Uued seiklused viivad merre kahlama ja hobuse selga trikke tegema

Sirle Sommer-Kalda
, ajakirjanik
Copy
Meres kahlamisel annab hoogu juurde mõla.
Meres kahlamisel annab hoogu juurde mõla. Foto: Tiina Männe

"Vette kahlama saavad minna need, kellele ülikonnad selga lähevad," tervitab Alutaguse matkaklubi juht Ingrid Kuligina seikluste testijaid, kes peavad Toila rannas kõigepealt kuivülikonda pugema. Vees kahlamine on matkaklubi eestindus aqva walking'ust, mida nad nüüd uue põneva alana Eestis levitavad.

Seikluseks kujuneb juba liibuva kuivülikonna selga tirimine − oleme justkui õue sättivad elevil lasteaiamudilased, kes vajavad riietumisel kõrvalist abi. Sekka tutvustab Ingrid Kuligina, kuidas uue matka mõte tekkis.

"Jaanipäeva paiku klubi liikmetega Prantsusmaal olles nägime, et aqva walking on Vahemere ääres väga populaarne ja selle harrastamine on võtnud suured mõõtmed: tehakse retki, treeninguid ja juba ka võistlusi. Meie tõlkisime selle kahlamiseks, kuna vees mõnusalt jalutada ei saa − pead ikkagi tööd tegema."

Põhjus, miks seda Eestis ei harrastata, peitub ilmselt külmas vees. "Vähe on neid inimesi, kes suudavad meie vetes olla mitu tundi ilma spetsiaalse varustuseta. Kuna meie klubi tegeleb ka matkamise kui spordiala edendamisega, on meil soetatud kuivülikondi, mida saab kasutada."

Samamoodi on matkaklubil jagada mõlasid, millega meres liikudes hoogu anda. Igaüks valib, kas soovib olla vees kõhu või rinnuni. Sellest sõltub, kas mõlaga tuleb tööd teha nagu kanuusõidul või nagu süstas. Vees liikumine annab mõnusa koormuse ja samal ajal jääb mahti ka ümbrust nautida. Matk on mõeldud algusega Toilast või Saka mõisast ning laseb avastada pankrannikut uue nurga alt.

Just veematkaga lõppes eelmisel laupäeval Ida-Viru uute seikluste testimine − kokku esitasid seiklusmeistrid konkursile üksteist uut turismiteenust.

10aastane Jeteri pole varem hobuse selga saanud, aga õpib Marleen Tiiriku juhendamisel kiiresti harjutusi tegema.
10aastane Jeteri pole varem hobuse selga saanud, aga õpib Marleen Tiiriku juhendamisel kiiresti harjutusi tegema. Foto: Tiina Männe

Ratsatalu ootab nii suuri kui väikesi

Sealjuures olgu öeldud, et seiklus pole ainult matk või ronimine, vaid see võib olla ükskõik milline tegevus, mis on ootamatu ja üllatav, mida iga päev ei tee.

Näiteks võib hobusega aega veeta − uustulnukana on Vasavere külas asuval Siimumäe talul selleks lausa kaks pakkumist. Marleen Tiirik on ratsaspordi ja hobusekasvatusega tegelnud üle 15 aasta. Siimumäe talu on noor pere kodustanud varsti aasta − samal ajal oma kodu renoveerimisega on loodud hobustele vabapidamise tingimusi. Treeningute ja loomamassaaži pakkumise kõrval on nüüd soov arendada ka turismiteenuseid.

Üks teenus on mõeldud lastele − Marleen Tiirik on valmis soovijatele õpetama liikuva hobuse seljas trikke ja harjutusi. Android on vana rahu ise, kui laste seikluste testija, 10aastane Jeteri temaga tutvust sobitab. "Android armastab nii väga lapsi ja on väga ettevaatlik," kinnitab perenaine.

Kui Jeteri saab kiivri pähe ja turvavesti selga, ei pelga ta sugugi Androidi selga ronida, olgugi et teeb seda esimest korda. Soojenduseks mõeldud pea- ja õlaringid asenduvad kiiresti keerulisemate harjutustega ja peagi kogeb tüdruk, mis tunne on seista hobuse seljas püsti ja kuidas teha hobuse seljas saltot. Ja seda kõike natuke rohkem kui poole tunniga!

Täiskasvanutele, kes soovivad hobustega aega veeta, pakub Siimumäe talu aga kiirkursust, kuidas hobust puhastada, talutada, valmis panna ja juhtida. Samuti saab algtõed ratsutamisest.

Kaevurist giid Jüri Sala näitab pildil, kui uhke nägi välja õlitehase rajaja William Dunni häärber, millest on säilinud vaid kaks treppi.
Kaevurist giid Jüri Sala näitab pildil, kui uhke nägi välja õlitehase rajaja William Dunni häärber, millest on säilinud vaid kaks treppi. Foto: Tiina Männe
Narva raekoja virtuaaltuur viib sõjaeelse Narva tänavatele jalutama ja taksoga sõitma.
Narva raekoja virtuaaltuur viib sõjaeelse Narva tänavatele jalutama ja taksoga sõitma. Foto: Tiina Männe
Saka mõisa audiorännaku läbitegemiseks on vaja vaid kõrvaklappe, mida telefoniga ühendada.
Saka mõisa audiorännaku läbitegemiseks on vaja vaid kõrvaklappe, mida telefoniga ühendada. Foto: Tiina Männe
Iisaku kihelkonna muuseumi uus vabaõhumälumäng annab võimaluse värskes õhus liikuda ja samas ka tarkuseteri nokkida.
Iisaku kihelkonna muuseumi uus vabaõhumälumäng annab võimaluse värskes õhus liikuda ja samas ka tarkuseteri nokkida. Foto: Tiina Männe

