Vaba Lava Narva teatrikeskuses näeb etendust Norilski surmalaagrist

Põhjarannik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
2005. aastal korraldas Jõhvi Mihkli koguduse õpetaja Peeter Kaldur Norilskisse ekspeditsiooni, mille käigus külastati ka Kolgata-nimelist memoriaali.
2005. aastal korraldas Jõhvi Mihkli koguduse õpetaja Peeter Kaldur Norilskisse ekspeditsiooni, mille käigus külastati ka Kolgata-nimelist memoriaali. Foto: Teet Korsten /Põhjarannik

Tähistamaks 70 aastat möödumist suurküüditamisest, korraldab Vaba Lava Narva 25. märtsil oma teatrikeskuses mälestusürituse, mille käigus näeb videos lavastust "Oota mind, ma tulen tagasi" ja saab kohtuda selle lavastajaga.

2018. aasta jaanuaris korraldas SA Vaba Lava üks asutaja teater R.A.A.A.M. koostöös Norilski Draamateatriga kohalikus Kolgata memoriaalis mälestusürituse. 

Mälestusüritusel osalesid EV100 toimkond ja ka Rein Grabbi, kes on Konstantin Pätsi käsundusohvitseri Herbert Grabbi poeg. Grabbi oli üks ohvitser tuhandetest, kes Norilskis hukkus.

Norilsk on eestlastele üks traagilisemaid kohti, sest seal on hukkunud palju eestlasi. 1941. aasta juuniküüditamise käigus deporteeriti sinna suur hulk Eesti ohvitseridest, kellele esmalt öeldi, et sõidetakse ümberõppele. Nüüd on Norilski Kolgata memoriaal monument seal hukkunud eestlastele, lätlastele, leedukatele, juutidele ja poolakatele.

Vaba Lava üks juhte Märt Meos ütleb, et sellel mälestusüritusel nägi ta Norilski Draamateatri kunstilise juhi Anna Babanova lavastust "Oota mind, ma tulen tagasi".

"Tegu on ausa dokumentaallavastusega tolleaegsetest Norilski Gulagi laagritest ja nende agitbrigaadidest. Etendus ise on keeruline ja maailma põhjapoolseimast teatrist on seda raske Eestisse vahendada, sestap näitame lavastust video vahendusel. Pärast lavastuse vaatamist toimub kohtumine lavastaja ja dramaturgiga, kus nad tutvustavad lavastuse valmimist ning materjali kogumisega seotud raskusi.

Mul on väga hea meel, et meid külastab selline teater. Norilsk on olnud üks kurvemaid paiku ja ühe räigema laagri paik. Kui arvestada sealset talvist karmi kliimat, on üldse uskumatu, et sealt üldse keegi eluga naasis − ega neid palju olnudki. Kuna Norilsk asub siiani väga suletud piirkonnas ja sinna minekuks on ka Vene kodanikel eriluba vaja, õnnestus meil ekspeditsioon sinna organiseerida vaid teatri varjus. Nüüd kohalik teater jätkab traditsiooni − järgmisel aastal tahetakse teha koostööprojekt poolakatega ning toimuvad läbirääkimised juutidega," räägib Meos.

Norilskis toimub iga aasta jaanuaris Oleg Lojevski teatritöötuba ja 2017. aastal käis R.A.A.A.M. teater seal esimest korda oma etendusega "Libahunt". Anna Babanova oli seda etendust varem Siberis näinud ja sestap kutsuski ta lavastuse Norilskisse.

Sissepääs 25. märtsil kell 19 algavale etendusele on prii.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles