Sillamäe Vodograi sünnipäevale saabub üle neljakümne Ukraina artisti

Irina Kiviselg
, ajakirjanik
Copy
Ukraina vokaal- ja tantsuansambel Zernyatko hoiab au sees oma rahva kultuuritraditsioone.
Ukraina vokaal- ja tantsuansambel Zernyatko hoiab au sees oma rahva kultuuritraditsioone. Foto: Erakogu

24. ja 25. mail tähistab Ukraina kaasmaalaskond Sillamäe Vodograi oma 25. aastapäeva rahvusvähemuste kollektiivide kontserdi ja rahvusvahelise konverentsiga. Peole saabuvad külalised Kiievist, Tšernivtsist, Brovarõst ja Lvivist, sissepääs kõikidele üritustele on tasuta.

Sillamäe Vodograi liidri Larissa Žitniku sõnul hakkasid nad selleks tähtsaks päevaks valmistuma juba eelmisel aastal ning seadsid eesmärgiks, et sünnipäevapeol osaleksid kindlasti ka Ukraina artistid. Tänu integratsiooni sihtasutuse toetusele õnnestuski see plaan ellu viia.

"Käimasoleva sõja tingimustes ei ole seda küll kerge korraldada," sõnas Žitnik. "Näiteks talvel ei saanud kiievlased "Mykola festile" tulla, kuna linna pommitati. Ega neil praegugi kerge ole: nad peavad tulema ühistranspordiga läbi Poola ja teekond kestab kaks ööpäeva. Loodan, et vähemalt soojad ilmad muudavad nende tuleku lihtsamaks."

Näitused ja rahvusvaheline konverents

Reedel, 24. mail avatakse Sillamäe kultuurikeskuses kaasmaalaskonna 25 tegevusaastast kõnelev fotonäitus "Kultuuriharidus". Peale selle saavad linlased ja külalised seal vaadata rahvakunstimeister Olha Ugnivenko käsitsi valmistatud nukkude ainulaadset kollektsiooni "Pulm".

"Selles kogus on 39 Ukraina 19.-20. sajandi rahvarõivastes nukku ja see kuulub Ukraina rekordite raamatusse," rääkis Larissa Žitnik. "Ma ei tea, kui palju nukke õnnestub Olhal siia tuua, sest teekond pole kerge, aga igal juhul on selle kogu puhul vaatamist ja uudistamist küllaga. Näitus jääb avatuks vaid kaheks päevaks, kuid loodan, et sellega jõuavad tutvuda kõik, kellele on Ukraina rahvakultuur südamelähedane."

Samal päeval kella 10-17.30 toimub Sillamäe kultuurikeskuses rahvusvaheline teaduslik ja praktiline konverents "Kultuurilise loovushariduse allikas", kus võetakse muu hulgas teemaks Eesti rahvusvähemuste seltside loovushariduse võimalused ning Ukraina haridus kultuuri ja keele säilitamiseks Eestis ja teistes riikides. Sõna saavad üldhariduskoolide töötajad, rahvusvahelised koostööpartnerid ning Eesti ja Ukraina riigiasutuste esindajad.

Rohkete külalistega kirev kontsert

"Räägime Ukraina hariduse arengust Eestis. Kaasmaalaskonna 25 tegevusaasta jooksul oleme saanud palju kogemusi, kuid viimase kolme aastaga on aktiivse sõjategevuse ja pagulaste tõttu rakurss muutunud, tekkinud on uued ülesanded ja nõudmised, seetõttu avame taas lastevanemate, õpetajate ja ametiasutuste dialoogi hariduse kvaliteedi ja selle omandamise tingimuste üle," rääkis Larissa Žitnik.

Konverentsil võivad osaleda kõik huvilised, kuid vajalik on eelregistreerimine, muu hulgas ka veebiülekandega liitumise korral.

Laupäeval, 25. mail kell 15 Sillamäe kultuurikeskuses algaval Ukraina ja teiste rahvusvähemuste kollektiivide kontserdil "Loovuse allikas" astuvad üles Vodograi pühapäevakooli kollektiiv ning külalised: Ukraina rahvakunstnik ja helilooja Lesia Horova, rahvakunstnik Svitlana Mirvoda, Ukraina teenelise kultuuritegelase Raisa Zakletska juhendatav vokaal- ja tantsuansambel Zernyatko, Tšernivtsi muusikastuudio Džem, rahvatantsuansamblid Suzirya ja Cherevychky Sillamäe sõpruslinnast Brovaryst ning paljud teised kollektiivid ja esitajad.

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.
Tagasi üles