Aivar Rihkrand rajab Sondasse kunstnike paradiisi

Copy
Aivar Rihkranna üks suuremahulisemaid töid: Grigori Jelissejevi loss Toilas.
Aivar Rihkranna üks suuremahulisemaid töid: Grigori Jelissejevi loss Toilas. Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik

Seitse aastat tagasi müüsid Ida-Viru maalikunstnik Aivar Rihkrand ja tema abikaasa Tatjana oma Kohtla-Järve korteri maha ning kolisid loodusele lähemale Sondasse. Seal on neil sugulastelt päritud maja, mis oli nende peret kaks aastakümmet "suveresidentsina" teeninud. Kulus palju aega ja vaeva, et vana maja soojaks ja hubaseks kõpitseda, ning nüüd kahetsevad külalislahked omanikud vaid seda, et juba palju varem siia elama ei kolinud.

Seitse aastat tagasi Aivar Rihkrannal esimest korda Sondas külas käies rääkis mees, et tahaks elada oma majas ning luua seal kõik tingimused selleks, et saaks ka oma kolleegidega loodusega suhtlemise rõõme jagada. Ta plaanis luua oma kätega tõelise kunstnike paradiisi, kus saaks nii tööd teha kui ka lõõgastuda ning plenääre ja suvelaagreid pidada.

Läksime ühel ilusal suvepäeval taas Sondasse uudistama, kuidas see plaan tal edenenud on, ega tundnud maja kohe äragi: seinad on värskendatud, kerkinud on juurdeehitis... Siin on suur garaaž, saun, väike külalismaja − väljast esialgu ilmetu, kuid seest hubane. Vanad kasvuhooned on kadunud − kõik peale ühe, kus pererahvas ehitusmaterjale hoiab.

Tagasi üles