Jõhvi uus vallavõim läheb liitumiskõnelustega edasi

Sirle Sommer-Kalda
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jõhvi vallavanem Eduard East (paremal) jätkab oma eelkäija Aivar Surva alustatud liitumiskõnelusi, kohtudes teiste vallajuhtidega sel reedel.
Jõhvi vallavanem Eduard East (paremal) jätkab oma eelkäija Aivar Surva alustatud liitumiskõnelusi, kohtudes teiste vallajuhtidega sel reedel. Foto: Peeter Lilleväli

Jõhvi istub ka pärast võimuvahetust ühinemiskõneluste laua taga koos Toila, Kohtla, Kohtla-Nõmme ja Mäetaguse vallaga. 

"Rong liigub edasi," rõõmustas Toila vallavolikogu esimees Roland Peets, kes kohtus esmaspäeval mitteametlikult nii Jõhvi uue vallavanema Eduard Easti kui volikogu esimehe Teet Enokiga.

Põhiseisukohad vastuvõetavad

"Tahtsin teada saada uute vallavõimude seisukohta haldusreformi asjus, seda, kas eelmised kokkulepped peavad. Hea on tõdeda, et Jõhvi valla seisukohtades pole midagi muutunud. Nii põhiseisukohad kui ajakava olid uutele juhtidele vastuvõetavad," vahendas Peets.

Eduard East kinnitas, et läbirääkimiste partneritega kohtutakse juba reedel, kui tulevad kokku nii vallajuhtidest koosnev juhtgrupp kui eri valdkondade töörühmad. Professionaalse kõrvalpilgu annab arutelule konsultandiks kutsutud Mihkel Laan.

"Minu silmis on haldusreformil kaks aluskivi. Üks on majanduslik võimekus, mis peaks omavalitsuste liitumisel kasvama ja mida praegu rõhutatakse kõige rohkem.  Teine on kogukondlik tunnetus, mis peaks inimestel säilima. Tahaks, et siin ei juhtuks nagu Põhjamaades, kus tehti nii suured omavalitsused, et võim jäi rahvast kaugeks ning kohalike omavalitsuste valimistel oli osalusprotsent madalam kui riiklikel valimistel, kuigi tavaliselt on vastupidi."

Arusaamadelt lähedased

East arvas, et praegu läbirääkimiste laua taga olevate omavalitsuste ühinemisel jääks kogukondlik tunnetus alles ja uks võiks olla lahti ka Illuka vallale. "Arvan, et need omavalitsused on asjaajamiselt ja arusaamadelt lähedased," ei pidanud ta vajalikuks Jõhvi pilgu keeramist Kohtla-Järve poole.

Ka Kohtla vallavolikogu esimees ja Ida-Virumaa omavalitsusliidu tegevdirektor Arno Rossman arvas, et Jõhvil on mõistlik liikuda edasi mööda valitud rada.

"Mina ei näe suurt ohtu, et Jõhvi ja Kohtla-Järve nüüd kokku läheks. Minu arusaamist mööda pole praegu kumbki pool selleks valmis. Samas ei soovi Jõhvi ka iseseisvalt edasi minna," uskus ta varakevadel alanud läbirääkimiste õnnestumisse.

Peets lootis, et liitumislepingu esimene mustand valmib jaanipäevaks. "Augustis võiks volikogudes toimuda selle esimene lugemine, sügisesse võiks jääda rahvaküsitlus ja aasta viimastesse kuudesse liitumislepingu kinnitamine."

East märkis, et kuigi suur töö seisab veel ees, tundub suund õige. "Põhiline on, et asjadest tuleb avameelselt rääkida ja hirmud maha võtta."

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles