Kohus võttis Männi ja Maritsa eeluurimise ajaks vahi alla

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Allan Mänd toodi eile kohtumajja tagauksest ning kaitsepolitseinikud tegid kõik selleks, et ajakirjanikel poleks võimalik temaga suhelda ega teda pildistada.
Allan Mänd toodi eile kohtumajja tagauksest ning kaitsepolitseinikud tegid kõik selleks, et ajakirjanikel poleks võimalik temaga suhelda ega teda pildistada. Foto: Peeter Lilleväli

Viru maakohus võttis eile prokuratuuri taotlusel kuni pooleks aastaks vahi alla ettevõtja ning Jõhvi volikogu liikme Allan Männi ja endise vallavalitsuse liikme, kunagise Ida-Viru maavanema Märt Maritsa.

Eile hommikuks oli prokuratuuril otsus selge, et Viru maakohtult taotletakse korruptsioonikuritegudes kahtlustatava Männi ja Maritsa vahi alla võtmist kuni pooleks aastaks. Kohtuistungid toimusid pärastlõunal ning Männi ja Maritsa vahistamist arutati eraldi. Kohtumajja toodi nad tagantuksest ning ajakirjanikke kohtusaali ei lubatud ka siis, kui istungis tehti vaheaeg. Kaitsepolitsei ametnik, kes Põhjaranniku ajakirjanike tee kohtusaali istungi vaheajal tõkestas, selgitas saali sisenemise keeldu sellega, et Allan Männil pole käeraudu ning ta võib ajakirjanikke seetõttu rünnata.

Enne tööpäeva lõppu tegi kohtunik Larissa Prokopenko otsuse, et nii Mänd kui ka Marits tuleb jätta vahi alla.

Prokuratuur: nad võivad sooritada kuritegusid

"Kohtumäärus oli sisuliselt koopia prokuratuuri vahistamise taotlusest. Mina rääkisin pool tundi, kuid kohtumääruses oli minu jutust vaid üks lause," ütles Allan Männi kaitsja Allan Valk.

Viru ringkonnaprokuratuuri juhtivprokurör Margus Gross põhjendas kahtlusaluste vahi alla võtmise vajadust sellega, et nad võivad jätkata uute kuritegude toimepanemist. Tema sõnul oli mõlema mõjujõud Jõhvi vallavalitsuse ametnikele suur ning nad kasutasid seda ära. "Allan Mänd käitus Jõhvi vallamajas nagu oma äriühingus," väitis Gross. Tema sõnul on kaitsepolitsei ametnikud teinud selles kriminaalasjas tõendite kogumisel väga head tööd ning selle kinnituseks on ka asjaolu, et kohtunik pidas kahtlustuste esitamist Männile ja Maritsale põhjendatuks. Prokurör ütles, et kuigi Märt Marits viimasel ajal enam vallavalitsuses ei töötanud, vaid tema tööandjaks oli Allan Mänd, jätkus Maritsa mõjutustegevus vallaametnikele.

"Nende eelnev käitumine näitas, et mõningate protsesside kiirendamiseks kasutasid nad ebaausaid võtteid. Kogutud tõendite pagas näitab, et vallavalitsuse töötajad olid sellest mõjutamisest häiritud," sõnas prokurör.  Küsimusele, kuidas võiksid Marits ja Mänd vabadusse saades uusi kuritegusid toime panna, vastas Gross, et kuna nende mõjuvõim vallavalitsuses on endiselt suur, siis saavad nad seda enda eesmärkide saavutamiseks ära kasutada või ka näiteks vallaametnikke altkäemaksuga mõjutada.

Kaitse kaebab edasi

Allan Mändi kahtlustab prokuratuur altkäemaksu andmises Maritsale ning mõjuvõimuga kauplemises, Maritsat aga altkäemaksu võtmises, mõjuvõimuga kauplemises ja riigihanke menetluse nõuete rikkumises. Peamised kahtlustused on seotud Allan Männi juhitud Jõhvi plaanitud kaubandus- ja vabaajakeskuse ehitusega. Samuti kahtlustatakse samas kriminaalasjas ühte tee-ehitusfirma Estamet omanikku Vladimir Grafi riigihankemenetluse nõuete rikkumisele kihutamises. Graf peeti samuti koos Maritsa ja Männiga kolmapäeval kinni, kuid prokuratuur tema vahi alla võtmist eile ei taotlenud.

Allan Männi kaitsja Allan Valk ütles eile Põhjarannikule, et kaebab Viru maakohtu vahistamismääruse Tartu ringkonnakohtusse. "Eks me võitle edasi. Kahjuks on meie kriminaalmenetlus selline, et homme ei saa sellele vaatamata keegi veel välja." Mis kriminaalasja sisusse puutub, siis Valgu arvates on sellel poliitiline tagamaa. "Kahjuks mindi [uurimisasutuste poolt] ühe poliitilise jõuga kaasa," sõnas ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles