Valges saalis saab vaadata ukraina muuseumi peohõngulist näitust

Irina Kiviselg
, ajakirjanik
Copy
Tatjana Ivuškina on valmis oma pidutuju jagama ka kõigi teistega.
Tatjana Ivuškina on valmis oma pidutuju jagama ka kõigi teistega. Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik

Põlevkivimuuseumi valges saalis on avatud Kohtla-Järve ukraina muuseumi näitus "Pidu". Väljapanek on pühendatud ukraina kaasmaaluse Dva Koljorõ kümnendale aastapäevale ning Kohtla-Järve ukraina muuseumi rajaja Tatjana Ivuškina juubelile.

"Üle valge saali läve astudes unustad ära, et väljas on pime ja lörtsine, sest siin laulavad linnud ja õitsevad lilled," ütles üks näituse avamisel viibinud külalistest.

Vaadates näitusel välja pandud kirevaid rõivaid, vaipu, fotosid, olmeesemeid ja ehteid, sukeldud otsekui teise, võõrasse maailma. Kohe hakkavad silma mitmemeetrised lillemustriga vaibad, millega ukrainlased tavatsesid katta majade seinu, et soojem oleks. Õhemate vaipadega kaeti lavatseid. Pidurõivad aga on kui tõelised kunstiteosed, mida võiks imetleda lõputult.

"Tahaks Ukrainat eestimaalastele lähemalt tuvustada," sõnas näituse korraldaja Tatjana Ivuškina. "Siin pole väljas midagi argist, ainult pidurõivad ja -aksessuaarid, mida kandsid Ukraina elanikud eelmise sajandi alguses ja keskel. Mõned eksponaadid pärinevad ka 19. sajandi lõpust. Olen neid kogunud palju aastaid."

Ivuškina sõnul ei ole sellises mahus näitust ukraina muuseumis välja panna võimalik, kuna seal pole selleks ruumi. "Seepärast avasimegi näituse valges saalis. Siin käib rohkem inimesi ka," lisas ta.

Suurt osa näitusel väljas olevatest muuseumieksponaatidest näeb laiem publik esimest korda. Lisaks eksponaatide uudistamisele saab kuulata Tatjana Ivuškina põnevaid lugusid ukrainlastest ja nende traditsioonidest.

Tatjana Ivuškinal on rõõmustamiseks põhjust rohkemgi kui kaks juubelit − hiljuti pälvis ta ukrainlaste maailmakongressilt Püha Vladimiri medali. See on kõrgeim autasu, millega tunnustatakse organisatsioone ja üksikisikuid nende suure panuse eest ukraina elu arendamisse diasporaas ja/või Ukraina arengusse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles