Jõhvi põhikool kaalub koolivormi kasutamist

Gerli Romanovitš
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üks koolivormi võimalikke värvivalikuid on jõhvikapunane, mida annab kasutada nii vestide kui pihiku juures.
Üks koolivormi võimalikke värvivalikuid on jõhvikapunane, mida annab kasutada nii vestide kui pihiku juures. Foto: JÕHVI PÕHIKOOL/ÜLLA HALJAND

Jõhvi põhikool uurib vanematelt ja lastelt, kas nad pooldaksid koolivormi elementide kasutuselevõttu, mis ühelt poolt aitab luua koolile ühtset oma nägu ja vähendab koolikiusamist, kuid teisalt tähendab vanematele paarikümneeurost kulu. 

Jõhvi põhikool korraldab laste ja vanemate seas küsitlust, et saada teada, kas ja kui palju oleks koolivormil pooldajaid. Võimalikke koolivormivalikuid tutvustati ka lastevanemate üldkoosolekul.

Loob ühtse näo

Idee võimalikust koolivormist hakkas koolis liikuma juba kevadest. Nüüd on vormiriideid tootva ettevõttega Norris välja töötatud võimalikud variandid, mis võiksid koolile sobida. Kujundaja Ülla Haljand on aidanud kaasa riiete disainimisel. Sellel nädalal toimunud lastevanemate üldkoosolekul esitleti võimalikke variante, kuid lõplikku otsust, kuidas riided välja võiksid näha, pole. Enne tuleb selgeks saada, kas koolivormi kasutamine üldse pooldajaid leiab.

"Koolivorm näeb kena välja," ütles põhikooli direktor Liina Mihkelson, kelle sõnul on oluline, et ühtsed vormielemendid aitavad luua koolile oma näo ja see, kui väljas ollakse ühesuguste riietega, loob kena üldpildi. Oluline on kindlasti ka see, et vorm aitab vähendada sotsiaalset ebavõrdsust ja vähendab koolikiusamist. "Paljudele on just see sotsiaalne objekt väga oluline − kaob ära "gutšimutšitamine" ja tänu sellele väheneb kiusamine," lisas ta.

Kindlasti ei tohi tänapäevase koolivormi ja kolmekümne aasta taguse vormi vahele võrdusmärki tõmmata, sest vormi mittekandmine karistusi kaasa ei too. "Kooli uks on lahti ka nendele, kes vormi ei kanna, ja otsest kohustust me sellest ei tee. Pigem meelitame kui käsime," selgitas direktor.

Kui ettevõte, kes vormiriided on valmistanud, pakub riideid pealaest jalatallani ehk lipsust kuni sukkpüksteni välja, siis see, kui palju detaile ostetakse, jääb vanemate otsustada. "Meie näeme, et kantakse vesti või pihikut, aga kui vanemad leiavad, et neile on mugav tellida samast firmast juurde ka püksid ja seelik, siis on see võimalus olemas," rääkis Mihkelson.

Rõivaesemete maksumus on 23-26 eurot. "Juttu on olnud ka võrdlevatest ja odavamatest pakkumistest, kuid meile on oluline rõiva kvaliteet. Praegusel juhul on nii ettevõte kui samade riiete tarbijad kinnitanud, et kudumid ei lähe paari pesu pärast topiliseks, vaid on kasutuskõlblikud vähemalt paar aastat."

Koolivormile võidakse üle minna uuest õppeaastast. Võimalik on, et vormi kasutamist alustatakse algklassides, sest näiteks praegustel kaheksanda klassi õpilastel jääks selle kasutusaeg väga lühikeseks. "Oleme mõelnud ka seda, et kui vald teeb esimeses klassis kooli alguse puhul kingitusi, siis vildikate ja pinali asemel võiks olla kingiks just vest. See aitaks vanemate kulusid kokku hoida," pakkus Mihkelson.

Vanemad pigem pooldavad, lapsed mitte

Kahe päeva jooksul tulnud tagasiside küsitlusele näitab, et vanemad pigem pooldavad vormi kasutuselevõttu. Kui kaks kolmandikku täiskasvanutest pigem näeks koolivormi kasutuses, siis lastega on vastupidi: vormi pooldajaid on kolmandik ja vastaseid rohkem.

Tagasisidet vormi kohta oodatakse 18. detsembrini.

Hoolekogu on samuti küsimust arutanud ja seal pooldati vormi kasutuselevõttu ühehäälselt. "Mitte küll pealaest jalatallani vormi kasutamist, vaid selle elemente. Kas siis vest või pluus või pihik. See on juba otsustuskoht koos vanematega," ütles hoolekogu juht Guido Tellis.

Hoolekogu hinnangul oli just koolikiusamise vähendamine põhjus, miks tasuks vormi kasutamist kaaluda. "Pealegi jääb tänu sellele koolist hea ja kena mulje," lisas Tellis.

Millised rõivad võiksid kasutusele minna, pole hoolekogu arutanud. Küll eelistatakse seotust piirkonna ja kooliga. Nii näiteks sümpatiseeris hoolekogule pakutud jõhvikapunane värv, mis Jõhvi linnaga kokku sobib.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles