Salaturg kui maksupidur

Põhjarannik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Valitsuse plaan tõsta märgatavalt lähiaastatel mootorikütuste aktsiisimaksu tekitab jätkuvalt paksu verd. Rahulolematud on nii transpordiettevõtted kui tavainimesed, kellele on auto kasutamine igapäevane paratamatus. Selle kõige varjus räägitakse vähem kavandatavast tubaka- ja alkoholiaktsiiside tõusust. Selle viimasega on rahvas tavaliselt leplikult nõus, kuna selge, et tegemist on pahedega, mida tuleb maksustada.

Ent on siiski oluline faktor, mis valitsust takistab nimetatud aktsiise veelgi kõrgemaks kruttimast. Eesti ei ole muust maailmast isoleeritud riik ning igasuguste tarbimismaksude tõstmine on kiire signaal salaturule: nüüd on kasulik aktiveeruda. Veel mõni aasta tagasi oli Eesti turg üle ujutatud Venemaalt toodud sigarettide, alkoholi ja salakütusega. Eriti sellised piiriäärsed alad nagu Ida-Virumaa ja Kagu-Eesti.

Valitsus pidi astuma üsna jõulisi samme selleks, et seda salaturgu kärpida. Ent sellele vaatamata ei saa praegugi öelda, et salaturu osakaal on tähtsusetu. Lisaks veel kütuseäris toimuvad hiiglaslikud maksupettused, mis muutuvad aktsiisi tõstmisega üha ahvatlevamaks. Ja valitsus peaks mõistma, et aktsiisivindi ülekeeramisel võib mõju eelarvele olla oodatule vastupidine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles