PABERLEHT 30. AUGUSTIL: Hüdroelektrijaam kaevandusse, president Narvas, miljoninõue munitsipaalfirmale, filmivõtted Kohtla-Järvel

Põhjarannik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Praegu toob kaevanduses olev vesi kaevandajale üksnes kulusid, pumphüdroelektrijaam paneb selle vee kaevandaja kasuks tööle. MATTI KÄMÄRÄ
Praegu toob kaevanduses olev vesi kaevandajale üksnes kulusid, pumphüdroelektrijaam paneb selle vee kaevandaja kasuks tööle. MATTI KÄMÄRÄ Foto: Põhjarannik

* ** Estonia kaevandusse kavandatakse pumphüdroelektrijaama, mis hakkab kaevandusvett maa alt üles mäkke pumpama ja soodsal ajal seda sealt alla tagasi laskma. Kõik toimub suletud süsteemis. Üks veereservuaar tuleb rajada maa alla − kas maapinnast umbes 70 meetrit allpool oleva kaevanduse põrandale või veel sügavamale, pole veel selge −, teine üles mäe otsa.

* ** Narva linnavolikogu on Eestis üks väheseid, kus saadikute ebapiisava eesti keele oskuse tõttu toimuvad ka 27 aastat pärast iseseisvuse taastamist istungid veel vene keeles. Teisipäeval üheksaks päevaks Narva tööle saabunud president Kersti Kaljulaid innustas kohtumisel linnavolikogu liikmetega julgemalt kasutama suhtlemisel eesti keelt. Tänases Põhjarannikus on ka reportaaž  presidendi jalutuskäigust promenaadil, mille ajal ta paljude narvalastega juttu ajas.

* ** Sinimäe kooli ehituse tellinud AS KA Vaiko jättis töö kehvale kvaliteedile ja vaegtöödele viidates ehitajale lepingus ette nähtud summa maksmata, kolm ja pool aastat kestnud kohtuvaidlus lõppes ehitusfirma võiduga ning Vaiko peab neile nüüd koos viivistega maksma 1,2 miljonit eurot.

* ** Ehkki suve jooksul likvideerisid korteriühistud üle poole oma küttevõlgadest, on VKG Soojusele ikka veel võlgu 56 maja. Võla kogusumma ulatub 60 000 euroni.

* ** Puhkuselt naasnud Narva linnapea Tarmo Tammiste ütles, et kuigi ta ei jaga Keskerakonna juhatuse seisukohta, et korruptsioonikahtluse saanud kaheksa saadikut peavad volikogust ära minema, ei kavatse tema nende eeskujul erakonnast lahkuda.

* ** Ida-Virumaa omavalitsuste liidu tegevjuhiks sai Narva-Jõesuu linnavolikogu esimees Veikko Luhalaid, kes oli kuni eelmise aasta lõpuni selle liidu pikaajaline esimees.

* ** Kohtla-Järve soliidsemaid, omal ajal koguni Pätsu-aegse Eesti moodsamaid ja uhkemaid koolihooneid muutus tänu filmi "Hüvasti, NSVL" võtetele paariks päevaks taas elu täis paigaks. Filmivõtetel osalesid kohalikku päritolu statistid.

* ** Kohtla-Järve põlevkivimuuseumi valge saali uue hooaja avas Kiviõli kunstniku Sergei Jožikovi näitus "Minu linn". Linnavaadete ja looduse kõrval on kunstnik võtnud maalida ka portreed Ida-Virumaa populaarsetest poliitikutest Yana Toomist, Mihhail Stalnuhhinist ja Valeri Korbist.

Kõiki neid ja teisigi lugusid saab täies ulatuses lugeda Põhjaranniku paberlehest, mida on  on postkasti kõige mugavam tellida veebikeskkonnast tellimine.ee

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles