Küsitlus lubab Yana Toomile iga neljanda Ida-Viru valija hääle

Erik Gamzejev
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Yana Toom.
Yana Toom. Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Esmaspäeval avaldatud uuringu põhjal toetab käimasolevatel riigikogu valimistel iga neljas Ida-Virumaa valija Keskerakonna esinumbrit Yana Toomi.

Yana Toom kohtumisel oma toetajatega Sillamäe kultuurikeskuses mullu kevadel.
Yana Toom kohtumisel oma toetajatega Sillamäe kultuurikeskuses mullu kevadel. Foto: Matti Kämärä

ERR-i tellitud Turu-uuringute AS-i küsitlus näitas, et Ida-Virumaa ringkonna valijatest kavatseb 24 protsenti hääletada Yana Toomi poolt. Isikumandaadi saamiseks tuleb  7 mandaadiga  Ida-Virumaa valimisringkonnas saada 14,2 protsenti häältest. Sõltuvalt valimisaktiivsusest võib 24 protsendi suurune toetus tähendada 6000-8000 häält.

Kuigi Yana Toom on selle küsitluse põhjal Ida-Virumaal kõige suurema toetusega poliitik, on tema populaarsus siiski oluliselt väiksem võrreldes neli aastat tagasi toimunud riigikogu valimistega. Tookord tegi ta Ida-Virumaal supertulemuse kogudes 11 574 häält, mis tähendas 33,5 protsendilist toetust. Tema poolt hääletas 2015. aastal iga kolmas Ida-Virumaa valija.

Ülejäänud kandidaatidest toob uuring esile veel sotside esinumbri, siseminister Katri Raigi, kes peaks pälvima ringkonnamandaadi.

Sama uuringu põhjal toetab Ida-Virumaa valijatest Keskerakonda  50 ja Sotsiaaldemokraatliku Erakonda 17 protsenti valijatest. Reformierakonna toetus on 10 ja Isamaal 9 protsenti.

Vähemalt ühe ringkonnamandaadi saamiseks tuleb erakonnal kogu nimekirjaga koguda vähemalt 75 protsenti ringkonnakvoodist ehk 10,7 protsenti kõigist Ida-Viru valijate häältest. ERRi tellitud ja veebruaris toimunud küsitluse põhjal jääb nii Reformierakonnal kui Isamaal sellest praegu väga vähe puudu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles