Toila randa võib tulevikus sõita rongiga

Sirle Sommer-Kalda
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maikuu argipäeva lõunaajal on Toila ranna parkla tühjavõitu, aga tipphooajal avaneb hoopis teine pilt. Tasuline parkimine algab Toilas tänavu juuni keskpaigast ja kestab augusti lõpuni. 

PEETER LILLEVÄLI
Maikuu argipäeva lõunaajal on Toila ranna parkla tühjavõitu, aga tipphooajal avaneb hoopis teine pilt. Tasuline parkimine algab Toilas tänavu juuni keskpaigast ja kestab augusti lõpuni. PEETER LILLEVÄLI Foto: Põhjarannik

Toila vallavalitsus otsib ettevõtjat, kes paneks käima ratastel rongi, mis veaks suvitajaid alevist rannani, et pakkuda lustisõitu ja vähendada rannaäärse parkla koormust.

"Mujal maailmas on kuurortides sellised rongid tavalised ja turistide seas populaarsed. Olen mõelnud, kuhu see idee meile üle kanda − park on selleks atraktiivne ja üsna reljeefne koht. Kindlasti oleks seal üles-alla sõitjaid küll ja küll," arvas Toila vallavalitsuse arendusnõunik Mehis Luus.

Jalutajatel turvalisem

Ühest küljest pakuks uus atraktsioon lustisõitu, teisalt aitaks vähendada rannas parkimist − 5 eurot maksev parkimispilet seda üksi ei suuda.

"Mida vähemaks parki läbivaid autosid jääb, seda turvalisem on inimestel kõndida. Hoolimata sellest, et sanatooriumi juurest läheb kergliiklustee alla randa, tuleb põhimass mere äärde ikka seda teed pidi, kus sõidavad ka autod. Pargikohvikust edasi pole ranna poole ühtegi kergliiklusteed. Ratasrong oleks selles olukorras väga hea ja käiks hästi kokku ka kuurordi ilmega. Usun, et peredele see meeldiks. Gruppidele võiksid giidid ka suuremaid pargitiire teha," arutles Luus.

Algul kaaluti, et uue atraktsiooniga tegeleks Toila sadam. "See tegevus jääb siiski sadama pidamisest kaugele ja mõistlikum oleks selleks leida operaator. Tänavu suveks enam ilmselt ei jõua, aga tahaks selle mõtte idanema panna ja otsinguid alustada," märkis Luus.

Palliväljakud ja välijõusaal 

Mitu arendust on plaanis ka rannas. Järgmisel suvel saavad suvitajad mängida senisest paremates tingimustes rannavõrkpalli. Kahe uue võrkpalliväljaku ehitust loodetakse alustada sügisest − Kirderanniku koostöökogu positiivne toetusotsus on olemas.

"Praegune võrkpalliväljak võiks tulevikus jääda lastemängualaks. Klassikalist mänguväljakut sinna panna ei tahaks, aga väga vahva, kui kusagilt leiaks mõne vana laeva, mille saaks ümber ehitada, et see oleks mängimiseks ohutu," rääkis Luus.

Juba sel suvel paigaldatakse randa avalik välijõusaal, mida toetavad Eesti olümpiakomitee ja Coca-Cola.

Lähiajal kuulutatakse välja sadamakõrtsi avalik rendikonkurss.

"Sel aastal saab läbi leping sadamakõrtsi rentnikuga. Otsime uut rentnikku, kes oleks valmis investeerima hoonesse ja rajama ka suure väliterrassi. Oleme ise hinnanud, et minimaalne investeeringu maht on 100 000 eurot. Tahame otsingutega varem pihta hakata, et ettevõtja jõuaks veel soovi korral toetust küsida. Tingimustes on, et sadamakõrts peaks olema aasta läbi avatud − talvel kas või nädalavahetustel," märkis Luus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles