Kose ja Ahtme piirile kavandatakse põlevkiviõlitehast

Külli Kriis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
"Iseenesest on ju hea, et see materjal kõik ära kasutatakse," ütles Priit Orav eile aherainemägede veerel, kus Ahtme Killustik killustikku toodab ja järele jääva põlevkivipudi praegu lihtsalt hunnikutesse kuhjab. 

MATTI KÄMÄRÄ
"Iseenesest on ju hea, et see materjal kõik ära kasutatakse," ütles Priit Orav eile aherainemägede veerel, kus Ahtme Killustik killustikku toodab ja järele jääva põlevkivipudi praegu lihtsalt hunnikutesse kuhjab. MATTI KÄMÄRÄ Foto: Põhjarannik

Poolteist aastat tagasi asutatud OÜ OSO Factory kavandab Jõhvi ja Kohtla-Järve piirile põlevkiviõlitehast, mis kuni kümne aastaga kasutaks ära aherainest toodetava killustiku kõrvalproduktina tekkiva peenpõlevkivi.  

OÜ OSO Factory andis oma plaanidest keskkonnaametile teada tänavu varakevadel, taotledes plaanitavale tehasele jutti nii õhusaaste- kui jäätmeluba.

Keskkonnaamet võttis õhusaasteloa taotluse menetlusse ja edastas selle arvamuse avaldamiseks omavalitsustele, jäätmeloa asjus küsiti arendajalt lisaandmeid.

Keskkonnamõjuta õlitehas? 

Arendaja tellimusel OÜs Alkranel valminud kavandatava tegevuse keskkonnamõju eelhinnangust selgub, et Jõhvi vallas Kose külas asuval Killustiku kinnistul ja Kohtla-Järve Ahtme linnaosas asuval kinnistul Ritsika väikekoht 3 on kavas hakata tootma põlevkiviõli. Õlitootmise tooraine saadakse kohapealt − OÜ Dream Hills Corporation toodetud OÜ Ahtme Killustik tegevuse käigus ülejäävatest põlevkivisõelmetest. Arendaja nimetab oma tegevust põlevkivi väärtusahela pikendamiseks.

Kuna tootmisterritoorium asub täielikult Ahtme aheraineladestu piires, puuduvad mõjud loomastikule, taimestikule, mullastikule ja looduslikele pinnavormidele, samuti ei kasutata tegevuseks pinna- ega põhjavett. Õhuheitmed lubatud norme ei ületa, kohatine võimalik lõhnahäiring tootmisterritooriumist väljapoole ei ulatu.

Tekkivad ohtlikud jäätmed − põlevkivituhk ja fenoolvesi − kogutakse kokku ning antakse üle vastavalt Enefit Energiatootmisele ja VKG Oilile.

Keskkonnamõju eelhinnangus jõuti järeldusele, et kavandatav tegevus ei põhjusta negatiivseid keskkonnamõjusid, mis vajaksid keskkonnamõju hindamist.

Liiga ilus, et uskuda

Nädal tagasi kohtus arendaja esindaja − nii OSO Factory, Dream Hills Company kui Ahtme Killustiku juhatuse liige Keith-Neal Saluveer Jõhvis Kohtla-Järve linna ja Jõhvi valla ning keskkonnaametkondade spetsialistidega. Kõrgelennuline jutt täiesti uudsest tehnoloogiast, mille väljatöötamisega mainekas partner Saksamaal praegu alles tegeleb, efektiivsest ja keskkonnasõbralikumast tootmisest, mis võimaldab rohkem raha teenida, jooksis üsna ummikusse, kui konkreetseid küsimusi hakati esitama.

"Muidugi on meil kahtlused ja hirmud, paberil tundub kõik liiga ilus," ütles Kohtla-Järve linnavalitsuse keskkonnaspetsialist Kersti Juuse. "Tundub, et arendaja ise ka ei tea täpselt, mida ja mismoodi nad tegema tahavad hakata. Tehnoloogiat veel ei tea, kust jahutusvett hakatakse võtma, ei tea, õhusaaste koosmõjudega pole üldse arvestatud, isegi seda ei osatud öelda, kus tehas täpselt asuma hakkab."

Ahtme linnaosa asub neist kinnistutest vähem kui kilomeetri kaugusel − muidugi on linnavalitsus oma elanike pärast murelik.

Jõhvi abivallavanem Aivo Tamm ütles, et kuna kohtumisel õieti midagi ei selgunud, ei oska ta tehaseplaani kohta esialgu ka midagi arvata.

"Iseenesest on ju hea, et see materjal kõik ära kasutatakse − pole vaja uut kaevandust avada. Aga teades, kui palju siit haisu hakkab tulema... Auverest jõuab hais soodsa tuulega 20 kilomeetri kaugusele Sillamäele; siia tuleb küll väiksem tehas, aga külani on ainult kaks kilomeetrit," rääkis Kose külavanem Priit Orav.

Vastuseta küsimused

Keskkonnaameti esindajad märkisid kohtumise lõpus, et enamik küsimusi jäi vastuseta. Seoses arendaja plaaniga tekkinud ohtlikud jäätmed nende käitlemise luba omavatele ettevõtetele üle anda juhtis amet tähelepanu tõsiasjale, et kompleksloa järgi pole ei VKG Oilil ega Enefit Energiatootmisel õigust teistelt isikutelt jäätmeid vastu võtta.

Võimaliku lõhnahäiringu kohta leidsid nii amet kui omavalitsuste esindajad, et protsessi tuleb analüüsida algusest lõpuni ning arvestada ka käivitamiste-seiskamiste äkkheidetega.

Keskkonnaamet selgitas, et luba pole võimalik väljastada teoreetilisele tegevusele, mille kohta põhjalikku infot ei ole. Amet saadab arendajale jäätmeloa taotluse tagasi ja ootab lisaandmeid, õhusaasteloa menetlus peatati lisaandmete esitamiseni.

Arendaja lubas, et 1. juuniks valmib tehase esialgne tehnoloogiline plaan, mis edastatakse kahe nädala pärast keskkonnaametile. Paralleelselt pöördub arendaja omavalitsustesse detailplaneeringute algatamiseks.

"Nad alustasid asjaajamist valest otsast," ütles Kersti Juuse. "Loogiline olnuks alustada detailplaneeringust ja alles seejärel taotleda keskkonnalubasid."

Arendaja plaani kohaselt peaks tootmine algama juba tuleva aasta lõpus, kohapeal jätkub toorainet 8-10 aastaks.

Keith-Neal Saluveer eile telefonile ega sõnumitele ei vastanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles