"STATION NARVA" Singer Vinger jõuab lõpuks Narva

Copy
Hardi Volmeri sõnul võib Singer Vingerit liigitada juba ka pärimusmuusikaansambliks.
Hardi Volmeri sõnul võib Singer Vingerit liigitada juba ka pärimusmuusikaansambliks. Foto: Remo Tõnismäe / Scanpix

Eesti neuroroki veteran Singer Vinger jõuab rohkem kui 40 aastat kestnud teekonnal esimest korda ka eesti kõige idapoolsemasse linna. Seda tänu festivalile "Station Narva", kus Singer Vinger reede õhtul Narva linnuse põhjaõuele püstitatud pealaval üles astub.

Bändi laulja ja jutuvestja Hardi Volmer tõdeb, et ei Singer Vinger ega ka selle eelkäijad Päratrust ja Turist ole seni oma kontsertidega Jõhvist kaugemale saanud. "Kahjuks ei ole Narva varem kutsunud, kusjuures ma ei väsi eputamast, et me oleme samas rokk-kollektiiv, kel on ka laul Narvast," ütles Volmer, pidades silmas lugu "Aino on ainus".

Justkui pärimusmuusikaansambel

Selle laulu sõnade autor Villu Kangur on muu hulgas pannud kirja read: "Aino on tublimaid tüdrukuid Narvas, viigitud seelik tal triigitud pluus, Aino on minule igati armas, Ainoga kohtun ma õhtul kell kuus."

Singer Vingeriga saab reedel kohtuda Narva linnuse põhjaõues alates kella poole kaheksast õhtul. Hardi Volmer tunnistab, et panna üheks kontserdiks kokku kava, kui bändi repertuaaris olevate lugude hulk ulatub sajani, ei ole lihtne. Aga lugu Ainost tuleb Volmeri sõnul Narvas absoluutselt kindlasti ettekandele. "Muude lugude osas panen oma nägemuse kirja ja vaatan, mida teised bändi liikmed arvavad," sõnas ta, märkides, et ega oma tuntumate hittide esitamisest ole võimalik irduda.

Kuigi Singer Vinger on viimase kümne aasta jooksul teinud ka mitu uute lugude plaati, tahab publik kontsertidel kuulda ikka neid lugusid, mis said armsaks, pugesid hinge ja mille sõnad õpiti pähe eelmise sajandi kaheksakümnendatel. "Me oleme selline vana relikt rokiilmas. Ükskõik kui head enda arust ka uuemad lood poleks, ihaleb publik ikka vanu sissetöötatud asju. Ise ka, kui käin mõne omaaegse sauruse kontserdil, siis ootan ikka vanu asju," ütles Volmer, kelle sõnul kipub ka Singer Vinger sel moel liigituma juba pärimusmuusikaansambliks.

Sven Grünbergi muusika kõlab elavas ettekandes

Reede õhtul on festivalil "Station Narva" lisaks Singer Vingerile teha veel üks rännak 1980. aastatel loodud muusikasse. Nimelt esitab linnuse sisehoovis Eesti Elektroonilise Muusika Seltsi Ansambel ehk EMA Eesti elektroonilise muusika teerajaja Sven Grünbergi muusikat. Kui Grünberg lõi oma teosed erinevaid tol ajal kättesaadavaid süntesaatoreid ja teisi pille kasutades üksi stuudios, siis EMA, kus on laval korraga kuus muusikut, kannab need ette elavas ettekandes.

Ansambli eestvedaja Taavi Kerikmäe tunnistab, et Grünbergi teoste elav ettekandmine on paras pähkel, eriti püüdes säilitada nende algset helikeelt. "Aga kogu kontsert tuleb elavas ettekandes," lubab ta, kinnitades, et mingeid eelsalvestatud heliribasid nad ei kasuta. Ühe loo ajal tuleb lavale ka maestro Sven Grünberg ise.

Kerikmäe sõnul on kontserdikava mitmekesine. Seal on palu Grünbergi 1980. aastatel ilmunud plaatidelt "Hingus" ja "OM", aga ka näiteks Eesti läbi aegade ühest tuntumast filmist "Hukkunud Alpinisti hotell", millele kirjutas muusika Grünberg. Samal õhtul saab Narva linnusesse festivali ajaks rajatavas kinosaalis vaadata ka teisi Sven Grünbergi muusikaga filme ning samuti on kavas vestlus heliloojaga.

Reedel esinevad festivalil "Station Narva" teiste seas ka Puuluup ja Briti indie-souli legend Spiritualized.

Puuluup.
Puuluup. Foto: Taavi Sepp

"Station Narva 2024" muusikaprogrammi ajakava

Reede, 6. september

Narva muuseum

18.30-19.30 Sven Grünbergi ikoonilisi teoseid esitab Eesti Elektroonilise Muusika Ansambel (siseõu)

19.30-20.30 Singer Vinger (põhjaõue pealava)

20.15-21.00 Belle Chen (UK) (Refectoriumi saal)

20.30-21.00 Maria Kallastu (siseõu)

21.00-22.00 Puuluup (põhjaõue pealava)

22.00-23.00 Kate NV (siseõu)

22.15-23.00 Belle Chen (UK) (Refectoriumi saal)

23.00-00.30 Spiritualized (UK) (põhjaõue pealava)

18.00-00.00 filmid Sven Grünbergi muusikaga (Reconditoriumi saal)

20.30-21.00 vestlus Sven Grünbergiga

Laupäev, 7. september

Narvas astub üles ka mullu terve Lilleküla staadioni täie publikut kokku toonud NOËP.
Narvas astub üles ka mullu terve Lilleküla staadioni täie publikut kokku toonud NOËP. Foto: Station Narva

Narva muuseum

18.30-19.30 Go_A (UA) (põhjaõue pealava)

19.30-20.20 Modulshtein feat. MariQ (Refectoriumi saal)

19.30-20.30 Työmik Bassofsky b2b itsmebruh (siseõu)

20.30-21.30 NOËP, erikülaline Alika (põhjaõe pealava)

21.15-22.15 Pelkkä Poutanen (FI) (siseõu)

22.00-22.50 Modulshtein feat. MariQ (Refectoriumi saal)

23.00-00.00 ODIN (siseõu)

00.00-00.45 Flowdan (UK) (põhjaõue pealava)

Dokumentaalfilmi "NOËP: Esimene staadion" linastus (Reconditoriumi saal)

Mõlemal päeval algab pärast südaööd varajaste hommikutundideni kestev jätkupidu klubis Ro-Ro (Jõe 3), kus astuvad järgemööda üles mitmed bändid ja DJd.

Lisainfo: stationnarva.ee

Tagasi üles