Puhverkomisjon

Põhjarannik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Neljapäevasel Jõhvi volikogu istungil korraldasid Kose küla elanikud vaikiva piketi protestiplakatitega sinna kavandatava põlevkivikarjääri vastu. Selle küla asukad on kaevandamise vastu olnud juba plaani avalikustamisest saati, mis toimus ligi 20 aastat tagasi.

Teades seda, otsustas AS Eesti Energia Kaevandused (EEK) teha ettepaneku laiapõhjalise komisjoni moodustamiseks, kuhu kaasataks peale vallavalitsuse ka Kose küla esindajaid. Väidetavalt selleks, et hoida elanikke asjadega kursis ning anda neile võimalus oma ettepanekuid teha.

Tegelikult ei pea ju selleks moodustama mingit komisjoni. Elanike ettepanekuid kuulata ning neid asjadega kursis hoida saab ilma selletagi. Komisjoni moodustamisega tahaks kaevandaja elanikele justkui saata sõnumit: "Näe, me oleme ju sõbrad, võtame teid kampa."

Komisjoni moodustamises pole üksmeelt isegi koselaste endi seas. Ühed ütlevad, et see võiks ju olla, saaks paremini asjadega kurssi, teised jälle ütlevad, et milleks seda vaja, kui elanikud nagunii kaevanduse vastu on.

Väliselt paistabki, et komisjon moodustataksegi justkui puhvriks, et anda kosekatele mõista: me tahame teid kuulda ja kuulata. Kui palju ja mida kuuldust hiljem arvesse võetakse, on iseasi.

Küsimus on ju selles, et küla elanikud on üldse igasuguse kaevandamise vastu nende kodude külje all. See seab keerulisse olukorda ka vallavõimud.

Nii ütles volikogu esimees Niina Neglason neljapäevasel istungil: "Tuletan saalis olevatele Kose küla elanikele meelde, et meie esindame valijate huve ja ettepaneku meile on teinud Eesti Energia Kaevandused, valla huve siin [põlevkivikarjääri avamiseks] ei ole." Tegelikult natuke ikka on küll, sest tõotab ju kaevanduse avamine valla rahakotile ka ressursitasu. Aga volikogu hakkas neljapäeval kõhklema, sest valija hääl on ju samuti hinnalise väärtusega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles