Sillamäe muuseum avab uue püsinäituse, mis näitab salapärase linna mitut palet

Sirle Sommer-Kalda
, ajakirjanik
Copy
Uue püsinäituse üks osa − virtuaalreaalsusprogramm − kolib maikuus muuseumi õuealale.
Uue püsinäituse üks osa − virtuaalreaalsusprogramm − kolib maikuus muuseumi õuealale. Foto: Sirle Sommer-Kalda / Põhjarannik

Sillamäed mainiti esimest korda 12. märtsil 1502. aastal ja samal kuupäeval 522 aastat hiljem avaneb uus ekspositsioon Sillamäe ajaloost.

Järgmisel teisipäeval, 12. märtsil teeb muuseum avatud uste päeva ja uue näitusega saab tutvuda tasuta. "Tutvustame uuendatud muuseumi saale ja uusi võimalusi ning räägime huvitavatest üritustest, mis toimuvad avamisnädala raames," ütles muuseumi direktori kt Jelena Antuševa.

Pika ajalooga paik

Näitus algab 1502. aastast, mil Sillamäed esimest korda mainitakse, ja jõuab välja sinna, kuidas sõjavangid sõja järel linna ehitasid ning vangide asulast sai salajane Nõukogude linn.

"Rohkem kui poole tuhande aasta jooksul on Sillamäel olnud palju nägusid. Millegipärast teavad ja teadvustavad inimesed Sillamäed kõige rohkem kui suletud ja salastatud linna, kuid tegemist on vaid pisikese killuga selle mitmenäolise ja pika ajalooga paiga loost," tõdes püsinäituse "Saladuslik linn" koostaja Mairo Rääsk.

13. märtsil toimuva kodu-uurimiskonverentsi ettekanded ilmestavad nagu püsinäitus isegi, et suletud linna periood Nõukogude ajal on vaid üks paljudest Sillamäe nägudest. Näiteks Ivika Maidre kõneleb Sillamäest kui Virumaa esimesest kuurordist, Mairo Rääsk maailma suurima utmisahjuga põlevkiviõlitehasest − sõjaeelsest Türsamäe õlitööstusest − ja Kaja Toikka sellest, mis keelt rääkisid Türsamäe kalurid.

Ametlik avamispidu tuleb mais

Kui konverentsile tuleb enne registreeruda, siis koguperepäevale järgmisel laupäeval on oodatud kõik huvilised. Muu hulgas saab siis laenutada virtuaalreaalsusprille ja vaadata tubastes tingimustes programme, mis kolivad suveks muuseumi õuele.

"Ametlik pidu tuleb alles mais, kui avame õueala ekspositsiooni − selleks ajaks on ka pingid saabunud ja ilm ilusam," selgitas Jelena Antuševa.

Väliekspositsioon keskendub Sillamäe saladustele, sellele, kuidas uraanirikastusvabrik ja kaevandus tööle hakkasid. Samuti saab virtuaalreaalselt minna aatomi sisse ja selle ehitust lähemalt tundma õppida. Virtuaalreaalselt on loodud veel Jevgeni Zamjatini kirjeldatud totalitaarne tulevikuühiskond.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles