Erika Kruup jäädvustab looduse ilu ja jagab seda ka teistega

Irina Kiviselg
, ajakirjanik
Copy
Mullu sügisel õnnestus Erika Kruubil pildile püüda tohutu suur põder. See tegi isegi jahimehed kadedaks − nii haralisi sarvi kohtab nende sõnul harva.
Mullu sügisel õnnestus Erika Kruubil pildile püüda tohutu suur põder. See tegi isegi jahimehed kadedaks − nii haralisi sarvi kohtab nende sõnul harva. Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik

Kohtla-Järve põlevkivimuuseumi valges saalis saab 14. oktoobrini vaadata Erika Kruubi fotonäitust "Loodus meie ümber". Näitusel, mille aitas kujundada Toila vald, on väljas kümned loomade, lindude, lillede ja puude imepärast maailma tutvustavad fotod.

Viimased kaheksa aastat on Erika Kruup peaaegu igal varahommikul rutanud metsa, mereranda või põllule, et loomi, linde, taimi ja ilma tujusid jäädvustada. Ta kinnitab: iga ruutsentimeeter loodusest on väärt, et hoida seda iseenda, teiste ning tuleviku jaoks − lastele ja lastelastele.

"Viibin looduses pea iga päev ja jäädvustan hetki, mis tunduvad seda väärt. Kiirustan varahommikul metsa või õhtul päikeseloojangule lähemale − see on parim aeg loomade ja lindude vaatlemiseks. Looduses tunnen end orgaaniliselt, loodus on mulle tervikkooslus ja mets ei ole ainult puud. Looduse ilu on kõikjal meie ümber, hoia vaid silmad lahti: kui vaatad, siis näed, kui kuulad, siis kuuled, kui märkad, siis hoolid."

Linnud puhkehetkel.
Linnud puhkehetkel. Foto: Erika Kruup

Üksinda metsas käia Kruup ei pelga ning on isegi Selisoos ööbinud.

"Loodust pildistada on parem üksinda, kuid mõnikord sõidan koos oma fotograafiahuvilise kolleegiga ka kusagile kaugemale, hiljuti aga käisime ühes sõbrannaga Norras ja Lapimaal virmalisi pildistamas. Ilmaga eriti ei vedanud, aga mõne kaadri ikka saime."

Fotografeerimine on Erika Kruupi huvitanud lapsepõlvest saati, ent täielikult sai ta oma hobile pühenduda alles pensionile jäädes, mil vaba aega on varasemast rohkem. "See pole üksnes hobi, vaid minu elu ja ravim vanaduse vastu. Soetasin korraliku fotovarustuse ja kolisin isegi loodusele lähemale: soojustasin ära Martsas asuva aiamaja ja elan seal aasta ringi."

Ruuge kavalpea.
Ruuge kavalpea. Foto: Erika Kruup

Kruubi sõnul on loodus lõputu emotsioonide ja tervise allikas. "Kui õnnestub saada mõni huvitav kaader, ajavad emotsioonid üle ääre. See ongi minu tõeline, särav ja huvitav elu," kinnitab ta.

Valgesse saali on Erika Kruup vaatamiseks välja pannud kümned loomade, lindude, lillede ja puude imepärast maailma tutvustavad fotod. Toila rahvas on seda näitust juba näinud, aprillis on plaanis avada see Jõhvis. Teised Erika Kruubi fotod rändavad ringi mööda Eesti raamatukogusid.

"Fotosid vaadates tunnevad ka teised inimesed rõõmu ning räägivad ja kirjutavad mulle sellest. Moodustunud on isegi fänniklubi, kes üha uusi fotosid ootab. Olen alati inimesi aidanud ja nüüd olen valmis pakkuma neile rõõmu ka muljete näol."

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles