Narvas toimub traditsiooniline Jevgeni Mravinski muusikafestival

Irina Kiviselg
, ajakirjanik
Copy
Jevgeni Mravinski muusikafestivali avamisel Narvas esineb noorema põlvkonna silmapaistvamaid pianiste Gintaras Januševičius.
Jevgeni Mravinski muusikafestivali avamisel Narvas esineb noorema põlvkonna silmapaistvamaid pianiste Gintaras Januševičius. Foto: Erakogu.

Laupäeval, 21. oktoobril Narvas Geneva kontserdimajas alguse saav XXIX rahvusvaheline Jevgeni Mravinski nimeline muusikafestival kingib klassikalise muusika austajatele taas rohkelt elamusi ning toob lavale mitmed rahvusvaheliste konkursside laureaadid.

Traditsiooniline muusikafestival on pühendatud 20. sajandi silmapaistvale dirigendile ja professorile Jevgeni Mravinskile, kes veetis suure osa oma suvedest Narvas ja Narva-Jõesuus ning kelle südames olid Narva ja Narva-Jõesuu kolm aastakümmet tähtsal kohal.

Festivali kunstiline juht, Narva sümfooniaorkestri dirigent Anatoli Štšura hoiab 20. sajandi silmapaistva dirigendi mälestust kustumatu innuga ega väsi kontsertidele üha uusi tahke leidmast.

Tänavu tähistatakse dirigendi 120. sünniaastapäeva ja 35. mälestuspäeva. Narvas, Narva-Jõesuus, Sillamäel ja Tallinnas on sel puhul kavas neli sümfoonilise ja kammermuusika kava.

Festivali avakontsert "Klassikast neoklassikani" liidab ühte Wolfgang Amadeus Mozarti loomingu ning Francis Poulenci ja Sergei Prokofjevi neoklassikalised eksperimendid.

Francis Poulenci koreograafilisel kontserdil "Aubade" klaverile ja 18 instrumendile soleerib noorema põlvkonna silmapaistvamaid pianiste, 15 rahvusvahelise konkursi laureaat Gintaras Januševicius. Muu hulgas pälvis Januševičius 2002. aastal Narva Chopini konkursil grand prix'.

"Gintarase esituses kõlab ka Mozarti 23. klaverikontsert, mis tõi 2004. aastal Montrealis peetud rahvusvahelisel konkursil publikule lausa pisarad silma," märkis Anatoli Štšura.

Esitamisele tuleb ka Prokofjevi "Klassikaline sümfoonia".

Klassikalise muusika õhtud

Laupäeval, 21. oktoobril esineb Geneva kontserdimajas Narva sümfooniaorkester Anatoli Štšura juhatusel, solist on Leedu pianist Gintaras Januševicius.

Reedel, 3. novembril kõlab Geneva kontserdimajas muljet avaldava rahvusvahelise muusikute koosseisuga kammerprogramm.

Pühapäeval, 12. novembril astuvad Geneva kontserdimaja lavale Briti viiuldaja Michael Foyle ja Narva sümfooniaorkestri kammerkoosseis.

16.-19. novembrini saab Tallinnas, Narva-Jõesuus, Sillamäel ja Narvas kuulata Ukraina pianisti Mykhailo Diordiievi klaverikontserte.

Mitmekesine esitajate koosseis

Reedel, 3. novembril saab Geneva kontserdimajas kõlava kammerprogrammi raames kuulata rahvusvaheliste konkursside laureaate, Soome Kymi Sinfonietta orkestri soliste, Peterburi professori Aleksandr Stangi kasvandikku, viiuldaja Sergei Tjutjunikut ning Karlsruhe muusikaülikooli ja Helsingi Sibeliuse akadeemia lõpetanud tšellisti Oliver Erlichit koos Eesti pianisti Age Juurikasega. Esitamisele tulevad Sergei Rahmaninovi ja Pjotr Tšaikovski kammermuusika pärlid.

Kontserdist võtab osa ka rahvusvaheliste konkursside laureaat, Bakuu kammerorkestri solist Humay Hajizada, kes esitab Aserbaidžaani helilooja Khairam Mirzazade ja Henri Vieuxtemps'i teoseid.

Pühapäeval, 12. novembril kõlavad Geneva kontserdimajas 19aastase Wolfgang Amadeus Mozarti viiulikontsert nr 5 ja Joseph Haydni sümfoonia nr 45 "Hüvasti", mis on näide maailma protestiliikumise ühest elegantsemast streigist. Kava solist on Briti-Hollandi viiuldaja Michael Foyle.

Punkti panevad klaveriõhtud

16.-19. novembrini toimuvad Tallinnas, Narvas-Jõesuus, Sillamäel ja Narvas Ukraina pianisti Mykhailo Diordiievi klaveriõhtud. Diordiiev on lõpetanud Kiievi Lõssenko-nimelise muusikakooli ning on praegu Ukraina riikliku muusikaakadeemia ning Austria Grazi muusika- ja teatriülikooli üliõpilane.

Esinemiskava esimeses osas tutvustatakse publikule tänapäeva Ukraina ja Austria heliloojate uusimaid teoseid. Teine osa koosneb romantilistest meistriteostest. Sergei Rahmaninovi 150. sünniaastapäeva puhul tuleb ettekandele tema etüüd-maal a-moll op. 39 − viimane tsüklist, mis valmis enne tema eluaegset emigratsiooni.

Kontserdi lõpetab Ferenc Liszti suuremahuline sonaatfantaasia "Pärast Dante lugemist".

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles