Nukumajade näitus köidab nii väikesi kui suuri

Irina Kiviselg
, ajakirjanik
Copy
Näitust käisid vaatamas ka lasteaia Aljonuška kasvandikud, kes ei tahtnud nukkude salamaailmast enam kuidagi lahkuda.
Näitust käisid vaatamas ka lasteaia Aljonuška kasvandikud, kes ei tahtnud nukkude salamaailmast enam kuidagi lahkuda. Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik

Kohtla-Järve keskraamatukogu lugemissaalis (Tuuslari 19) saab taas tutvuda kirgliku mänguasjakoguja Heli Männi lelude kollektsiooniga. Seekord on ta vaatamiseks välja pannud nukumajad ühes nukkude ja aksessuaaridega.

Pealinna kunstnik ja kunstiõpetaja Heli Mänd on mänguasju kogunud mitu aastakümmet. Igal aastal toob ta Kohtla-Järve lugemissaali publikule vaatamiseks midagi uut ja põnevat. Seekord on ta seal välja pannud 17 eelmisest sajandist pärit nukumaja, nukud ja palju muud nende juurde kuuluvat.

Siin on väikesed magamistoad, köögid, vannitoad, miniatuurne nukumööbel, sööginõud, voodi, riidekapp, laud ja selle peal kohvitass, pesumasinad, õmblusmasinad, triikrauad, kohvrid ja palju muid pere igapäevaelus vajalikke esemeid, taustaks ajastule iseloomulikud tapeedid ja tekstiilid.

Mänguasjad on pärit eri riikidest ning vanimad neist nukumajadest on valmistatud ligi sada aastat tagasi. Paljud nende asukadki on üsna vanad, ent leidub ka tänapäevasemaid nukke. Nukkude riided ja aksessuaarid tutvustavad eri aegade moesuundi.

Väljapanek pakub suurt huvi nii tüdrukutele kui poistele, aga kindlasti ka nende emadele ja vanaemadele. Täiskasvanud saavad siin meenutada oma lapsepõlveaastaid, mil tahvelarvuteid ja nutitelefone veel polnud ning lapsed usinalt leludega mängisid, ning leiavad siit ilmtingimata mõne oma lapsepõlvest tuttava mängukanni.

"Mulle meenus, kuidas ühe sellise nukumajaga mängis lapsepõlves mu oma tütar," kirjutas Natalja Melnikova külalisraamatusse. "Minu poeg on 9aastane ning talle avaldasid erilist muljet 1930. aastate nukud. Mina aga nägin siin oma lapsepõlvest pärit telefoni," jagas muljeid Jekaterina.

Näitust "Nukud, majad, aksessuaarid" saab Kohtla-Järve lugemissaalis vaadata 6. oktoobrini. Esimest korda oli see 2019. aasta suvel väljas Iisaku kihelkonnamuuseumis ning pälvis rohkelt positiivset vastukaja.

Sissepääs näitusele on tasuta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles