Opositsioon õngitseb jätkuvalt Repinskilt andmeid krediitkaardi kasutamise kohta

Erik Kalda
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jõhvi vallavanem Martin Repinski kinnitab, et ta ei ole valla krediitkaarti kuritarvitanud, ent vallavalitsus pole siiani väljastanud ka andmeid kaardiga sooritatud kaupade ja teenuste ostmise ning tehingute aja kohta.
Jõhvi vallavanem Martin Repinski kinnitab, et ta ei ole valla krediitkaarti kuritarvitanud, ent vallavalitsus pole siiani väljastanud ka andmeid kaardiga sooritatud kaupade ja teenuste ostmise ning tehingute aja kohta. Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Jõhvi volikogu opositsioon püüab juba üle kuu aja saada vallavanem Martin Repinski käest teada, milliste kaupade ja teenuste eest tasumisel on ta eelmisel aastal kasutanud valla krediitkaarti, ent siiani pole neid rahuldavat vastust tulnud. 

Esimene päring tehti juba jaanuaris ning selle peale esitati opositsioonile krediitkaardi saldo väljavõte, kus polnud näha tehingute summasid ega kuupäevi. 

Seepeale esitas opositsioon uue, täpsustava päringu, kus paluti väljastada pangakonto väljavõtte originaalväljatrükk pangakaardi kasutamise kohta ning lisada selgitused ja põhjendused. 

Seepeale esitas vallavalitsus volikogu liikmetele küll dokumendi, kus olid kirjutatud välja tehingute summad kuude kaupa, kuid polnud konkreetselt märgitud, kus ja millal on makse tehtud. Selgituste kohal on vaid üldised märked, näiteks "kingitused", "vastuvõtukulud", "toitlustuse kulud", "IT-tarvikud" vms. 

Väljavõtte kohaselt on Repinski alates mullu augustist maksnud valla krediitkaardiga kaupade ja teenuste eest 2340 euro ulatuses.

Neljapäeval toimunud volikogu istungil väljendas opositsioon rahulolematust sellega, et pole saanud siiski konkreetseid selgitusi iga kulutuse kohta, nagu korduvas arupärimises küsiti. 

"Krediitkaardiga ei tasuta toitlustuskulusid. 11 euro eest ei saa mingit vastuvõttu korraldada. Sa võisid endale selle eest osta tanklast kabanossi ja kaks kohvi, aga mitte korraldada vastuvõttu," teatas opositsiooni juht Niina Neglason.

Repinski kinnnitas, et ta pole krediitkaarti kuritarvitanud ning kõik kulud on olnud põhjendatud.

"Minul pole midagi selle vastu, et saaksite nende andmetega tutvuda nii palju kui võimalik. Siis näete, et mida rohkem ma krediitkaarti kasutan, seda parem vallale, näete, kui olulised on need kulud olnud. Krediitkaart on vallavanemal samasugune instrument nagu mobiiltelefon, kabinet või ametiauto. Mida aktiivsemalt vallavanem seda kasutab, seda rohkem ta teeb tööd ja me peame rõõmustama selle üle, et selline asi toimub, et ma ei istu ainult kabinetis," teatas Repinski.  

Vallavanem selgitab krediitkaardi kasutamist 

Miks te pole opositsioonile siiani väljastanud põhjalikke andmeid selle kohta, kus ja mille eest tasumiseks olete kasutanud valla krediitkaarti?

Vastame täpselt nii, nagu küsitakse, täpselt seaduse raamides. Kui nad küsivad pangakonto väljavõtet, saavad pangakonto väljavõtte, kui küsivad tehingute väljavõtet, siis saavad tehingute väljavõtte. Seal midagi varjata ei ole. See, et opositsioon seda kontrollib, on väga väike asi. Tegelikult krediitkaarte ja muid selliseid asju, mis on mul isiklikus kasutuses ja mille puhul ma ise otsustan, kuidas neid kasutada, kontrollivad teised organid, palju kõrgemad.

Missugused organid?

Ma arvan, et seda kontrollib kindlasti aeg-ajalt politsei.

Miks peaks politsei regulaarselt kontrollima vallavanema krediitkaardi kasutamist?

No neid juhtumeid on ju olnud. Näiteks Tartu vallas sai vallavanem paragrahvi selle eest, et ta tankis oma autot ja maksis valla kaardiga. Nii et selliseid asju, ma arvan, kindlasti kontrollitakse, sest neid juhtumeid on olnud nii palju. Ega mina ka nii rumal ei ole, et sellest aru ei saa ja hakkan enda autot valla krediitkaardiga tankima. 

Teie esitatud andmetes on kirjas mitmesugused toitlustus- ja vastuvõtukulud. Näiteks on novembris olnud üks vastuvõtukulu − 3,25 eurot. Mis vastuvõtt see nii palju maksis?

Selle kohta ma konkreetselt öelda ei oska, aga võimalik, et mul oli kohtumine inimestega, kes ei olnud nõus vallavalitsusse tulema, sest neil on näiteks olnud mingeid probleeme meie ametnikega või siis mingid isiklikud küsimused, kus nad ei taha, et keegi neid näeks. Siis me kohtusime nendega kusagil kohvikus ja võimalik, et olen neile näiteks kohvi ostnud.

Suvel oli meil jalgpallilaager, kus olid Venemaalt tulnud treenerid. Siis meil oli neile vastuvõtt söögikohas ja tookord oli ka arve üle 100 euro.

Kas krediitkaardi kasutamise kohta on alati kuludokumendid olemas?

Kindlasti, ja seal on ka kirjas selgitus.  

Kas nendega on võimalik ka tutvuda?

Ma eriti ei tahaks neid jagada, sest seal peal on nende inimeste nimed, kellega ma olen kohtunud.

Kuludokumentidel on inimeste nimed?

Jah, ma kirjutan iga tšeki peale, kellega ma konkreetselt kohtusin.

Kas need on mingid salaagendid, et nende nimesid ei tohi keegi näha?

Need ei ole salaagendid, lihtsalt isikud, kes tahtsid minuga kohtuda väljaspool vallavalitsust kusagil kohvikus, sest ei tahtnud, et ametnikud teaksid, et nemad on minu juures käinud, või on olnud mingi muu hästi isiklik küsimus. Ma ei usu, et nad oleksid rõõmsad, kui Põhjarannik kirjutab, et vallavanem on nendega kohtunud.

Siis te olete nendele inimestele lihtsalt valla arvel kohvikus välja teinud?

Kui ma kohtun isikutega, kes pöörduvad minu kui vallavanema poole vallaga seotud küsimustes, siis on loogiline, et kui me kohtume, siis need kohtumised makstakse valla arvelt kinni. Kui meie juurde tulevad vastuvõtule vallamajja  inimesed, me samamoodi pakume neile kohvi.

Aga kui palju teil on selliseid kohtumisi, kus kodanik helistab, et tahab vallavanemaga kohtuda, ja vallavanem läheb temaga kohvikusse kohtuma?

Maksimaalselt 5-7 kohtumist.    

Nii et krediitkaardi kulutšekke te näidata ei tahaks?

Ei, sest seal on nimed peal. Selles mõttes, et praegu kindlasti mitte.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles