JUHTKIRI Kas kõik on ikka juriidiliselt korrektne?

Põhjarannik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Põhjarannik
Foto: Põhjarannik

Veidi vähem kui 1000 elanikuga Voka alevik on jäänud üleöö kättesaadava perearstiteenuseta ning terviseamet väidab, et kõik on justkui õige ja seaduse piires ja üldse, see on nüüd kohaliku omavalitsuse ja perearsti vahelise kokkuleppe küsimus, kuidas perearstiteenust kohapeal korraldatakse. Ometi on seadusest tulenevalt terviseameti ülesanne korraldada konkurss perearsti koha täitmiseks. Praegusel juhul seda ei tehtud, kuna Toilas siiani tegutsenud perearstil Juta Koganil oli piisavalt vabu patsiendikohti ning automaatselt liideti kõik Voka pensionile läinud perearsti patsiendid Toila nimistuga.

Terviseamet ei saa öelda, et kõik on korraldatud seaduse järgi, ja uus lahendus tuleb probleemile ikkagi leida.

Terviseamet kinnitas Põhjarannikule sel nädalal, et kindlasti ei ole perearstiteenuse ümberkorraldamist tehtud kohaliku omavalitsusega konsulteerimata. Aga nagu selgub laupäevas Põhjarannikus ilmunud loost, on perearstiteenuse kättesaadavuse halvenemine Vokas ka vallavalitsusele ebameeldiv üllatus.

Terviseamet ütleb nüüd, et nemad ei saa perearsti sundida Vokas vastuvõttu korraldama.

Aga tsiteerigem siinkohal tervishoiuteenuste korraldamise seadust: "Terviseamet arvestab teeninduspiirkonna määramisel piirkonna eripärast tingitud üldarstiabi nõuetekohast osutamist ja kättesaadavust mõjutavaid asjaolusid, sealhulgas vajaduse korral elanike arvu ja ühistranspordi korraldust teeninduspiirkonnas." Voka ja Toila vahel õigupoolest puudub ühistranspordiühendus ning Voka inimestel tuleks arsti juurde saamiseks kõndida 5 kilomeetrit jalgsi või sõita Toilasse Jõhvi kaudu, mis iseenesest oleks absurd.

Aga kiigakem veel kord seadusesse, mis ütleb perearsti tegevuskoha kohta järgmist: "Tegevuskoha ja teeninduspiirkonna vaheline vahemaa ei tohi olla ebamõistlikult pikk. Tegevuskoha ja teeninduspiirkonna vahel peab olema mõistlik ühistranspordiühendus."

Nii et siinkohal ei saa terviseamet küll öelda, et kõik on korraldatud seaduse järgi, ja uus lahendus tuleb probleemile ikkagi leida.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles