Kreenholmi Jeanne d'Arciks ristitud Amalie Kreisberg küttis rahva üles isegi surnuna

Sirle Sommer-Kalda
, ajakirjanik
Copy
Kahe kangru perre sündinud Amalie Kreisbergi tööelu algas puuvillavabrikus 15aastaselt. Üle kümne aasta hiljem sai temast tööliste streigi üks keskseid kujusid.
Kahe kangru perre sündinud Amalie Kreisbergi tööelu algas puuvillavabrikus 15aastaselt. Üle kümne aasta hiljem sai temast tööliste streigi üks keskseid kujusid. Foto: Rahvusarhiiv

Amalie Kreisberg tõmbab sada seitseteist aastat pärast oma surma taas tähelepanu: kunagine Kreenholmi töölisvanem ja streigivedur on üks Vabamu naisliikumise näituse kangelastest ning noore ja südika naise loo leiab ka Katri Raigi äsja ilmunud raamatust "Minu Narva. Kümme aastat hiljem".

Vabamu näitus "Välja ahju tagant!", mis avati eelmisel naistepäeval ja jääb avatuks järgmise naistepäevani, tutvustab Eesti naisliikumise ajalugu viimase 150 aasta jooksul.

Näituse kuraator Piret Karro peatub seal pikemalt ka 1872. aasta Kreenholmi streigil, mis oli üks Tsaari-Venemaa suuremaid tööliste streike, ja Amalie Kreisbergil, kes polnud sel ajal veel sündinudki, aga kellest sai 1905. aasta streigi üks sütitajaid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles