva sõna otseses mõttes põranda alt, sest väga suur osa kultuuritegevusest leiab endistes Nõukogude Liidu vabariikides jätkuvalt aset kehvade tingimustega ruumides, näiteks keldrites. Leidub ka koosseise, keda ei saanud festivalile kutsuda, kuna nende "riigivastane" tegevus peatati prooviprotsessi käigus. Kahjuks on osa näitlejaid vangistatud ja nii leiab festivalil aset ühe etenduse asemel filmiõhtu, mil publikule näidatakse keelatud lavastuse proovis tehtud salvestist. Selles olukorras on koos mitu liiki vabadust − sõna-, mõtte- ja tegutsemisvabadus − ning asjaolu, et ühes riigis keelatud tegevus on teises riigis vabadus.

Riigivõimule allutatud kultuuri tegemise viis ei ole meile võõras, kuid sellistest probleemidest saame rääkida minevikuvormis. Festivalil paneme rõhku ka külalisriikidest rääkimisele: igal hommikul leiab aset arutelu, mis keskendub ühe riigi (Tadžikistan, Kõrgõzstan, Kasahstan, Usbekistan ja Ukraina) ühiskonna ja teatri tutvustamisele. Hommikused arutelud ja õhtused teatrikriitika vestlused loovad festivalile suure lisaväärtuse, sest kus veel leida võimalust kuulata ja suhelda Kesk-Aasia riikide teatritegijatega. Seda enam, et paljudele meist on need riigid üleüldiselt kultuuriliselt kauged ja tundmatud.

Laviinist oaasini

Teatrihuvilisel on festivalil vaadata mitmekülgne programm. Lisaks eelmainitud väliskülalistele on tulemas maailma esietendus Vaba Lava ja Ukraina dramaturgide teatri koostöös valminud lavastusest "(Elu) sunnitud valikud". Seda lavastab Läti lavastaja Valters Sīlis ja teksti on kirjutanud Ukraina dramaturg Natalka Blok. Laval on neli Ukraina näitlejat, kes toovad vaatajateni Ukraina inimeste sunnitud valikud praegusel keerulisel ajal.

Valikuid tehakse nii suurtes kui väikestes kogukondades. Kasahstani teatri Žas Sahna "Laviin" räägib valikutest, mida juhib loodus: mäekurus elav hõim peab sosinal rääkima, sest muidu tuleb laviin. Hõimus elab aga peatselt sünnitav naine. Kes saab elu keelata? "Laviini" lavastaja Barzu Abdurazzakov on Tadžikistani päritolu näitleja ja teatrijuht, kes on sunnitud töötama eksiilis.

Festivali viimasel päeval liigume aga 13 000 kilomeetrit Lõuna-Ameerikasse ja lõpetame festivali Tšiili lavastaja Marco Layera teatrirühmitusega La ReSentida, kelle koreograafiline "Karistamatuse oaas" uurib, kuidas kasutatakse riigisisesi võimu ja millal muutub see lausa vägivaldseks.

Eesti teatrist saab näha Vaba Lava dokumentaallavastust "Narva − linn, mille me kaotasime" (lavastaja Julia Aug) ja muhenaljakat lugu meheks olemisest lavastusena "Kaks garaaži" (lavastaja Elmārs Seņkovs). Lisaks on kavas teatri R.A.A.A.M. lavastus "Ema, kas meie kass on ka juut?" (lavastaja Julia Aug), mis on lugu sellest, kuidas inimene saab teadlikuks oma rahvusest. Kõikidel festivali etendustel on tõlge eesti ja inglise keelde.

Mõtetest tegudeni

Meie vabadus on korraldada rahvusvahelist teatrifestivali Narvas. Meie vabadus on tuua Narva kokku Euroopa ja Kesk-Aasia. Meie vabadus on rääkida eri rahvustest ja kultuuridest, mõelda vabaduse mõiste ja mõtte üle. Festival sündis mõtetest tegudeni ning tänu sellele kohtuvad ühel nädalal Narvas väga erinevad vabadused ja inimesed selle sees. Ühtlasi loodab Vaba Lava, et ka edaspidi on võimalik Narvas vabalt rääkida ja lõimuda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles