Nädalavahetuse täidavad toidufestivalid

Copy
Kurro talu kodurestoran Kuru külas avab ka tänavu Peipsi toidu tänaval uksed. Menüüs on kalasupp, sibulapirukas, suvikõrvitsapirukas, haugikotlet ja lambašašlõkk, aga ka näiteks nostalgiline bubert mustikakisselliga ja palju muud, mis valmib kohalikust toorainest.
Kurro talu kodurestoran Kuru külas avab ka tänavu Peipsi toidu tänaval uksed. Menüüs on kalasupp, sibulapirukas, suvikõrvitsapirukas, haugikotlet ja lambašašlõkk, aga ka näiteks nostalgiline bubert mustikakisselliga ja palju muud, mis valmib kohalikust toorainest. Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Peipsimaa sahver kostitab sel nädalavahetusel ehedate maitsete ja elamustega traditsioonilisel Peipsi toidu tänaval. Toila vallas on samal ajal kaks toidupidu: Pika tänava ja soolikafestival.

Peipsi toidu tänav 175 km avab Vasknarvast Setomaani 17.-18. augustil 39 kahepäevarestorani, millest kuus jääb Ida-Viru piiridesse, asudes Vasknarvas, Kurul, Kauksis, Rannapungerjal ja Lemmakul.

Peipsi toidu tänaval jõuavad lauale Peipsi kalad erineval moel: praetud, soolatud, grillitud, marineeritud, suitsutatud, pelmeenides, suppides, pirukates ja kapsarullides. Esindatud on nii rääbis, haug, koha, latikas, ahven kui ka luts.

Lihasõpradele pakuvad maitseid metssiga, metskits, põder, kobras, küülik, lammas, veis, vutt ning kõrvale väärikad lisandid aedadest ja põldudelt. Metsaseened on nii pirukates, suppides, salatites kui ka pelmeenides. Taasavastamist pakuvad vanad head klassikud, näiteks bubert ja lumepallisupp.

Toitu täiendab kultuuriprogramm

Lisaks Peipsi toidule saab nautida kultuuriprogramme ja esinejaid, vaadata näitusi, osta kaasa kohalikku sööki-jooki, varuda sahvrist talveks vajaminev. "Kõik see on ehe, päris ja naturaalne," kinnitas MTÜ Peipsimaa Kogukonnaköök eestvedaja Triinu Akkermann.

Kahepäevarestoranid on avatud 17. augustil kella 11-21 ja 18. augustil kella 11-17. Kõik toidukohad menüüdega leiab Google'i kaardilt Peipsi toidu tänava Facebooki lehel.

Pikal tänaval pikk piknikulaud

Pika tänava festival pühapäeval on pühendatud Toilas asuvatele vanadele majadele. "Festival toimub kolmandat suve, aga esimest korda katame õhtul ühise pika piknikulaua, et tähistada koos kogukonna ja külalistega saabuvat taasiseseisvumispäeva," selgitas üks festivali korraldajatest, käsitööveranda perenaine Maria Ronk.

Pikale piknikulauale käsitööveranda õuel on võimalik ette tellida suupistekarbid, aga võib tulla ka oma söögiga.

Pidustused Pikal tänaval algavad aga juba südapäeval, kui uksed avab kümmekond kodukohvikut. Kell 13 on kavas ekskursioon ajaloolase Madis Tuuderiga mööda Pikka tänavat. Pritsikuuris pajatab ajaloolane Ivika Maidre huvilistele ammuseid lugusid puhkajatest. Kell 19 näeb Toila seltsimajas filmikaadreid Toilast.

Voka külas kutsub Indrek Kõverik 17. ja 18. augustil oma kodurestorani traditsioonilisele soolikafestivalile, kus pakutakse pesuehtsat rupskikulinaariat, erinevaid metal-muusikažanre, suusamäärimise õpituba, saunade külastamist, tätoveerimisvõimalust jms. Aet Kiisla peab loengu teemal "Soolikate kasulikkus kestvusspordis", toimub filmiõhtu jpm.

Tagasi üles