Riid toimetajaga viis Kiviõlilt linnalehe

Gerli Romanovitš
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üle kolme aasta kandis Kiviõli linnaleht nime Meie Reede. Nüüd võib sama nime all ilmuma hakata hoopis uus ajaleht, mille väljaandjaks on linnavalitsuse vastaste väljaastumiste poolest tuntud MTÜ TeKo.
Üle kolme aasta kandis Kiviõli linnaleht nime Meie Reede. Nüüd võib sama nime all ilmuma hakata hoopis uus ajaleht, mille väljaandjaks on linnavalitsuse vastaste väljaastumiste poolest tuntud MTÜ TeKo. Foto: Peeter Lilleväli

Linnalehe Meie Reede jaanuarinumbri vigade eest toimetajat vähendatud töötasuga karistanud Kiviõli linn jäi linnalehest hoopis ilma, kuna lehte toimetanud Nikolai Pavlenko otsustas pärast riidu linnalehe tegemisest loobuda ning pakkus lehe väljaandmise võimalust kodanikuühendusele TeKo, kes on tuntud linnavalitsuse vastaste väljaastumistega.

"Jaanuarikuu numbris oli väga palju vigu - nii tõlkevigu kui ka faktilisi eksimusi - ning leht sai väga halba tagasisidet," põhjendas Kiviõli linnapea Dmitri Dmitrijev otsust, miks sõlmitud lepingu kohaselt otsustati kasutada punkti, mis lubab toimetaja töötasu vigade tõttu vähendada.

Reaktsioon oli valuline

Näitena jaanuarikuu numbri eksimuste kohta tõi Dmitrijev välja linnavara võõrandamise avaliku kirjaliku enampakkumise kuulutuse, kus ruumipuudusel jäid välja lisaks katastritunnustele, mille ärajätmist linnavalitsus aktsepteeris, ka alghinnad. "Ma saan aru, et ruumi on vähe, kuid sellist kokkulepet, et nii oluline informatsioon välja jääb, meil ei olnud," pahandas linnapea.

Suurem osa möödalaskmistest sai internetiversioonis küll parandatud, kuid paberkandjal leht oli ilmunud ning seal muudatusi teha polnud enam võimalik. "Kuna igaüks peab oma töö ja vigade eest ise vastutust kandma, siis tegimegi otsuse summa vähendamiseks," põhjendas Dmitrijev, kelle sõnul on lehes olevate vigade kohta toimetajale ka varem märkusi tehtud.

Pärast rahastamise vähendamist otsustas toimetaja lepingut linnavalitsusega mitte pikendada ning teki ajalehe väljaandmise ettepaneku kodanikuühendusele TeKo.

Dmitrijev sõnas, et on kuulnud võimalusest, et uut lehte hakatakse tegema sama nimega, mida kandis linnavalitsuse ja volikogu häälekandja. Ta kinnitas, et nad teevad kõik selleks, et see nii ei juhtuks. "Kui ajaleht, mis on seni andnud edasi linnavalitsuse ja volikogu ametlikku infot, hakkab nüüd ilmuma teisel eesmärgil, aga sama nimega, tekitab see segadust ning ilmselt ka väärarusaamu inimestes," ütles ta.

Kiviõli linn kavatseb linnalehe tegemisega jätkata samamoodi nagu seni. Muutub ainult lehe toimetaja.

Püüavad sama nimega

Linnalehe toimetaja Nikolai Pavlenko sõnul on konflikti peamiseks põhjuseks mitte need mõned vead, mis lehes olid ja mis läksid talle maksma 70 eurot, vaid tema kuulumine TeKosse, mis on linnavalitsusel pinnuks silmas. Teine põhjus, miks Pavlenko pärast kolme aastat lehe tegemisest loobus, oli seotud sellega, et linnalt ei tulnud ühtegi vastust tema ettepanekule, et lehte võiks kontrollida laiem seltskond, mitte ainult linnavalitsus.

Pavlenko tunnistas, et nad püüavad TeKo juhi Sarkis Tatevosjaniga leida rahastajaid lehe väljaandmise jätkamiseks sama nimega. Lehe nime on välja pakkunud Pavlenko, samuti kuulub temale selle logo, mille tegemise eest linn maksnud ei ole. "Kuna traditsioon selle nimega on juba tekkinud, siis tahaks sellega ka jätkata," tunnistas ta.

Sarkis Tatevosjani sõnul on nad pidanud läbirääkimisi nelja Kiviõli ettevõtjaga, et lehe väljaandmist jätkata, aga juba uuenenud kujul. "Me ei räägiks seal mitte ainult sellest, kui tore on Kiviõlis, vaid ka probleemsetest küsimustest, mis esile kerkivad," ütles ta ning tunnistas, et TeKo on ka varem püüdnud materjale Meie Reedesse saata, kuid need pole seal kunagi ilmunud. Kui tekiks uus sõltumatu leht, siis oleks võimalik selle kaudu probleemsetele küsimustele vastuseid saada.

Otsus selle kohta, kas ettevõtjad on valmis lehele õla alla panema, tuleb esmaspäeval.

Meie Reedena jätkamise kohalt ei ole Tatevosjan nii jäigal seisukohal kui Pavlenko. "Ehkki linnavalitsusel pole mingit juriidilist õigust selle nime kasutamiseks, peaksime me selle küsimuse linnavalitsusega kooskõlastama," leidis ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles