Kaitsevägi otsib poiste kõrvale säravaid sõdureid

Gerli Romanovitš
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jõhvis käis naiste sõdurieluga tutvumas sadakond kohalikku neidu, kes said teoreetilisi teadmisi sellest, mida ajateenistus endast kujutab, aga ka reaalselt varustust ja relvi uudistada.
Jõhvis käis naiste sõdurieluga tutvumas sadakond kohalikku neidu, kes said teoreetilisi teadmisi sellest, mida ajateenistus endast kujutab, aga ka reaalselt varustust ja relvi uudistada. Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik

Kui meestele on ajateenistus kohustuslik, siis aina rohkem ootab kaitsevägi meeste kõrval aega teenima ka naisi, kes vabatahtlikult ja motiveeritult teenistusse tulnuna teevad silmad ette nii mõnelegi noormehele. Unustada ei tohi aga ka seda, et ajateenistus pole pelk metsalaager, vaid korralik ja pikk väljaõpe, mis konti ei murra, aga vastupidavuse paneb proovile.

Selleks, et täita unistus heast vormist, hakkas Eesti naistele appi kaitsevägi, kes seitsmel korral seitsmes kohas tutvustab, kuidas vormi saada: esmalt tuleb ajateenistuses selga panna Eesti kaitseväe vorm ning hea füüsiline vorm tuleb juba ajateenistuse käigus.

Mitu korda kasvanud

2017. aasta lõpu seisuga oli Eestis ajateenistuse läbinud naisi 85. Aasta-aastalt on aga vabatahtlikult teenistusse tulevate naiste hulk kasvanud ning vähemalt paar naist väeosas pole mitte midagi ennenägematut, vaid pigem reegel ning kaitsevägi on alustanud metoodiliselt selle võimaluse tutvustamist ja soosimist.

"Meil on ühtviisi häid ja tugevaid juhte, liidreid, ohvitsere ja sõdureid nii poiste kui tüdrukute seas ning oleks rumal piirduda nende otsimisega ainult poiste seast," põhjendas raporti "Naised Eesti kaitseväes" kokku pannud Andres Siplane.

Kui 2017. aastal ootas kaitsevägi ajateenistusse kuni 30 naist, siis aastal 2018 tõsteti see piirarv 108 naiseni ning tõenäoliselt tuleb tänavu see arv täis. "See ei tähenda, et me pärast piirarvu täitumist enam naisi sõjaväkke ei oota, sest head inimesed tuleb kõik vastu võtta," ütles ta.

Kui kaitsevägi lõi naistele võimaluse ajateenistus läbida, sattusid sõjaväkke eelkõige just väga suured entusiastid. "Sellised, kes nui neljaks lähevad või läbi seina," iseloomustab Siplane neid. Aasta-aastalt on huvi aga kasvanud, positiivseid näiteid ajateenistuse läbinud tüdrukutest on juba palju ja koos sellega kasvab ka ajateenistusse tulnud neidude arv.

Kusjuures paljud neist, kes ajateenistusse lähevad, võtavad seda kui karjäärivõimalust ja elukutset. "On palju neid, kes küsivad sellistel kokkusaamistel tavalisi olmelisi küsimusi teemal, kuidas on korraldatud magamine, milline võib olla meik, kas läätsi võib kanda ning kui keeruline see kõik füüsiliselt on, aga väga palju uuritakse tõesti juba ka seda, millised on võimalused edasises tegevteenistuses," rääkis Siplane sellest, et tullakse selge sooviga teha tegevteenistuses karjääri.

Statistika näitab ka seda, et pooled nendest naistest, kes ajateenistusse lähevad ning selle läbi teevad, jätkavad tegevteenistuses. Näiteks aastal 2017 oli Eestis tegevteenistuses 285 naist. Nende arv aga kasvab jõudsalt.

Võivad loobuda

"Mure selle pärast, kas jaksatakse, on," tõdes Siplane. Kuna naiste puhul on tegemist vabatahtliku ajateenistusega, tullakse siiski pigem läbimõeldult ja ettevalmistatult, mis tähendab, et nii mitmedki naised alustavad enne tulemist treeninguid, et paremini vastu pidada. Ja tihti peavadki. "Kui poisid jäävad haigeks, murravad luid ja lähevad rivist välja, siis tüdrukud on palju sitkemad," tõdes Siplane.

Naised ajateenistuses 

Kas ajateenistusse sobivad ainult väga mehised naised? Vastupidi levinud arvamusele ei pea olema eriliselt mehine ega "muutuma meheks". Esiplaanil on väljaõpe ja meeskonnatöö ning omavahelist läbisaamist võib võrrelda ühise eesmärgi nimel töötava spordimeeskonnaga.

Kas füüsiline koormus on tohutult raske, inimvõimete piiril? Tohutut füüsilist koormust, millest räägitakse legende, ei eksisteeri. Loomulikult on olukordi, kus tuleb proovile panna oma vastupidavus ja tahtejõud, aga see ei ole midagi ületamatut. Füüsiliste testide puhul kehtivad naistele ka meestest erinevad normid.

Mis saab siis, kui mulle ei meeldi või on liiga raske? Erinevalt meestest on naistel õigus loobuda ajateenistusest 90 päeva jooksul pärast ajateenistusse astumist.

Millised on olmetingimused väeosades − kas toad on meestega koos või eraldi? Olme on lahendatud eri väeosas erinevalt: mõnes väeosas on naistel eraldi kasarmutuba ja mõnes jagatakse tuba meestega, kuid näiteks kappidest vaheseinaga eraldatult. Pesemisruumid ja tualett on naistele eraldi.

Kas ajateenistuses tohib end meikida? Jah, kuid tagasihoidlikult. Küüne pikkus võib olla kuni 5 mm üle sõrmeotsa ning küünevärv tagasihoidlik. Kindlasti tasub kaasa võtta ilmastikuolude eest kaitsvat näokreemi.

Kui palju antakse aega hügieenitoiminguteks? Päevaplaan sõltub nii väeosast kui ka väljaõppest − sõduri baaskursuse ajal 10-15 minutit ja hiljem 30 minutit.

Kas ajateenistuses tuleb üle minna lühikesele soengule ja loobuda ehete kandmisest? Juuksurisse tormama ei pea: kui juuksed on pikemad kui õlgadeni, kantakse neid korrektselt ja tagasihoidliku kinnitusvahendiga kinnitatult. Ehete kandmine (v.a abielusõrmus) pole välivormiga lubatud.

Kuidas päevadega metsas toime tulla? Abivahendid on samad nagu tsiviilis ning lisaks võib kasutada niiskeid beebilappe või spetsiaalseid intiimpesulappe. Väga raskete ja valulike päevade korral tasub kaasa võtta käsimüügiravim NoSpa. Üldiselt on kõik naised alati hakkama saanud ning sellepärast liigselt muretsema ei pea. Väga valulike päevade korral saab abi laatsaretist. Väeosades on olemas tegevväelasest tugiisik, kelle poole on võimalik alati sellistes küsimustes pöörduda.

Kuidas saavad naised ajateenistusse asuda? Naistel tuleb esitada kaitseressursside ametile taotlus, milles väljendatakse soovi asuda ajateenistusse ning võtta vastu kaitseväekohustus.

Üks eelis on tüdrukutel poiste ees siiski: nemad võivad esimese kolme kuu jooksul ümber mõelda. Osa seda ka teeb ning kiusatus seda teha on veelgi rohkematel. Seepärast pannakse tüdrukutele südamele ja tuletatakse meelde, et ajateenistus pole siiski metsalaager, vaid pikk väljaõppeprotsess, mis küll konti ei murra, kuid paneb sind füüsiliselt ja vaimselt proovile.

Kui tüdrukud on otsustanud, et nad lubatud 90 päeva jooksul loobuvad ajateenistusest, on see lõplik ning rohkem ümber mõelda ei saa.

Kaalutletud otsus

Ida-Virumaalt pärit Jekaterina, kes pärast gümnaasiumi läks Tallinna tehnikaülikooli logistikat õppima, käis ajateenistuse läbi Tapal ning töötab praegu toetuse väejuhatuse laohoidjana.

"Ajateenistuse idee tekkis eelkõige tänu elukaaslasele, kes töötas sellel ajal Scoutspataljonis," rääkis Jekaterina. "Kuna õppisin just tehnikaülikoolis logistikat, arutasime omavahel, kuidas kaitseväes ladu töötab ja millised on sealsed võimalused. Kindlasti ei olnud minu otsus spontaanne, kaalusin plusse ja miinuseid poolteist aastat ning lõpuks otsustasin minna."

Ehkki ka ülikooli ajal spordiga tegelnud neidu ees ootav füüsiline koormus ei kohutanud, hakkas ta pool aastat enne ajateenistusse minekut regulaarselt jooksmas käima, et paremini vastu pidada. "Loomulikult on ajateenistuses ka raskeid hetki − näiteks rännakutel ja esimesel korral veel eriti. Kord oli 20 kraadi sooja, päike lõõmas ja tuult ei olnud. Kott on raske ja tahaks kogu aeg juua − siis tuleb ikka mõte, et veel on ju võimalus loobuda! Aga sellisel juhul on moraalselt alati raskem kui füüsiliselt ja tuleb sellest mõttest vabaneda," õpetab ta.

Ajateenistusse läks ta oma ülikooli lõpufaasis ning diplomitööd kirjutas juba selle ajal: paari tunni kaupa õhtuti, linnaloa ajal või puhkusel olles.

Ajateenistuse lõpuosas, "Kevadtormi" ajal kandideeris ta oma praegusele ametikohale. "Kui ma enne seda mõtlesin, et tegevteenistus on tunduvalt tõsisem ja rangema distsipliiniga kui ajateenistus, siis selles ma eksisin: töökeskkond on väga meeldiv," tunnistas ta, et ka töö ise on huvitavam kui kusagil kontorilaua taga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles