Peipsi kandi rahvas kutsub vabariigi aastapäeval öösöömingule

Sirle Sommer-Kalda
, ajakirjanik
Copy
Ida-Virus avab uksed kuus ühepäevarestorani, sealhulgas Kauksi rannahoones.
Ida-Virus avab uksed kuus ühepäevarestorani, sealhulgas Kauksi rannahoones. Foto: Erakogu

TäiskuuÖÖsööming Eesti Vabariigi aastapäeva tähistamiseks algab Peipsi toidu tänaval laupäeval, 24. veebruaril kell 17 ja kestab südaööni. Ida-Virus avab uksed kuus üheõhturestorani.

Kokku tegutseb Pagarilt Saaboldani nelikümmend üheõhturestorani, kes avavad oma õued, pakuvad toite ja jooke elava tule ning täiskuu paistel. Menüüd on talvised ja soojendavad ning täiskuu annab toitudele erilise väe, kinnitas Peipsimaa kogukonnaköögi eestvedaja Triinu Akkermann.

Lisaks on pidupäeva puhul erinevaid suupisteid Peipsi toidu võtmes. Laudadele jõuavad suitsukalad, erinevad Peipsi kalad grillitult ja praetult, vürtsirääbised ja vürtsikohad; seened nii suppides kui praadides, seltsiks põdrad, hirved, metskitsed ja metsanotsud; klassikalised talvesupid ja soojendavad pajaroad ning lõpetuseks magusad ampsud.

Piirkonna muuseumid ja külastuskeskused on sel õhtul spetsiaalselt kauem avatud. Iisaku kihelkonna muuseumis saab minna Alutaguse vanade vaimujuttude tuurile (eelbroneeringuga) ja õuel kokkavad Leemekulbi Kiigutajad. Külastajaid ootab ka Alutaguse rahvuspargi külastuskeskus Kauksis ja seal toitlustab Prowints.

Kogu perega saab aktiivselt aega veeta mujalgi. Näiteks Kurro talu kutsub etteregistreerimisega loodusretkele Kuru järvemäel. Üleval on ka näitused jääalusest kalapüügist ning taimede ja seentega värvitud lõngadest.

Kauksis on lisaks rahvuspargi külastuskeskusele avatud veel kaks kohta. Kauksi puhkemaja Päsari köök panustab seekord rohkem Alutaguse metsasaadustele ning põhitegijaks on metssiga, kes satub vahel ka Peipsi järvele jalutama. Catering Kene Kauksi rannahoones pakub näiteks kartuliplaadikooki suitsukalaga, aga kala leidub ka uhhaas, pallidena, praetuna ja burgeri vahel.

Jõhvi poolt tulles võib hoo maha võtta juba Pagaril: mõisa tõllakuuris avab üheõhturestorani Põhja Peipsi Köök ja sealne latikakotlet on hitt ka suvisel Peipsi toidu tänaval.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles