Repinski vallandas Ingrid Spitzi − põhjuseks Jõhvi võimu maine kahjustamine

Erik Kalda
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keskerakondlasest vallavanema Martin Repinski eilne kohtumine raamatukogu töötajatega oli täis negatiivset emotsiooni, sest kollektiiv ei saanudki aru, miks oli tarvis kauaaegne direktor Ingrid Spitz sellisel moel vallandada.
Keskerakondlasest vallavanema Martin Repinski eilne kohtumine raamatukogu töötajatega oli täis negatiivset emotsiooni, sest kollektiiv ei saanudki aru, miks oli tarvis kauaaegne direktor Ingrid Spitz sellisel moel vallandada. Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik

Jõhvi vallavalitsus eesotsas vallavanem Martin Repinskiga otsustas ametist vallandada Jõhvi raamatukogu direktori Ingrid Spitzi, kes keeldus poolte kokkuleppel ametist lahkumast. Repinski põhjendas seda asjaoluga, et direktorist vabanemise avalikkuse ette jõudmine kahjustas vallavalitsuse mainet, mille eest tehti vastutavaks Spitz. See on kahe nädala jooksul neljas inimene, kellest vallavanema initsiatiivil on Jõhvis vabanetud. 

Selle nädala alguses kutsus Repinski pikaajalise tööstaažiga Ingrid Spitzi välja ning tegi talle vallavalitsuse liikmete juuresolekul ettepaneku lahkuda poolte kokkuleppel ametist. Direktori sõnul ei teinud vallavanem tema töö kohta mingeid etteheiteid, öeldes, et kõik on korras, aga vaja on muutusi. Talle pakuti lahkumisel vastutasuks hüvitise maksmist kuue kuu palga ulatuses. 

Ma valisin paragrahviga lahkumise ja ütlesin, et ma pean suutma pea püsti peeglisse vaadata.

Ingrid Spitz

Spitz võttis reedeni mõtlemisaega, kuid otsustas juba mõne päeva pärast, et ei võta pakkumist vastu, eriti pärast seda, kui asja avalikuks tulekul hakkas ta saama hulgaliselt toetuskirju ja -kõnesid. 

Kaks valikut

Reede hommikul, kui Spitz läks Repinskiga kohtuma ja teatas, et ta ei võta lahkumisettepanekut vastu, andis vallavanem talle valida: kas ta lahkub poolte kokkuleppel ametist, saades hüvitist kuue kuu palga ulatuses, või ta vallandatakse tööandja maine kahjustamise ettekäändel. Spitz teatas, et tema ise ei lahku.

"Ütlesin, et ma ei kirjuta alla. Repinski küsis, kas ma saan aru, et meil enam koostööd ei ole, sest ma avalikustasin selle [ettepaneku ametist lahkuda − E.K.]. Mina ütlesin, et ma ei avalikustanud, aga kui ajakirjanik küsis, siis ma vastasin. Ütlesin, et meil ei olnud kokkulepet, et sellest ei tohi rääkida," sõnas Spitz. Ta lausus, et kui ta pandi valiku ette, siis valis ta vallandamise, sest usub, et saab töövaidluskomisjonis õiguse, ning tema arvates on ka vallavalitsus sellega juba ette arvestanud.

"Ma valisin paragrahviga lahkumise ja ütlesin, et ma pean suutma pea püsti peeglisse vaadata." Spitzi sõnul tegi vallavanem talle etteheite, et sellise otsuse puhul ei mõtle ta raamatukogu peale. "Repinski ütles, et kui ma oleks nõustunud kuue kuu hüvitisega, oleksin saanud töötada aprilli lõpuni, et siis oleks juba konkurss ära olnud, oleksin selle ajaga uue inimese välja õpetanud ja asjad üle andnud. Ma ei hakka seda tegema! Mingit keskerakondlast siin veel välja õpetama! Aga ma olen iseenda üle uhke, lihtsalt on kurb, mida meie linnas tehakse," rääkis Spitz.  

Ta sõnas, et teatas vallavanemale sedagi, et ta on viimastel päevadel nii palju toetust saanud, et tal polegi moraalset õigust võtta vastu seda kuue kuu palga suurust hüvitist. "Mulle on helistatud ja kirjutatud üle Eesti." Spitz lisas, et kui tema lahkub, siis on kohe minemas pikaajalisele haiguslehele ka tema asetäitja ning raamatukogu jääb ilma juhita. See aga näiteks tähendab, et ka kõik eelarvega seotud asjad jäävad laokile, kuna pole ühtegi töötajat, kes nendega toime tuleks.  

Eile lõuna paiku tuli vallavalitsuse delegatsioon eesotsas Martin Repinskiga raamatukokku ja Spitzile anti üle vallavalitsuse otsus tema erakorralise vabastamise kohta. "Oma käitumise ja kokkulepetest mittekinnipidamisega olete põhjustanud tööandja usalduse kaotuse enda vastu," seisis sellel dokumendil. 

Kohtumine töötajatega oli emotsionaalne ning kogu kollektiiv oli vallavanema peale tema käitumise pärast pahane. Repinski oli ainus, kes kokkusaamiselt lahkus, naeratus näol. 

Kahe nädalaga sunniti lahkuma neli inimest 

Sel nädalal sundis vallavalitsus ametist lahkuma ka vallavalitsuse finantsteenistuse juhi asetäitja Ellu Bloki, kellele samuti pakuti kuue kuu palga ulatuses hüvitist. Eelmisel nädalal lahkus poolte kokkuleppel kauaaegne vallasekretär Piia Lipp. Oma nõusoleku ettepanekule töölt lahkuda on andnud ka 19 aastat Jõhvis sotsiaalteenistust juhtinud Sirli Tammiste, kellele makstakse selle eest kolme kuu palga suurune hüvitis.   

Repinski on keeldunud nende ametnike vabastamise põhjusi kommenteerimast, viidates väidetavatele kokkulepetele lahkuvate töötajatega. Sirli Tammiste on siiski öelnud, et temast lahtisaamise põhjus oli poliitiline otsus ning pole kuidagi seotud tema toimetulekuga oma tööga. 

Finantsjuhi asetäitja lahkuma sundimine võib aga olla seotud looga, kus opositsioon hakkas vallavanemat kahtlustama valla krediitkaardi kasutamises isiklikes huvides ning nõudis selle täpseid väljavõtteid. Siiani ei ole opositsioon Repinskilt kõiki küsitud andmeid, nagu näiteks ostutšekkide koopiad ja konkreetsed selgitused ostude kohta, saanud. 

Ingrid Spitzi lahkumise puhul on aga meenutatud valimiste eel raamatukogus korraldatud valimisdebatti, mille käigus Martin Repinski sattus pikantsesse olukorda, kui võeti kõneaineks tema hiljutine automüügikuulutus, kus ta teatas, et on järele proovinud, et see auto on väga mugav ka armusuheteks.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles