Umbusaldus pööras võimu Lüganusel teise suunda

Gerli Romanovitš
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lüganuse võimu võti on praegu abivallavanem Risto Lindebergi käes. Kui tema otsustab volikokku naasta, pöörab vana võim tagasi. 

PEETER LILLEVÄLI
Lüganuse võimu võti on praegu abivallavanem Risto Lindebergi käes. Kui tema otsustab volikokku naasta, pöörab vana võim tagasi. PEETER LILLEVÄLI Foto: Põhjarannik

Lüganuse volikogu tagandas eile umbusaldusega ametist senised juhid Andrea Eiche ja Enno Vinni ning seadis ametisse liitumise vastu töötanud Lüganuse valla endised juhid Viktor Rauami ja Marja-Liisa Veiseri. 

Lüganuse volikogu umbusaldas eile volikogu esimeest Enno Vinnit ja vallavanem Andrea Eichet. Senised omavalitsusjuhid viis positsioonilt oma seniste koalitsioonikaaslaste Evelyn Danilovi ja Arno Strauchi hääl, mis oli ootamatu pööre nende valimisliidu Meie Kodu liidrile, abivallavanem Risto Lindebergile.

Esimene katse ebaõnnestus

Lüganuse vallavanema Andrea Eiche umbusaldamise põhjuseks toodi otsustuskorras maa müüki kunagi talle kuulunud ettevõttele ning eelarve kiirustades vastuvõtmist. Umbusaldamise poolt oli 10 ja vastu 9 liiget. Samasuguse tulemusega võeti ametist maha volikogu esimees Enno Vinni, kellele pandi süüks täpselt samu asju.

Kümne häälega ülekaal volikogus on aga nii õhuke, et kui umbusalduse taga olnud saadikud seadsid vallavanema kandidaadiks eelmise Lüganuse vallavanema Viktor Rauami, kelle vastaskandidaat oli Andrea Eiche, jagunesid hääled vastavalt 9 ja 8 ning koosseisu poolthäälte enamuse tõttu jäi vallavanem selles ringis valimata. Uuel katsel sai Rauam vajalikud 10 poolthäält. Marja-Liisa Veiser kogus vajalikud hääled esimese hääletuskorraga.

Kas selle umbusaldusavaldusega sündis ka uus koalitsioon, on veel vara rääkida. Evelyn Danilov ütles Põhjarannikule, et nemad Arno Strauchiga hääletasid umbusaldushääletuse poolt. "Kas uus koalitsioon on püsiv, näitab aeg," ütles Danilov, kes paar istungit varem hääletas nende punktide poolt, mis umbusalduse kaasa tõid.

Uue koalitsiooni sünnist on vara rääkida ka Keskerakonna nimekirja liidri Dmitri Dmitrijevi sõnul. Tema meelest on pigem tegemist praegu opositsiooni kaheksa häälega, millega nüüd liitus kaks. Dmitrijevi sõnul ei saa rääkida mitte sellest, et sündinud on uus koalitsioon, vaid pigem sellest, et olemasolev koalitsioon laguneb. "Aga seda, et neil omavahel lahkhelisid tekib, ennustasin ma juba varem," sõnas ta.

Dmitrijev ütles, et nad on arvestanud olukorraga, et võim võib uuel istungil olla uuesti teistpidi. Ent ta lisas, et olukord võib uuesti muutuda siis, kui saab selgust, kas valimisliidu Oma Valla Eest nimekirjas volikokku pääsenud, kuid praegu koalitsiooni kuuluva Inna Kalamäe jätkamine volikogus on seaduslik või ei. Opositsiooni hinnangul on tema volikokku kuulumine seadusvastane, sest Kalamäe oli vallavalitsuses palgal. Temaga oli sõlmitud käsundusleping.

Võti Lindebergi käes 

Abivallavanem Risto Lindeberg tõdes, et olukord oli temale ootamatu. "Me istusime oma nimekirjaga koos ning üldine seisukoht oli, et ehkki võib-olla mõningad otsused ja teod olid taunimisväärsed, jätkame me selle koalitsiooniga. See, et tänane hääletamine toimus vastupidi, on täielik üllatus." Tema sõnul on äärmiselt kahetsusväärne, et saadikud on unustanud, et nad pole saanud valijatelt isikumandaati, vaid on pääsenud volikokku kogu nimekirja ühistööna ning peaksid seetõttu ka teiste arvamusega arvestama.

Lindeberg tõdes, et ta on pandud äärmiselt keerulisse positsiooni. Ühelt poolt on ta andnud lubaduse oma senistele koalitsioonikaaslastele, sealhulgas Reformierakonnale, kellega kohe pärast valimisi lepiti kokku, et edasi minnakse koos. Teisalt peab ta loobuma abivallavanema kohast. "Ma pole veel otsustanud, kuidas edasi minna. Peame nimekirja ja koalitsioonikaaslastega enne maha istuma ning olukorda arutama," ütles ta.

Lindebergi naasmine volikokku tähendaks, et vähemalt esialgu, kuni Kalamäe kohta otsust pole, oleks senine koalitsioon ühe enamushäälega taastunud ning tuleks uus umbusaldusring. Mõlemad pooled tunnistasid, et nii väike ülekaal on probleem ning head lahendust siin ei ole.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles