Järve Biopuhastus tahab tõsta järsult vee hinda

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Järve Biopuhastus on palju remontinud ja ehitanud, investeerinud ka näiteks torustiku vahetamisse, kuid pole vee ja kanalisatsiooni hinda tõstnud 2011. aastast.
Järve Biopuhastus on palju remontinud ja ehitanud, investeerinud ka näiteks torustiku vahetamisse, kuid pole vee ja kanalisatsiooni hinda tõstnud 2011. aastast. Foto: Peeter Lilleväli

Järve Biopuhastus ootab konkurentsiametilt kinnitust uuele vee- ja kanalisatsioonitariifile, mis on kavas kehtestada ettevõtte teenindusalas olevate linnade ja valdade elanikele. Mõne valla elanikele võib hind kasvada praegusega võrreldes kuni kaks korda.

Järve Biopuhastuse juhatuse liige Vladislav Petuhhov ütles, et kõige tuntavam võib hinnamuutus olla seal, kus vee ja kanalisatsiooni hinda pikka aega muudetud ei ole, ning samuti seal, kus tarbijate arv on väike, näiteks Lüganusel, mida ettevõte hakkas teenindama alles hiljuti.

"Kui tuleb selline suurte ressurssidega ettevõte nagu meie oma, siis hakkab riik esitama kõrgendatud nõudmisi. Me saime seda tunda Lüganusel, kus meil on võimalik midagi parandada ja muuta ainult tänu sellele, et me oleme suur ettevõte ning meil on palju kliente ka teistes omavalitsustes," märkis ta.

Petuhhovi sõnul suhtusid Jõhvi valla ning Kiviõli ja Kohtla-Järve linna esindajad vee hinna küsimuse arutamisel kavandatavasse hinnamuutusesse mõistvalt, kuna sealsetesse vee- ja kanalisatsioonisüsteemidesse on investeeritud miljoneid eurosid ning sealsed tarbijad on saanud tunda vee kvaliteedi paranemist. Lüganusel aga ei ole esialgu midagi tehtud, ei ole ennast näidatud ning seepärast suhtutakse seal uue, peaaegu kaks korda kõrgema hinna kehtestamisse valulikult.

Lüganuse vallavanema Allar Aroni arvates peaksid omavalitsuste esindajad uut hinda, mida möödunud aastal arutati, veel kord vaagima, et kellelegi midagi arusaamatuks ei jääks.

Puhas vesi on kallim 

Jõhvi vallas on vee ja kanalisatsiooni hind praegu 0,54 senti kuupmeeter, kokku seega 1,08 eurot. Vallavanem Aivar Surva sõnul tekitab hinnatõus alati rahulolematust, kuid tuleb mõista, et selleks, et vesi oleks puhas ning kogu veevarustus- ja kanalisatsioonisüsteem korralikult töötaks ning ettevõte areneda saaks, tuleb ettevõttel oma investeeringuid planeerida.

"Kõik hinnad ju kasvavad ja kulutused samuti, kuid hinnakujundus peab samas läbipaistev olema ning vee-ettevõte peab uut tariifi väga põhjalikult selgitama," lisas abivallavanem Vello Juhkov.

"Me oleme palju remontinud ja ehitanud, kuid see ei tähenda, et meie kulutused oleks väiksemaks muutunud. Vastupidi, need on suurenenud," ütles Vladislav Petuhhov. "Näiteks kasvanud on elektrienergiale tehtavad kulutused. Meil on ju nüüd filtreerimisjaamad, mida varem ei olnud, samuti nõuab uus süsteem pidevat kontrolli ja võrkude läbipesu."

Ta tõi esile ka loodusvarade kasutustasu tõusu ning paljude kulutuste kasvu. Nii näiteks on ettevõtte teenindatava piirkonna laienemise tõttu suurenenud transpordikulud, aga ka tööjõukulud, ehkki massilist palgatõusu ei ole olnud juba mitu aastat ja palgad on kasvanud vaid valikuliselt, meelitamaks ettevõttesse vajalikke spetsialiste, keda muidu keeruline leida on.

Petuhhovi sõnul tuleb tariifi sisse arvata ka kasum, sest vastasel korral on võimatu täita investeerimiskava. "Kuid see kasum jääb mõistlikkuse piiresse."

Mitte enne kolmandat kvartalit 

Vladislav Petuhhov kinnitas, et ettevõtte taotlus kehtestada hinnaks 2,30 eurot vee ja kanalisatsiooni kuupmeetri eest on veel tagasihoidlik, võrreldes mõningate teiste Eesti regioonidega, kus hinda tahetakse tõsta 3 euroni.

"Ma ei ole nii optimistlik, et olla kindel, et meie taotlus rahuldatakse täies ulatuses. Võib-olla jääb uus hind alla kahe euro, ehkki meil on olemas kõik põhjendused, et taotleda just sellist tariifi, nagu me taotleme," märkis ta, lisades, et uue tariifi kehtestamist ei ole oodata enne selle aasta kolmandat kvartalit.

166003

Järve Biopuhastus on palju remontinud ja ehitanud, investeerinud ka näiteks torustiku vahetamisse, kuid pole vee ja kanalisatsiooni hinda tõstnud 2011. aastast. 

PEETER LILLEVÄLI

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles