Päevareisid viivad avastama kodukandi põnevaid paiku ja inimesi

Copy
Viivikonnas käivad hüljatus ja uus elu käsikäes.
Viivikonnas käivad hüljatus ja uus elu käsikäes. Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik

Järgmisel laupäeval, 25. mail algab sügiseni kestev kultuurireiside sari, mis esimesel korral pakub tõelisi kontraste: Viivikonna ja Sirgala kummitusasulatest kuni presidendi kauni kodu auhinna saanud Kalda taluni välja.

"Soovid puhata helesinise laguuni ääres, paitada kängurut või maitsta maailma parimast šokolaadist valmistatud käsitöökomme?" küsib MTÜ Laheaeg juht Anne Kippar ning vastab, et järgmisel nädalal algavas reisisarjas saab kõike seda ja veel palju enamat kogeda.

25. mail viib giid Marko Kaldur Viivikonda ja Sirgalasse ning Narva pealtnäha paradiisliku, ent tegelikult ohtlikult söövitava settebasseini ehk helesinise laguuni juurde.

"Pärast neid šokeerivaid paiku sõidame Voka külla Kalda tallu, kus pererahvas Eve ja Jaak Saar meid oma kaunis kodus vastu võtavad. Pruulikoja peremees Jaak viib läbi õllekoolituse koos õllesortide degusteerimisega ning perenaine õpetab samal ajal soovijaid valmistama sojavahast aroomiküünlaid. Koosviibimisel kõlavad ka õllelaulud peremehe esituses," kirjeldas Anne Kippar.

Päevareisi toetab õiglase ülemineku fond; omaosalus on 10 eurot inimese kohta. Väljasõit on kell 10 Jõhvi viadukti parklast ja registreeruda saab telefonil 5805 7007 või e-posti aadressil anne.kippar@gmail.com.

Rabatalu saunad ja loomad

Kultuurireiside sari jätkub 30. juunil, kui saab tutvuda loodussõbraliku elulaadiga Alutagusemaal Rabatalus: matkata rabas, külastada loomaparki ja võtta leili kolmes saunas. Kehakinnituseks valmistab staarkokk Mihkel Luus oinapeasuppi. Looduse keskel on võimalik degusteerida ka putukatest tehtud toite.

3. augustil on kavas Vasknarva ja teiste Narva jõe äärsete külade tuur. Päevareisi mahub nii Vasknarva kloostri külastus koos Iisaku muuseumi giidi Irma Virvega kui ka ühepäevarestoran Pagari mõisa tõllakuuris, kus reisiseltskond küpsetab koos Põhja Peipsi Köögi peremehe Taavi Vogtiga Peipsi järvest püütud kala. Söömingut vürtsitavad kalamehejutud ja Reeni Painiku akordionimuusika.

14. septembriks jääb külaskäik kaunisse Aa mõisa, kus lisaks ringkäigule saab maitsta perenaise kuulsaid Mon Laurée käsitöökomme. Mõisas ootab ees ka hariv meelelahutusprogramm, kus rahvast naerutab Voka mõisaprouaks kehastunud Ivika Maidre.

Koduste kohtumiste jätk

"Kuigi Ida-Virumaal on turism praegu väga populaarne, leidub maakonnas kindlasti inimesi, kes ei teagi nendest paikadest või pole seal käinud. Kultuurireiside sari on suurepärane võimalus seni avastamata kohti külastada," tõdes Anne Kippar.

Tema sõnul kasvasid reisid välja ürituste sarjast "Kodused kohtumised", kus väike seltskond on saanud mõnusas õhkkonnas osa külaliste põnevast sisemaailmast. "Seekord aga läheme kodust veidi kaugemale, külla kodukandi ettevõtlikele sädeinimestele, et tutvuda nende eheda elustiiliga ja külastada huvitavaid paiku, kuhu iga päev ei satu," lisas Anne Kippar.

Tagasi üles