Kultuuriloolised seiklused Sakal, Narvas ja Kohtla-Nõmmel

Kui ratsatalusse pääseb ettetellimisel, siis audiorännak Saka mõisas viib huvilise iseseisvale jalutuskäigule ja selleks on vaja ainult kõrvaklappe. Tasuta audiorännaku leiab Saka mõisa kodulehelt. Kaheksas peatuskohas kuuleb nii erilisest paekaldast kui ka mõisakompleksi väärikast ajaloost.

Narva raekojas saab ette panna virtuaalreaalsuse prillid, et jalutada pildis ellu äratatud Vana-Narvas ja kogeda, milline oli linn oma hiilguse tipul enne II maailmasõda ning pommitamisi.

Kohtla-Nõmmel võib aga jalutada pärismaailmas ja ehtsa kaevuriga, täpsemini kaevurist giidi Jüri Salaga. Näiteks viib ta raudtee lähedal kohta, kuhu õlivabriku rajaja William Dunn ehitas endale 1934. aastal häärberi mõõtu kodu.

Praegu on esimesel sõjasuvel maha põletatud villast alles vaid kaks treppi. Aga nende juures on hea pajatada, milline elumees oli inglane, kes asutas Kohtla-Nõmmele Eesti esimese golfiklubi ja vahetas oma Inglismaalt kaasa toodud naise kohaliku kaunitari vastu, kellega pärast tehase natsionaliseerimist Austraaliasse pages.

Seikluste konkursil löövad agaralt kaasa ka spaad. Pilt on tehtud Narva-Jõesuu Medical SPA lõõgastaval troopikaelamusel: lamamistoolil pikutajad leiavad end virtuaalreaalsuse prillide abil troopilisest rannast, kus kostub lainete müha ja ainsateks kaaslasteks on liival siblivad krabid ning üle pea lendavad papagoid. Jalad on samal ajal soojas liivas. Teise osa elamusest saab džunglis massaaživoodil hõljudes.
Seikluste konkursil löövad agaralt kaasa ka spaad. Pilt on tehtud Narva-Jõesuu Medical SPA lõõgastaval troopikaelamusel: lamamistoolil pikutajad leiavad end virtuaalreaalsuse prillide abil troopilisest rannast, kus kostub lainete müha ja ainsateks kaaslasteks on liival siblivad krabid ning üle pea lendavad papagoid. Jalad on samal ajal soojas liivas. Teise osa elamusest saab džunglis massaaživoodil hõljudes. Foto: Tiina Männe

Konkursi "Ida-Viru parim uus seiklus" kandidaadid

  • Iisaku kihelkonna muuseumi mälumäng looduses "Tarkus tuleb tasapisi − kiirustades Alutagusel!" lubab lisaks heale vormile uusi tarkusi põhiliselt Alutagusemaa kohta.
  • Eesti kaevandusmuuseumi "Ajarännak ehtsa kaevuriga mõisa südamest töölisasulasse" annab võimaluse jalutada giidi seltsis mööda Kohtla-Nõmmet ja kuulda lähemalt kaevurite elust.
  • Saka mõisa audiorännak viib iseseisvalt ajaloolist mõisakompleksi tutvustavale jalutuskäigule.
  • Narva raekoja virtuaalne seiklus "Vana-Narva uus elu" äratab ellu linna kunagise uhkuse.
  • Siimumäe talu (Tiiriku tallid) kutsub seiklushimulisi lapsi voltižeerima ehk hobuse seljas trikitama.
  • Siimumäe talu (Tiiriku tallid) kiirkursus täiskasvanutele jagab praktilisi algtõdesid hobustest ja ratsutamisest.
  • Alutaguse matkaklubi seiklus Karukella puhkemaja hoovi peal paneb meeskonnad vabas õhus strateegilisi ülesandeid lahendama ja südamest naerma.
  • Alutaguse matkaklubi vees kahlamise matk lubab avastada pankrannikut uue nurga alt, kahlates vööni meres.
  • Narva-Jõesuu Medical SPA pakub lõõgastavat troopikaelamust Amazonasest Maldiivideni ilma pika lennureisita oma uues stressi maandamise keskuses.
  • Toila SPA-hotell kutsub aardejahile troopikas − täiskasvanute saunaparadiisis Orhidee saab otsida peidetud üllatust ja selle leides kohe ära kasutada.
  • Meresuu SPA-hotelli "Väikese saunataja šokolaadine spaapäev" on päevaspaapakett lapsele ja täiskasvanule, mis sisaldab šokolaadimassaaži, šokolaadist jäätisekokteili ja saunakeskuse külastust.

Seiklusi testisid Hele Lahtvee (Go Travel), Ave Pill (EASi ja KredExi ühendasutus), Rein Sikk (Maaleht) ja Mikko Virta (Ida-Viru turismiklastri Soome turu juht).

Parim uus seiklus 2024 kuulutatakse välja Ida-Viru ettevõtlusgalal 30. novembril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles