Laupäeval näeb Amadeusis "Laterna magica" parimaid filme

Irina Kiviselg
, ajakirjanik
Copy
Žürii veetis võistlustöid vaadates põneva päeva ning tõdes kokkuvõtteid tehes rahulolevalt, et Eestis on palju andekaid ja loomingulisi noori.
Žürii veetis võistlustöid vaadates põneva päeva ning tõdes kokkuvõtteid tehes rahulolevalt, et Eestis on palju andekaid ja loomingulisi noori. Foto: Erakogu

Laupäeval, 20. aprillil kell 14 toimub Jõhvi kontserdimaja Amadeusi kinosaalis 17. harrastusfilmide festivali "Laterna magica" pidulik autasustamistseremoonia ja näidatakse festivali parimaid filme. Uksed on avatud kõigile, filme saab vaadata tasuta.

Aprilli alguses oli festivaližüriil kõvasti tööd − filme vaadati üle viie tunni. Võitjad on selgunud, auhinnasaajate nimed tehakse teatavaks pidulikul tseremoonial, kus näidatakse ka seitsmesse nominatsiooni jagatud parimaid filme.

Kokku esitati tänavusele konkursile 62 tööd, eriti palju oli nende seas laste- ja multifilme.

"See näitab, et harrastusfilmistuudiod jätkavad tööd ning kasvatavad uut loomingulist autorite, režissööride, operaatorite ja näitlejate põlvkonda. Noorte kaasamine filmitegemisse on alati olnud meie festivali peaeesmärk," on festivali koordinaator ja ideeline juht Anna Maskajeva rahul.

17 aastaga ei ole "Laterna magica" oma populaarsust kaotanud − vastupidi, festivali geograafia üha laieneb: tänavu oli võistlejaid lisaks Eestile ka Prantsusmaalt, Itaaliast, Sloveeniast, Ukrainast ja Leedust.

Tänavuse festivali žüriisse kuulusid ajakirjanik Sergei Ovtšenkov, produtsent, režissöör ja stsenarist Natalja Matšenene, teatri- ja filminäitleja ning telesaatejuht Vadim Malõškin, festivali "KinoFF 2023" produtsent ja fotograaf Anastassia Volkova ning kultuuriteadlane ja ajakirjanik Jan Levchenko.

Filmifestivali žüriis esimest korda kaasa teinud Vadim Malõškin ütles, et jäi korraldajatelt osalemispakkumist saades kohe nõusse.

"Õnneliku juhusena oli mul parajasti vaba päev ning kuna olin oma sõbralt Sergei Ovtšenkovilt "Laterna magicast" palju kuulnud ja isegi mõnd festivalifilmi näinud, tulin rõõmuga Jõhvi. Sain ebatavalise kogemuse, kogesin rohkelt emotsioone ning rõõmustasin, et meie riigis on nii palju noori andekaid ja loomingulisi inimesi.

Malõškin soovitab kõigil, kel vähegi võimalust, laupäeval Amadeusi parimaid festivalifilme vaatama minna.

"Enamik vaadatud filme olid väga huvitavad, ehkki aeg-ajalt pidin iseendalt küsima, äkki peaksin oma vaated kunstile ümber mõtestama, sest mõned tööd olid mulle ebaharilikud... Meeldivalt üllatas, kui ägedaid multikaid lapsed teevad. Väga lahe, et noored otsivad, leiutavad ja end aktiivselt näitavad."

Festivali lõputseremoonial ootavad publikut korraldajate ettevalmistatud meeldivad üllatused. Üles astuvad Jõhvi kultuuri- ja huvikeskuse noorteteater ning vokalistid Afina Mahharamova, Ines Reisi ja Lilian Sööt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles