Muuseumiöö kutsub lisaks muuseumile kirikusse, metsa ja kunstisaali

Sirle Sommer-Kalda
, ajakirjanik
Copy
Kui eelmisel muuseumiööl tutvustas Vallo Reimaa Jõhvi Mihkli kirikus Taubede suguvõsa ajalugu, siis tänavune kangelane on kirjanik Eduard Bornhöhe, kellele Jõhvi soovib püstitada skulptuuri.
Kui eelmisel muuseumiööl tutvustas Vallo Reimaa Jõhvi Mihkli kirikus Taubede suguvõsa ajalugu, siis tänavune kangelane on kirjanik Eduard Bornhöhe, kellele Jõhvi soovib püstitada skulptuuri. Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Laupäeval, 18. mail traditsioonilisel muuseumiööl ootavad Jõhvi kindluskirik ning muuseum ajaloo- ja muusikahuvilisi Jõhvi Mihkli kirikusse, aga Iisaku muuseum läheb seekord hoopis metsa.

Jõhvi muuseumiöö algab kell 16 Jõhvi Mihkli kirikus Jõhvi bigbändi heategevuskontserdiga "Raju reliikvia", kus teevad kaasa Jõhvist pärit muusik Rain Rämmal klahvpillidel ning solistina Ida-Viru rokkbändi Boamadu kitarrist ja Illuka kooli muusikaõpetaja Peeter Priks. Kontserdi vahetekste loeb näitleja ja lavastaja Eili Neuhaus.

Kontserdile on vaba sissepääs, kuid oodatud on annetused kirjanik Eduard Bornhöhe skulptuuri püstitamiseks Jõhvi, ütles Jõhvi muuseumi seltsi juhatuse liige Anne-Ly Reimaa.

Bornhöhe on keskne kuju

Kontserdi järel annab ajaloolane Vallo Reimaa ülevaate kirjaniku tegevusest Ida-Virumaal ja Jõhvis. Eduard Bornhöhe elas ja töötas Jõhvis ülemtalurahvakohtu eesistujana aastail 1907-1917. Bornhöhet peetakse eesti ajaloolise romaani rajajaks. Üks tuntumaid on tema jutustus "Tasuja", mille Bornhöhe kirjutas 17aastaselt. Tuntust tõi kirjanikule ka ajaloolise romaani "Vürst Gabriel ehk Pirita kloostri viimsed päevad" ainetel vändatud film "Viimne reliikvia".

Jõhvi püstitatav Bornhöhe skulptuur kujutab pingil istuvat kirjanik Eduard Bornhöhet, kel on põlvedel avatud raamat. Skulptuuri autor on Jõhvist pärit kunstnik Aivar Simson.

Traditsiooniliselt on muuseumiööl kell 19 võimalus kuulata orelimuusikat Svetlana Verenitši esituses ja vaadata kirikus näitust Eduard Bornhöhest. Jõhvi muuseumi selts pakub ajaloohuvilistele ja peredele kirikaias viktoriini. Noortele toimub põnev aarete mäng.

Jõhvi kindluskiriku muuseum on avatud kella 18-23 ning huvilistel on ligipääs kirikutorni müürikäikudesse ja võlvidepealsele.

Metsapuhvet ja metsarajad

Muuseumiöö kannab sel aastal pealkirja "Öös on vabadust" ning Iisaku muuseum võtab vabaduse ja kutsub kõiki metsa. "Teeme midagi pisut pöörast ja avame Kauksis RMK külastuskeskuse õuel oma ühe õhtu näituse metsas kasutuses olnud töövahenditest. Näha saab valikut esemetest, mis on mõeldud vaigutamiseks, marjakorjamiseks, puude langetamiseks jpm," tutvustas muuseumi direktor Mari Raap.

Avatud on metsapuhvet, kus saab nõgesemuffineid, kuremarjajooki ja samblasuppi. Avastamist ootavad ka metsarajad. Üritus toimub kella 18-23.

Muuseumiöö programmi pakuvad ka Kohtla-Järve põlevkivimuuseum, Narva muuseumi kunstigalerii, Narva vanade mootorrataste muuseum MotoNurk, Sillamäe muuseum, Narva-Jõesuu koduloomuuseum ja Narva Aleksandri kirik.

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.
Tagasi üles