Viru toidu kohvikute päeval ootab külla rekordarv kohti

Copy
Ajamasina suverestoran Voka külas pakub muu hulgas nõgesetoite.
Ajamasina suverestoran Voka külas pakub muu hulgas nõgesetoite. Foto: Erakogu

Laupäeval, 15. juunil on taas põhjust kodukandis tuuritada − maitseelamusi pakub lausa kakskümmend seitse Viru toidu kohvikut.

Nimekirjast leiab nii tipptegijaid kui ka hobikokkasid ja just see teebki viiendat aastat toimuva Viru toidu kohvikute päeva nii eriliseks, tõdes MTÜ Kohalik Toit juhatuse liige, Varja kohviku perenaine Katrin Larens.

Ta rõõmustas, et juubeliaastal ootab külalisi rekordarv kohvikuid ja koduõuesid − kokku 27, mida on kümne võrra rohkem kui mullu. "Loodame, et kõik leiavad endale sel päeval sobiva kohviku, kus aega veeta, süüa ja nautida," märkis Katrin Larens, kes kavatseb ka ise laupäeval võimalikult palju ringi sõita.

Hooajalisest kohalikust toorainest

Viru toidu kohvikute päeva uute tulijate seast leiab Voka külas asuva Ajamasina suverestorani. "Otsustasin osaleda, kuna meie kant oli peaaegu katmata," selgitas toitlustaja Erelin Zirk, kes ärgitas kaasa lööma teisigi − nii leiab mitu kohvikut ka Toilas Pikal tänaval. "Kui kohvikuid on rohkem kui üks, on inimestel siia kanti rohkem põhjust tulla."

Ajamasina suverestorani staar on nõges, mida leiab nii supist kui ka hummusest.

"Olen varem teinud nõgesega töötube ja need on inimestele hästi peale läinud. Nõges on ju vägagi kohalik tooraine, ta on ka hästi vitamiinirikas ja maitsev," rääkis Erelin Zirk, kes pakub ka näiteks metsaseenepada, oma küpsetatud juuretisega leiba ja leivamäärdeid hooaja heast-paremast. MTÜ Toila Loomekeskus viib kohapeal läbi töötube ja pakub müügiks kohalikku käsitööd.

Voka külas avab veel oma kodurestorani Indrek Kõverik ning külalisi ootab ka Kalda talu, kus Tuulepealse kohvikus kokkab Mihkel Luus, märjukest pakub J&R Õlleateljee ning mängib ansambel AER.

Jõhvi vald on rohkem kaardil

Senisest arvukamalt on kohvikute päeval esindatud ka Jõhvi vald. Näiteks teeb oma unistuse kohvikust üheks päevaks teoks Arina Bojetskaja, kes tegeleb igapäevaselt makroonide valmistamisega oma koduköögis. Makroonid kuuluvad ka Tammiku Resto magusa valikusse, aga maiustada saab veel pavlovate, ekleeride ja sefiiridega. Soolast pakub perenaine ka.

Kose külas avab uksed Vähikoja kohvik, kus paneb end proovile kolm põlvkonda Vähke, kes muidu toitlustamisega ei tegele. "Tammikus oli koosolek, kus [Kaevuri maja peremees ja Viru toidu võrgustiku liige] Aare Rebban agiteeris Tammiku ja Kahula inimesi kohvikute päeval osalema. Panin selle kõrva taha ja mõtlesin, et prooviks ka," meenutas Tammiku rahvamaja perenaine Heli Vähk.

Kodukohviku menüüssse said valitud pere lemmikud. "Tütar on hea küpsetaja, mina keedan oma lemmikut oblikasuppi. Mõtlesin teha ka tanguputru − selleks ahvatles mind Jõhvi loomeöö, kus tanguputru pakuti. Menüü on mitmekesine ja maitsev," lubas Heli Vähk, kes astub kodukohvikus üles mitte ainult võõrustajana, vaid ka Tammiku segaansambli koosseisus lauldes.

Kõik Viru toidu kohvikud on kantud NaviCupi kaardirakendusele, kust on lihtne jälgida kohvikute asukohti ja reklaame. Kohvikute infot leiab ka Viru toidu veebilehelt www.virutoit.ee ning Facebookis Viru toidu lehelt ja sündmuse "Viru toidu kohvikutepäev 2024" alt.

Tagasi üles