Kohtla-Järve loomemaja on hädas ehitusvigadega

Irina Kiviselg
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Loomemaja direktor Anna Rentik muretseb: midagi on vaja ette võtta, et pinnavesi ei kahjustaks remonditud keldriruume.
Loomemaja direktor Anna Rentik muretseb: midagi on vaja ette võtta, et pinnavesi ei kahjustaks remonditud keldriruume. Foto: Peeter Lilleväli

Hiljuti renoveeritud Kohtla-Järve loomemaja vajab taas remondiraha, sest ruumides koguneb lakke kondensaat ja keldrisse ähvardab tungida pinnavesi.

Loomemaja siseruumide kapitaalremondist on möödas vaid pisut enam kui aasta, kuid selle direktor Anna Rentik palub jälle linnavõimudelt abi mitmete probleemide likvideerimiseks.

"Loomemaja renoveerimisele kulutati ligi 10 miljonit krooni (10% oli linna osalus, ülejäänu andis Euroopa fond - I.K.)," meenutas Rentik. "Maja uuenes, ja mitte ainult väljast: asendati kõik tehnosüsteemid ja kommunikatsioonid, keldrikorrustel ehitati välja duši- ja riietusruumid. Pööningukorruse rekonstrueerimine andis lisakabinetid. See kõik on väga hea, ent kahjuks ei saa me ikka veel rahulikult magada: lakke koguneb kondensaat, keldrit ähvardab uputus ja tagumise sissekäigu trepiastmed lagunevad."

Direktor leiab, et majal läks remonti teinud ehitajatega kehvasti, sest juba remonditööde ajal esines probleeme ja rekonstrueerimine lõppes seatud tähtajast kaks kuud hiljem. See on nüüdseks küll peaaegu unustatud, aga seda, et pakkumistest ei tasu alati valida kõige odavamat, meenutavad nad praegugi peaaegu iga päev - puudusi avastatakse seniajani. Ja kuigi ehitustööde garantii alles kehtib, ei suudeta Built Ehituselt oma appihüüetele kuidagi vastust ära oodata.

"Kirjadele ega telefonikõnedele nad ei vasta," nentis Rentik. "Osa pisipuudusi kõrvaldasime ise, aga kusagil on piir. Kontroll näitas, et katus on korras, aga kust siis pärineb laes olev vesi? Kutsusime kohale spetsialistid, kes jõudsid pärast ülevaatust järeldusele, et põhjus on puudulikus ventilatsioonis - temperatuurikõikumiste korral koguneb kondensaat. Seepärast on katusele vaja täiendavaid tuulutusluuke. Tegime kiire eelarvestuse ja selgus, et nendeks töödeks läheb vaja umbes 5000 eurot."

Sissekäigu trepiastmete plaadid on hakanud lagunema. Suure vihmaga aga koguneb keldrisse vesi. "Raske öelda, milles on põhjus," ütles direktor. "Kord, kui see juhtus, kutsusime välja avariiteenistuse. Pärast sademeveekanalisatsiooni puhastamist kusagil Torujõe tänaval läks vesi meie keldrist ära. Aga kus on garantii, et suure lumehulga sulamisel või paduvihmadega meie kelder jälle veega ei täitu?"

Katsed arutada tekkinud probleeme ehitajatega osutusid tulutuks ja nii pöördus Rentik abi saamiseks linnavalitsuse poole.

Linnavalitsuse ehitusvaldkonna peaspetsialist Jelena Toots ütles, et on juba saatnud firmale Built Ehitus kirja palvega puudujäägid likvideerida, kuid ei ole seni vastust saanud.

"Sel nädalal saadan veel ühe kirja," lubas Toots. "Kui ka nüüd ei vastata, palume teistel ehitajatel loomemaja probleemid lahendada ning pärast tööde lõppu nõuame kulude hüvitamist kohtu kaudu."

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles