Uue vallavanemaga vahetus Toilas võim

Gerli Romanovitš
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Opositsiooni vallavanemakandidaadi aitas võimule Keskerakonna nimekirjas volikokku pääsenud Kaarel Schmidt, kes ei varja, et oli rahulolematu senise vallavanema ja koalitsiooniga, kelle rahajaotused on tema jaoks küsitavad.
Opositsiooni vallavanemakandidaadi aitas võimule Keskerakonna nimekirjas volikokku pääsenud Kaarel Schmidt, kes ei varja, et oli rahulolematu senise vallavanema ja koalitsiooniga, kelle rahajaotused on tema jaoks küsitavad. Foto: Matti Kämärä

Valimisliidu Valla Heaks võimulolemise kaalukeeleks olnud ühe Keskerakonna liikme kaldumine vastaspoolele tõstis seni opositsioonis olnud nimekirjad ühe enamushäälega võimule, mis võib kaasa tuua enam muudatusi kui ainult vallavanema koha minek vastasleerile.

Toila vallas toimus kolmapäeva õhtul volikogu istungil ootamatu võimupööre, kui seni valimisliitu Valla Heaks toetanud Keskerakonna nimekirja ainus liige volikogus Kaarel Schmidt tegi kannapöörde ning asus toetama opositsiooni üles seatud vallavanemakandidaati Tiit Kuusmikku.

Ootab muudatusi

Kaarel Schmidt ei varjanud, et just tema oli see, kes seni võimul olnud seltskonna kandidaadi toetamisest loobus. "Pärast valimisi olin ma teisel pool ja hääletasin Salvani vallavanemaks valimise poolt. Tundus aga, et vallavanem oli ainult mantel esikunagis ning sisulist tööd tegid teised inimesed. Tahaks valda juhtimas näha kedagi, kes on natukene rohkem kui ilus mantel ja hea palk," põhjendas Schmidt oma valikut.

Tuntud spordimehel ajas harja punaseks Toila valla spordipoliitika, mis soosis korvpalli ning jättis kõik muud alad tähelepanuta. "Korvpall hakkab minu jaoks pärast Padaorgu ehk Rakveres. Kõik, mis jääb enne seda, on ainult lastemäng," ütles ta ning lisas, et kulud, mis tehti spordijuhtidele palga maksmiseks, olid väga suured, samal ajal kui teised alad pidid paarisajaeurose abi saamiseks vaeva nägema ja vahel jäid sellest väikesestki toetusest ilma. "Samal ajal maksame Jõhvi kontserdimajale 250 000 krooni selleks, et nad meile kultuuri arengukava teeks," pahandas mees rahakasutust.

Ehkki Keskerakond ning vallas võimul olnud valimisliit sõlmisid omavahel koalitsioonilepingu, selle sisulist täitmist mehe sõnul ei olnud. Nii näiteks nähti ette, et luuakse poole kohaga treenerikoht ka teiste aladega tegelemiseks, kuid sisuliselt see teoks ei saanudki. "Loodetavasti uus seltskond selle ka läbi viib," ütles Schmidt, kelle sõnul pakuti talle veidi enne vallavanema valimist endiste partnerite poolt allkirjastamiseks ka uut koalitsioonilepingut, kuid sellele ta alla ei kirjutanud.

Schmidti sõnul vajas õhk Toilas puhastamist ning tema hinnangul see pärast uue vallavanema valimisi ka puhtamaks sai. Ta ei välistanud, et ametikohtadel tuleb veel teisigi muudatusi, olgu need siis vallaga seotud kohtadel või hoopis nõukogudes ja juhatustes.

Kirju seltskond

Uuest aastast Toila vallavanema ametist Jõhvi gümnaasiumi juhi kohale läinud praegune volikogu lihtliige Tiit Salvan tunnistas, et vallavanema valimise tulemus väga ootuspärane ei ole, aga samas ka mitte eriti ootamatu, arvestades, et kahe kandidaadi puhul üks peab võitma.

"Arusaamatu on pigem see, kuidas opositsioonileer, kes välistas koostööd Keskerakonna nimekirjaga, nüüd äkki ümber on mõelnud," tunnistas Salvan, kelle sõnul tegid nemad Keskerakonnaga koostööd piirkonna tasandil ning sellekohane lepe oli osapoolte vahel ka sõlmitud.

Salvan usub, et Toila vald on saanud endale väärika vallavanema, kes suudab asju laiemalt näha ja perspektiive ette kujutada. "Samas, kui pika perspektiiviga saab tööd teha, kui su selja taga on nii kirju seltskond, kellel kõigil oma asi ajada? Kümne ametis oldud aastaga on mulle selgeks saanud, kelle ja mille järgi käed sügelevad, ning kohtusin ka uue vallavanemaga, et teda valgustada, millised ambitsioonid kellel on," ütles Salvan, vihjates sellele, et Kuusmik sai võimule nelja nimekirja koostööna.

Küll ei välista Salvan võimalust uue vallavanemaga koostööd teha seni, kui seda tehakse nendes piirides, mis on varem kokku lepitud. Olgu selleks siis arengukava või üldplaneering. Ent juhul kui volikogu hakkab Kuusmiku selja taga tegelema oma isiklike ambitsioonide rahuldamisega, on koostöö võimatu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles