Lüganuse kutsub laupäeval laadale

Külli Kriis
, ajakirjanik
Copy
Vihm on Lüganuse maarahva laata seganud vaid ühel korral, sedagi lõunani, siis tuli päike välja.
Vihm on Lüganuse maarahva laata seganud vaid ühel korral, sedagi lõunani, siis tuli päike välja. Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Lüganuse maarahva laat oma tuntud headuses tuleb juba kaheksandat aastat.

September on paras aeg oma aeda täiendada ja talvevarusid soetada ning peatsele rõskele ajale mõeldes sooje sokke, kindaid ja mütse osta.

Seda teavad laadakorraldajad üle Eesti, mistap septembrikuu laadakalender on eriti tihe: Lüganuse laadaga samal päeval toimub veel 23 laata.

Oma kaupa pakkuma tulijate arvu tõmbab selline lai valik kindlasti mõnevõrra alla, Lüganusel oli neid teisipäevase seisuga kirja saanud natuke üle 60. Aasta tagasi oli üle saja. Aga laupäevaks tuleb kindlasti lisa, alati on tulnud, ütles üks laada korraldajaid Anne Kalamäe Lüganuse küla seltsist.

Kõik tooted, mille pärast laadale tullakse, on müüjate poolest juba praegugi esindatud: aia-, põllu- ja metsasaadused, lihatooted, mesi muidugi, käsitöötooted, puidust sealhulgas, vanavara... Kala ka, üks kalamüüja rääkis Kalamäele, et plaanis alguses Mustvee laadale kauplema minna, aga siis hakkas mõtlema, et seal on kala nagunii rohkem, ja otsustas hoopis Lüganuse kasuks.

Müüjaid võib küll vähem olla, aga müügilaudade jaoks ostetakse meetreid rohkem, on Anne Kalamäe tänavu tähele pannud. Seesama kalamüüjagi võttis endale 18 meetrit − see on ikka korralik lett!

Soovitust ehk kasinamalt on esindatud taimede ja istikute müüjad, täpsemalt puukoolid. Ega neid Eestis ülearu palju ole, osa ei käi üldse laatadel müümas ja ülejäänud peavad end siis arvukate laatade vahel ära jagama. Aga mõni tuleb Lüganusele kindlasti.

Oma telgiga tuleb välja Lüganuse kool (kohvik ja tegevused lastele), naaberküla hobused pakuvad lastele sõidulusti, kohal on jäätiseauto ja tavapäraselt on laadal oma koht oksjonil ja õnneloosil. Mis oksjonile pannakse ja millest saab õnneloosi peaauhind, saab teada siis, kui laadale kohale minna.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles